Sari direct la conținut

FOTO Tancurile franceze Leclerc au ajuns în România și se alătură Grupului de Luptă NATO de la Cincu

HotNews.ro
Tanc francez Leclerc în România, Foto: Etat-major des armees
Tanc francez Leclerc în România, Foto: Etat-major des armees

Cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză constând într-o companie de tancuri Leclerc a ajuns pe calea ferată în gara Voila, județul Brașov, miercuri, 16 noiembrie, anunță Ministerul Apărării. În total, armata Franceză a adus 13 tancuri Leclerc în România.

Tehnica militară a intrat în țară în data de 14 noiembrie, pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, județul Arad, și este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) dislocat în Cincu.

Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie.

Grupul de Luptă NATO din România condus de Franța

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România, a anunțat pe 11 octombrie ministrul său pentru Forțele Armate.

Klaus Iohannis a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România. „Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat atunci şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.

Format din 500 de militari, batalionul francez a fost iniţial dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de graniţa cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluţia care oferea cele mai multe garanţii pentru menţinerea unei prezenţe militare NATO pe termen lung, conform datelor transmise marți de Ambasada Franței la București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro