Sari direct la conținut

FOTO Primăria Sectorului 3 taie din grădinile blocurilor ca să facă parcări, în ciuda protestelor locatarilor care spun că în zonă sunt suficiente locuri de parcare

HotNews.ro
FOTO Primăria Sectorului 3 taie din grădinile blocurilor ca să facă parcări, în ciuda protestelor locatarilor care spun că în zonă sunt suficiente locuri de parcare
Grădinile blocurilor de pe Aleea Strănilă / Foto: HotNew.ro / Catiușa Ivanov

Primăria Sectorului 3 a început recent lucrări de modernizare a Aleii Stănilă, o mică stradă din apropierea Parcul IOR, și a celor două părculețe aflate la extremitățile străzii. Proiectul însă a stârnit furia oamenilor care locuiesc în blocurile din zonă.

  • Locatarii din zonă acuză că Primăria vrea să taie din grădinile blocurilor pentru a amenaja noi trotuare și locuri de parcare, însă în zonă sunt multe locuri de parcare libere, deci nu există o nevoie în acest sens. În ceea ce privește cele două părculețe, cetățenii spun că acolo unde s-au făcut lucrări a fost betonat nejustificat o parte din spațiul verde cu foarte multe alei inutile, ceea ce nu își doresc.

Lucrările de modernizare a părculețului Cara, din capătul străzii, au început în luna august și s-au făcut deja mai multe alei cu pavele, câțiva arbori fiind deja prinși între ele, în stilul cu care ne-a obișnuit administrația locală.

Săptămâna trecută, Primăria Sectorului 3 a început să scoată și gardurile metalice de la grădinile blocurilor de pe Aleea Stănilă și să smulgă gardul viu.

Joi, locuitorii din zonă au primit chiar o notificare de la Poliția Locală Sector 3 să mute luni mașinile de pe Aleea Stănilă, semn că vor începe lucrările care vizează afectarea grădinilor pentru un trotuar nou și locuri de parcare.

„O mare parte din grădinile noastre urmează să fie desființate”

HotNews.ro a mers acolo pentru a sta de vorbă cu oamenii. Aceștia cer cu disperare ca Primăria să oprească proiectul, nefiind de acord ca grădinile blocurilor să fie betonate.

„Conform planului de situație, rezultă ca o mare parte din grădinile noastre urmează să fie desființate pentru a fi create noi locuri de parcare cu plată, locuri de parcare pe care lumea din bloc nu le-a cerut”, a declarat pentru HotNews.ro Adriana Răduță, care locuiește într-unul dintre blocurile de pe Aleea Stănilă și nu este de acord cu proiectul demarat de Primăria Sectorului 3.

Femeia spune că atât pe alee cât și la bulevard sunt suficiente locuri de parcare, în special cele de la bulevard fiind goale.

„Această alee deservește exclusiv blocurile H12, H11 și H9, pentru care există suficient de multe locuri de parcare. E drept că de un an jumătate s-a instalat pe Aleea Stănilă și o afacere ilegală, „Gloria Garden”. În urma nenumăratelor solicitări adresate diverselor autorități, am aflat că nu există autorizație de funcționare. Acest lucru ne sugerează că locurile suplimentare de parcare nu urmează nici pe departe să fie folosite de cei care locuiesc, ci de clienții unei afaceri ilegale. Pe de altă parte, ați văzut că sunt o grămadă de locuri de parcare și pe bulevardul Nicolae Grigorescu  și sunt goale”, a explicat Adriana Răduță.

„Îi cerem primarului Robert Negoiță să acționeze în spiritul legii”

Aceasta îi cere primarului Robert Negoiță să renunțe la proiect în această formă, mai ales că Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 3 cu 50.000 de lei pentru o speță similară, iar amenda a rămas definitivă în instanță, Primăria fiind obligată să refacă spațiul verde.

„Îi cerem, în primul rând, să nu atenteze la confortul și sănătatea noastră prin diminuarea spațiului verde, care oricum este mic și mult inferior mediei recomandate de legile europene. Apoi, îi cerem să acționeze în spiritul legii, lege care interzice schimbarea destinației spațiilor verzi din proximitatea condominilor și să ceară toate autorizațiile necesare, ori de câte ori are nevoie/dorește să facă o lucrare”, a spus femeia. .

Ea amintește că există o hotărâre definitivă dată de Tribunalul București, „într-o speță identică, cea în care grădinile blocurilor situate pe strada Lunca Bradului au fost desființate pentru a crea noi locuri de parcare”. 

„Tribunalul a spus că este interzisă schimbarea destinației grădinilor și a obligat Primăria să readucă grădinile la starea inițială”, a explicat Adriana Răduță.

„Locurile de parcare sunt suficiente”

Și alți vecini au aceeași nemulțumire. Anca Micșunescu, care locuiește pe aceeași stradă, spune că trotuarul propus prin grădina blocului va trece la circa 2 m de fereastra ei. Aceasta spune că nici nu este nevoie de acest trotuar deoarece pe alee trec foarte puține mașini, fiind în general folosită de riverani.

„Ne deranjează în primul rând poluarea fonică, mizeria, praful. În al doilea rând, diminuarea spațiilor verzi nu este ok. Locurile de parcare sunt suficiente”, a declarat pentru HotNews.ro Anca Micșunescu, care locuiește pe Aleea Stănilă.

„Locuiesc la parter, după planul care ne-a fost prezentat, trotuarul trece la 2m și vreo 20 de cm de geamul meu, lucru care nu-mi convine. Îi cerem primarului Robert Negoiță să țină cont de opinia cetățenilor. Nu are niciun fel de respect pentru cetățeanul Sectorului 3. Lucrurile se fac ilegal în proporție de 90%, tăierea grădinilor este ilegală. Să aibă curajul să vină în mijlocul cetățenilor atunci când cetățenii sunt nemulțumiți, nu doar să facă baie de mulțime”, a mai spus femeia.

„Ar trebui să fie alte priorități, nu să pavelăm acum tot Sectorul”

Gabriela Vlăduțu, alt locuitor al străzii, reclamă faptul că Primăria Sectorului 3 înlocuiește asfaltul cu pavele chiar și acolo unde nu este nevoie, ceea ce este risipă din bani publici, dar creează și poluare.

„Eu nu sunt foarte ok, în primul rând, cu cheltuirea acestor bani, pentru că în foarte multe din cazuri s-au făcut lucrări unde asfaltul chiar era impecabil. Să vedeți mormanele de moloz care rămân, unde se duc? Este o poluare imensă. Revenind la bani, sunt sigură că ar trebui să fie alte priorități, nu să pavelăm acum tot sectorul. Da, înțeleg să modernizez, să aranjez, să fie lucrurile curate, dar nu așa, fără rost”, a explicat Gabriela Vlăduțu.

Aceasta spune că locuitorii din zonă nu sunt de acord nici cu lucrările făcute în Parcul Cara, unde a fost betonat un procent foarte mare din suprafața parcului.

„În primul rând, mă nemulțumește faptul că nu respectă legea, în sensul că într-un parc suprafața aleilor poate fi maxim 30%, restul trebuie să fie verde. În loc să mărim spațiul verde, mărim suprafața betonată. Doi la mână, în condițiile în care vedeți cum se modifică clima, ce canicula a fost vara asta, ar trebui să creștem spațiile. Noi aici facem exact pe dos”, a explicat Gabriela Vlăduțu.

Cristina Dobrescu, un alt locuitor al străzii, spune că în loc să facă toate aceste lucrări, de care nu este nevoie, Primăria Sectorului 3 mai bine ar îngriji spațiile verzi existente și care au fost abandonate, un exemplu fiind un alt părculeț de pe stradă, unde iarba este uscată, băncile sunt vechi și murdare, este mizerie.

„M-aș bucura foarte mult să fie îngrijite spațiile verzi, de exemplu toamna și primăvara, să fie toaletați copacii, sunt copaci vechi și mai au crengi uscate. Mă deranjează clar perspectiva unei alei sub geamurile noastre. Este mult prea aproape de bloc. Bănuiesc că acum aproape 60 de ani, când s-au construit toate blocurile astea din cartier, a fost făcut un plan de sistematizare. Dacă venim și intrăm în puținul spațiu verde,  ce ne mai rămâne? Și e păcat,  este o zonă frumoasă, o zonă cu blocuri frumoase. Chiar să stăm numai în betoane?”, a declarat Cristina Dobrescu.

300 de proprietari au cerut Primăriei să nu afecteze grădinile blocurilor

Aceasta nu este prima încercare a Primăriei Sector 3 de a face lucrări pe Aleea Stănilă. Primăria Sectorului 3 a încercat să intre pe spațiile verzi de aici încă din 2020.

„Prima încercare a fost făcută în perioada de început a pandemiei, undeva prin primăvara lui 2020, când după ce mai multe echipe de muncitori au fost observate făcând măsurători topometrice de-a lungul Aleii Stănilă, ne-am pomenit cu muncitori și utilaje care urmau să acționeze, nu știm cum, asupra unui mic spațiu verde, care are 3 bănci și 3 copaci”, a explicat Adriana Răduță.

„Le-am cerut explicații, nu au fost în măsură să ni le dea. Fiindcă lumea era acasă din cauza restricțiilor, am ieșit să protestăm, a participat foarte multă lume, zeci de persoane. Am cerut informații muncitorilor, șefilor de șantier, a fost chemată Poliția. Protestul a durat ore bune. După aceste fricțiuni, Poliția a stopat lucrările pentru care nu exista autorizație”, a mai povestit Răduță.

Alte două încercări au fost anul acesta, însă oamenii spun că de fiecare dată lucrările au fost oprite din lipsa autorizației de construire.

„A doua tentativă de intervenție a avut loc în februarie 2024 și a vizat un  alt parc, situat la intersecția Aleea Stănilă cu Strada Rotundă. Atunci muncitorii au fost observați smulgând gardurile de sârmă care împrejmuiau parcul, bordurile și demontând băncile. Au fost întrebați dacă au autorizație, cine execută lucrările. Au fost  organizate proteste, a fost chemate Poliția, ISC, Garda de Mediu. Tot nu aveau autorizație și după câteva zile de fricțiuni și aceste lucrări au fost stopate”, a detaliat femeia.

Potrivit acesteia, a treia tentativă a vizat Parcul Cara și s-a produs în aprilie 2024.

„Motivul pentru care ne-am revoltat atunci a fost că în cadrul lucrărilor au fost vătămate rădăcinile unuia dintre cei mai maiestuoși arbori din parc, un plop de mai bine de 50 de ani. Și de această dată diferite grupuri de vecini și-au exprimat dezacordul, au cerut documente, șeful de șantier ar ăspuns că există toate documentele necesare, însă nu a fost în măsură să furnizeze niciunul. Și acele lucrări au fost stopate dupăce au fost chemată Poliția”, a explicat Adriana Răduță.

Anul trecut, aproape toți locuitorii de la blocurile de pe stradă au semnat o petiție în care au cerut Primăriei să nu afecteze spațiile verzi. Petiția a fost depusă la Primărie, însă fără rezultat.

„În urma constatării ca Primăria Sectorului 3 încearcă în fel și chip să ne mutileze spațiile verzi, noi am strâns semnături anul trecut, în care ne-am exprimat aproape în unanimitate – proprietarii celor aproape 300 de apartamente din cele trei blocuri H – ne-am exprimat opoziția față de orice fel de lucrări care urmează să diminueze spațiu verde. Acest document a fost înregistrat la Primăria Sectorului 3 pe data de 26 aprilie 2023 anul trecut și am primit un număr de înregistrare”, a declarat Adriana Răduță.

  • HotNews.ro a încercat să-l contacteze telefonic pe primarul Robert Negoiță pentru un punct de vedere, acesta însă nu a răspuns la telefon.
  • HotNews.ro a trimis Primăriei Sector 3 o serie de întrebări și va reveni cu explicațiile administrației locale de îndată ce instituția va răspunde.
INTERVIURILE HotNews.ro