Sari direct la conținut

FOTO Grecia transformă un aeroport abandonat într-un oraș smart de 8 miliarde de dolari, aflat la malul mării

HotNews.ro
FOTO Grecia transformă un aeroport abandonat într-un oraș smart de 8 miliarde de dolari, aflat la malul mării
Orașul smart Ellinikon construit la sud de Atena (FOTO: Lamda Development)

Grecia construiește cel mai mare oraș smart „verde” din Europa, un proiect spectaculos a cărui valoare totală se ridică la 8 miliarde de dolari, după un proiect demarat cu mai bine de un deceniu în urmă, relatează Business Insider.

Aflat pe locul unui fost aeroport de lângă Atena, orașul Ellinikon urmează să includă, printre altele, primul zgârie-nori din Grecia, un parc sportiv și un mall de lux.

Marea atracție o reprezintă însă faptul că el se află într-o zonă cu vedere la Marea Egee, cu o ieșire la plajă de peste 3 kilometri.

Orașul este numit după Aeroportul Internațional Ellinikon, aflat la 6,5 kilometri sud de Atena. Aeroportul a fost dezafectat de autoritățile din Grecia în 2001.

Lucrările de construcție la orașul smart trebuiau să înceapă inițial în 2008, dar au fost deraiate de criza financiară globală care a zguduit din temelii economia Greciei, cea mai afectată țară ulterior de criza datoriilor suverane.

Ellinikon este doar unul din orașele high-tech construite în jurul lumii, însă majoritatea acestora sunt construite în țările din Zona Golfului Persic sau în China.

Proiectul din Grecia a fost reluat în 2020 iar anul trecut au început și primele lucrări de construcție la Cove Residences, o serie de vile de lux.

Lamda Development, compania din spatele proiectului, susține că a vândut deja 350 de proprietăți cu ieșire la coastă.

Cum arată Ellinikon, orașul smart construit la sud de Atena

Alte 180 de apartamente vor fi construite în Turnul Riviera, un zgârie-nori cu 50 de etaje și o înălțime de 198 de metri pe care constructorul îl descrie drept „perla coroanei” Ellinikon. El urmează să fie cea mai înaltă clădire din Grecia după finalizare.

Turnul Riviera din Ellinikon (FOTO: Lamda Development)

Una dintre clădirile terminate deja și deschise în 2022 este „centrul experiențelor” din oraș, un vechi hangar al aeroportului care a fost reconvertit.

„Centrul experiențelor” din Ellinikon (FOTO: Lamda Development)
„Centrul experiențelor” din Ellinikon (FOTO: Lamda Development)

Parcul metropolitan din Ellinikon se va întinde pe o suprafață de 260 de hectare, el urmând să fie apropiat ca dimensiune de celebrul parc Alley Pond din Queens, New York.

Parcul metropolitan din Ellinikon (FOTO: Lamda Development)

Constructorul spune că o altă prioritate va fi Galeria Riviera, un district de cumpărături care se va afla lângă Turnul cu același nume, și promite că acesta va include 70 de magazine ale unor branduri celebre.

Business Insider notează însă că nu toți atenienii sunt de acord cu construcția orașului smart, unii temându-se că proiectul va transforma Atena într-un „mini-Dubai”, plin de megaiahturi și cazinouri.

Alții au criticat distrugerea unor clădiri istorice legate de fostul aeroport.

INTERVIURILE HotNews.ro