Sari direct la conținut

FOTO Imagini din satelit: Granița cu NATO unde Rusia își extinde intens infrastructura militară. Bombardiere supersonice Tu-22, la una dintre baze

HotNews.ro
FOTO Imagini din satelit: Granița cu NATO unde Rusia își extinde intens infrastructura militară. Bombardiere supersonice Tu-22, la una dintre baze
Obuzier K9, operat de Brigada Karelia, una dintre cele trei brigăzi de intervenție rapidă ale armatei finlandeze, în timpul exercițiului NATO Dynamic Front, pe 17 noiembrie 2024, lângă Rovaniemi, în Laponia finlandeză. FOTO: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Rusia își extinde infrastructura militară în apropierea frontierei cu Finlanda, într-o acțiune descrisă de oficialii Alianței Nord Atlantice (NATO) ca fiind începutul unei concentrări militare pe termen lung, a relatat luni The New York Times (NYT).

Extinderea acestei infrastructuri are loc după ce Rusia a anunțat că își va mări forțele militare și va înființa noi unități ca răspuns la aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, după invazia din Ucraina, începută în 2022, notează The Moscow Times.

Imagini din satelit, surprinse de compania americană Planet Labs, arată, potrivit NYT, elicoptere rusești la o bază din apropierea orașului arctic Murmansk – aceasta fiind prima lor apariție acolo în ultimii 20 de ani. Baza se află la aproximativ 160 de kilometri (100 mile) de granițele Rusiei cu Finlanda și cu Norvegia.

La baza aeriană Olenya, lângă Olenogorsk, la sud de Murmansk, fotografiile din satelit arată o creștere semnificativă a numărului de avioane militare. Baza aeriană găzduiește bombardiere supersonice rusești Tu-22, cu rază lungă de acțiune.

Mai la sud, în orașul Alakurtti, la aproximativ 50 de kilometri (31 mile) de granița cu Finlanda, au apărut clădiri noi, despre care se crede că pot găzdui zeci de vehicule militare. Construcții similare au fost observate în orașul rus Petrozavodsk, capitala republicii Karelia din apropiere.

Peste 130 de corturi militare au apărut anul trecut într-o bază restaurată din Kamenka, bază care datează din perioada Războiului Rece și este situată în regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, la aproximativ 65 de kilometri (40 de mile) de granița cu Finlanda.

Finlanda, care are acum cea mai lungă graniță cu Rusia dintre țările NATO, a închis punctele de trecere a frontierei sale terestre cu Rusia în decembrie 2023, după o creștere a numărului de solicitanți de azil, pe care Helsinkiul a atribuit-o Kremlinului.

Oficialii finlandezi din domeniul apărării se tem că Rusia ar putea tripla prezența trupelor sale în apropierea frontierei comune, în termen de cinci ani, odată ce luptele din Ucraina se vor liniști.

„Creșterea forței militare în zonele din apropierea noastră va avea loc după ce luptele din Ucraina se vor calma”, a declarat Janne Kuusela, director de politică în cadrul Ministerului finlandez al Apărării, pentru NYT.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro