Sari direct la conținut

FOTO Operațiune psihologică a hackerilor ruși: Au desenat un „Z” de zeci de kilometri din traseele navelor din Marea Neagră

HotNews.ro
Navă cargo pe Marea Neagră, Foto: Moruzx | Dreamstime.com
Navă cargo pe Marea Neagră, Foto: Moruzx | Dreamstime.com

Hackerii ruși au intrat în sistemul informatic de urmărire a navelor comerciale și au creat impresia că traseele acestora au desenat un „Z” de zeci de kilometri pe Marea Neagră, notează experții britanici, subliniind că această acțiune a crescut riscul de accidente maritime.

Ce spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de joi dimineață:

„O analiză efectuată de Geollect indică faptul că, începând cu 14 mai 2023, datele Sistemului de identificare automată (AIS) a navelor comerciale au fost falsificate de la distanță pentru a crea impresia unui simbol Z rusesc pro-război cu o lungime de 65 km în Marea Neagră, vizibil pe software-ul de urmărire open source.

AIS este utilizat pentru a urmări navele, inclusiv pentru a asigura siguranța acestora. Traseele care alcătuiesc imaginea sugerează viteze ale navelor de până la 102 noduri (188 km/h), ceea ce demonstrează și mai mult că acestea sunt false.

Probabil că agenți pro-ruși au realizat falsificarea datelor ca pe o operațiune psihologică, probabil în încercarea de a ridica moralul rușilor înainte de așteptata contraofensivă ucraineană.

Falsificarea AIS crește riscul de accidente maritime. În ciuda operațiunilor psihologie ale Rusiei pe Marea Neagră, marina sa fizică rămâne vulnerabilă: nava de colectare a informațiilor Ivan Khurs a fost probabil atacată la 24 mai 2023.”

(foto articol: ©Moruzx|Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro