Sari direct la conținut

FOTO Ucrainenii au scos pe front o armă despre care se credea că o mai au doar în muzee

HotNews.ro
FOTO Ucrainenii au scos pe front o armă despre care se credea că o mai au doar în muzee

Armata ucraineană a scos pe câmpul de luptă o piesă de artilerie „antică” despre care se știa că există doar într-un muzeu, nu și în depozitele militare ale Ucrainei.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că aceasta este pentru prima oară când mortierul „antic dar puternic” M-240 cu calibrul de 240 de milimetri este văzut în acțiune.

„În mod interesant, nu se știa ca modelul M-240 să se afle în depozitele ucrainene însă un mortier de acest tip a fost expus într-un muzeu din Kiev”, mai notează aceștia.

Intrat în serviciul forțelor armate sovietice în anii ’50, se crede că mortierul M-240 a văzut pentru prima dată acțiune pe câmpul de luptă în Războiul de Yom Kipur când a fost folosit de armata siriană, aliatul tradițional al Rusiei din Orientul Mijlociu, împotriva forțelor israeliene.

Astfel de mortiere au fost folosite ulterior și în invazia Uniunii Sovietice din Afganistan, Războiul Civil Libian și, mai recent, Războiul Civil Sirian, în timpul căruia a fost folosit de trupele dictatorului Bashar al-Assad.

Înainte de apariția acestei fotografii pe rețelele de socializare, se credea că doar 4 țări din lume mai au în dotare mortiere M-240: Rusia, Bulgaria, Siria și Egipt. România a avut și ea un număr redus de mortiere M-240 pe care le-a casat în 1995.

Ukraine Weapons Tracker mai notează că, în pofida vechimii armei, arsenalul Ucrainei a conținut un număr impresionant de muniții cu calibrul de 240 de milimetri care pot fi lansate de aceste mortiere. Deși multe dintre aceste proiectile cu calibrul de 240 de mm au fost dezafectate, cele rămase sunt acum folosite pe front.

Piesele de muzeu și „dinozaurii” folosiți în războiul din Ucraina

Aceasta nu este prima armă foarte veche văzută în dotarea militarilor ucraineni de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie. Probabil cea mai faimoasă dintre acestea este mitraliera Maxim M1910, creată în urmă cu mai bine de 100 de ani, când Ucraina încă făcea parte din Imperiul Țarist.

Mitraliera a fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, fiind o versiune de fabricație rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare în luna mai arată cum Forțele Teritoriale ucrainene se antrenează cu o astfel de mitralieră folosită de Armata Imperială Rusă în timpul Primului Război Mondial și de Armata Roșie în timpul Războiului Civil Rus.

O altă înregistrare video distribuită pe platformele social media tot în luna mai a arătat că rușii au scos la rândul lor de la naftalină o armă cu o veche istorie, depășitele tancuri sovietice T-62.

Analistul militar Chris Owen explica la momentul respectiv că acest „dinozaur” este inferior din toate punctele de vedere tancurilor rusești/sovietice mai moderne, producția sa fiind oprită încă din 1975.

Mai multe fotografii distribuite de soldații ucraineni la jumătatea lunii septembrie au arătat că aceștia au reușit să captureze un astfel de tanc, cel mai probabil în timpul ofensivei din Harkov care a dus la prăbușirea frontului rusesc din această regiune aflată în nord-estul țării lor.

Tancul părea într-o condiție decentă, dată fiind vechimea sa (el a intrat în serviciul armatei sovietice în 1961) și faptul că a asistat la lupte.

Urmărește ultimele evoluții din a 218-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro