Sari direct la conținut

FOTO Funeraliile lui Jean-Marie Le Pen. Fostul lider al extremei drepte a fost înmormântat în cavoul părinților. Manifestațiile au fost interzise în localitatea sa natală

HotNews.ro
FOTO Funeraliile lui Jean-Marie Le Pen. Fostul lider al extremei drepte a fost înmormântat în cavoul părinților. Manifestațiile au fost interzise în localitatea sa natală
Sicriul lui Jean Marie Le Pen este introdus în biserica din localitatea natală Foto: Sebastien Salom-Gomis / AFP / Profimedia

Funeraliile fostului lider al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, au avut loc sâmbătă după-amiază în orașul său natal Trinité-sur-Mer, din vestul țării, în prezența familiei și a câtorva apropiați, transmite AFP.

Fiica sa, Marine Le Pen, care a preluat frâiele partidului fondat de tatăl său, Frontul Național (FN), devenit apoi Reuniunea Națională (RN), și una dintre surorile sale, Marie-Caroline, urmate de alți membri ai familiei, au parcurs pe jos cele câteva sute de metri de la casa familiei până la biserica Saint-Joseph, alături de un grup de curioși și câteva zeci de jurnaliști.

Fiicele lui Jean-Marie Le Pen, Marine și Marie-Caroline, au condus procesiunea mortuară Foto: Sebastien Salom-Gomis / AFP / Profimedia

Admiratorii au venit să-și ia adio

Circa 200 de persoane au intrat în biserica în care, timp de o oră și jumătate, a avut loc slujba de înmormântare, interval în care a fost amplasat un dispozitiv considerabil al forțelor de ordine pentru a evita orice fel de incident.

Măsura de precauție a fost socotită ca necesară în contextul în care, marți seara, câteva sute de opozanți ai politicianului defunct s-au adunat în mai multe orașe ale țării, precum Paris, Lyon și Rennes, pentru a celebra, cu fumigene și jocuri de artificii, decesul lui Le Pen. „Rasistul jegos a murit”, scria pe o pancartă afișată la Paris.

Pancartă purtată după anunțul morții lui Le Pen pe care scria „Rasistul jegos a murit” Foto: Cesar VILETTE/OLA NEWS / Sipa Press / Profimedia

Aceste manifestări au fost condamnate dur de către RN, care s-a referit la manifestanți cu termenul „golănimea stângistă”, precum și de către guvernul francez. „Mort, și inamicul are dreptul la respect”, a declarat purtătorul de cuvân al executivului de la Paris.

Vineri, prefectul a decis să interzică manifestațiile din localitatea natală a lui Le Pen, invocându-se că personalitatea defunctului este „susceptibilă să atragă, în timpul ceremoniei religioase și a înhumării, un public larg alcătuit totodată din simpatizanți, dar și din opozanți”. Trupul lui Jean-Marie Le Pen a fost pus în același cavou în care se odihnesc și părinții săi.

„Am venit pentru a aduce un omagiu omului care a slujit Franța și a iubit Franța”, a declarat pentru AP Johann, un bărbat de 40 de ani, care trăiește într-o localitate din apropiere.

„Am venit să omagiem un mare om care avea curajul să spună lucrurile pe nume. Era un vizionar. Iubea Franța și poporul său și avea valori care se pierd, precum dragostea pentru națiune”, spune și Ludovic (43 de ani).

O carieră politică de 40 de ani

Jean-Marie Le Pen, fondator al partidului francez de extremă dreapta Frontul Național, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat marți familia sa, citată de presa franceză. „Jean-Marie Le Pen, înconjurat de familia sa, a fost chemat la Dumnezeu marți la ora 12.00”, a declarat familia într-un comunicat transmis AFP.

Cu un amestec agresiv de populism, elocvență și carismă, Le Pen a rescris parametrii politicii franceze, printr-o carieră care s-a întins pe 40 de ani și care, prin valorificarea nemulțumirii alegătorilor cu privire la imigrație și la siguranța locurilor de muncă, a anunțat într-un fel ascensiunea lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Reuters. Înainte de „America First”, politica lui Trump, a fost sloganul lui Le Pen: „Français d’abord” – „Francezii mai întâi”.

Le Pen a zguduit establishmentul politic francez când a ajuns în mod neașteptat în turul doi al alegerilor prezidențiale împotriva lui Jacques Chirac în 2002.

La șefia partidului i-a succedat fiica sa, Marine Le Pen, care de atunci a candidat de trei ori la președinție și a transformat partidul, numit acum Adunarea Națională (RN), într-una dintre principalele forțe politice ale țării. În acest scop, Marine Le Pen a apelat la o strategie de „dedemonizare”, care a inclus repudierea discursului antisemit al tatălui său și chiar excluderea acestuia din partid.

INTERVIURILE HotNews.ro