Sari direct la conținut

​FOTO Primele transportoare blindate Piranha 5 cumpărate de România sunt aduse în țară

HotNews.ro
Transportor Piranha 5 in drum spre Romania, Foto: Facebook - Mihai Fifor
Transportor Piranha 5 in drum spre Romania, Foto: Facebook - Mihai Fifor

Primele două transportoare blindate 8X8 Piranha 5 dintr-un prim lot de 36 de vehicule sunt în drum de la fabrica Mowag din Elveția către România, a anunțat Ministrul Apărării, Mihai Fifor. Cele două transportoare sunt fac parte dintr-un contract de aproape 900 de milioane de euro pentru 227 de transportoare blindate Piranha 5. Programul contractului semnat la început de an stabilea ca primele 36 să fie livrate până în ianuarie 2019, 30 gata asamblate în Elveția, iar șase asamblate la Uzina Mecanică București.

„Primele două transportoare blindate 8×8 PIRANHA 5 au plecat din MOWAG către UM București! Primele două din primul lot de 36 de vehicule. Este primul program major de înzestrare al Ministerului Apărării Naționale realizat pe baza alocării de către Guvernul României de 2% din PIB, care întoarce bani în industria națională de apărare!”, a scris Fifor pe Facebook.

Contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, care deține firma elevetiana Mowag, a fost semnat în ianuarie și achiziția a 227 de transportoare blindate Piranha 5 și derivate. Primele 30 de bucăți vor vor veni direct asamblate din Elveția, iar următoarele 197 vor fi asamblate în România la Uzina Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Din primul lot de transportoare, 30 vor fi echipate pentru luptă cu turela UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit, așa cum HotNews.ro a scris din luna mai.

O altă turelă mai mică, cu mitralieră de 12,7 mm, produsă tot de Elbit, va echipa alte din paltformele Piranha 5 achiziționate de Armata română. Cele 227 de transportoare Piranha 5 nu vor avea însă instalate din fabrică și sisteme de rachete anti-tanc.

Dincolo de armament, transportoarele Piranha 5 vor fi echipate și cu echipamente furnizate de compania românească Pro Optica.

Citește și:

VIDEO Transportoarele blindate Piranha 5 cumpărate de România vor fi echipate cu o turelă cu tun 30 mm produsă de israelienii de la Elbit

Transportoarele Piranha 5 cumparate de Romania si asamblate la Bucuresti nu vor fi dotate din fabrica cu sistem de rachete antitanc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro