Sari direct la conținut

FOTO Un monument falic de 12 metri instalat în centrul orașului Napoli provoacă nedumeririle localnicilor

HotNews.ro
FOTO Un monument falic de 12 metri instalat în centrul orașului Napoli provoacă nedumeririle localnicilor
Inaugurarea monumentului falic din Napoli Foto: Salvatore Laporta/KONTROLAB / Zuma Press / Profimedia

O lucrare de artă de 12 metri, instalată într-una din principalele piețe din Napoli și creată de designerul italian Gaetano Pesce, provoacă nedumerire printre localnici din cauza formei care indic un phallus, la care se adaugă și un nume sugestiv, informează Reuters.

Creația cilindrică, intitulată „Tu si’ ‘na cosa grande” („Ești un lucru mare”, în dialectul napolitan), este descrisă ca reprezentând costumul stilizat al unui personaj clasic din „Commedia dell’Arte” napolitană, Pulcinella.

Lucrarea lui Pesce a înlocuit „Venus a zdrențelor” – o versiune supradimensionată a unei sculpturi clasice romane pusă alături de un maldăr de haine vechi – în Piazza del Municipio din Napoli.

Lângă noul monument au fost amplasate două statui uriașe, străpunse de săgeata lui Cupidon. Ca și columna, acestea pot fi luminate din interior.

Monumentul din Piazza del Municipio Foto: Salvatore Laporta/KONTROLAB / Zuma Press / Profimedia

„După faimoasa „Venus a zdrențelor” nu puteam să o ratez și pe asta care, ca să fiu sincer, este chiar un simbol falic în toată gloria”, a spus Matteo Vasta, rezident în Napoli.

Un alt localnic, Rosalba, era o admiratoare a lucrării expuse anterior. „Mă întreg ce-a vrut să zică Gaetano Pesce cu noul monument”, a spus femeia.

Pesce a murit la New York în luna aprilie, la vârsta de 84 de ani. Opera sa este caracterizată de utilizarea inventivă a culorilor și materialelor, cu referințe social-politice și din cultura pop.

INTERVIURILE HotNews.ro