Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO 1 an de la #Colectiv. Zilele de foc ale tragediei

HotNews.ro

La un an de la incendiul din clubul bucurestean Colectiv, soldat cu moartea a 64 de persoane si sute de raniti, HotNews va prezinta o cronologie a celor mai importante momente din noaptea tragediei si a zilelor care au urmat.

  • 30 octombrie 2015

Ora 22.01 Membrii trupei Goodbye to Gravity intra pe scena clubului bucurestean Colectiv, unde urmau sa concerteze cu ocazia lansarii unui nou album, numit “Mantras of War”. In fata scenei se aflau peste 400 de tineri care incep sa se manifeste. La un minut dupa inceperea concertului este aprinsa prima serie de artificii (jerbe), numai pe partea dreapta a scenei.

Incendiul este initiat cu aproximativ o jumatate de ora mai tarziu, odata cu aprinderea celei de-a doua serie de artificii. Scanteile jerbelor, orietantate catre stalpul din stanga al clubului, au aprins buretele folosit pentru acustica incaperii, sustin procurorii. Douazeci si doua de secunde mai tarziu solistul trupei Andrei Galut anunta, cu referire la incendiu, ca “asta nu era in program”. Se incearca, fara succes, stingerea cu bere si un extinctor a incendiului care se propaga rapid la tavanul acoperit cu fasii de lemn si burete. Fasiile de lemn incandescente se prabusesc peste cei ramasi inauntru. La evacuarea din club se creeaza efectul de palnie, potrivit procurorilor, si multi dintre participanti cad unii peste altii. Unul dinte tinerii din club semnaleaza incendiul la 112.

In spatele norocosilor care reusesc sa scape, raman deja primele victime arse, sufocate. O multime agitata de oameni dezorientati si cu fete ingrozite, multi cu arsuri, ies din Clubul Colectiv, tipand dupa ajutor. Alti tineri mai putin afectati, alearga dupa taxiuri sau masini. Conform autoritatilor, prima ambulanta si trei autospeciale cu spuma si apa ar fi ajuns la fata locului dupa 11 minute (22:43)de la efectuarea apelului la 112.

Sursa foto: ISU

La ora 23:55, Raed Arafat face o scurta declaratie de presa: un incendiu cu mai multi raniti si 18 morti. La 00:08, ministrul de interne Gabriel Oprea anunta ca numarul de decese a ajuns la 25. Este pus la dispozitia rudelor persoanelor aflate in club un numar de telefon pentru a primi informatii. Cristian Piedone, primarul sectorului 4, o suna pe o angajata a primariei care le comunica prin telefon jurnalistilor numarul unor autorizatii de functionare ale clubului, existente la nivelul institutiei.

  • 31 octombrie

La 00:50 apar la fata locului 4 dube ale Institutului de Medicina Legala pentru a prelua cadavrele intinse pe paletii de lemn din fata clubului. La 1:00 ultimii raniti sunt transportati de ambulante sau de masinile prietenilor catre spitale Floreasca, Universitar si Spitalul de Arsi, potrivit Adevarul. In total, peste 500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Ministerului Sanatatii — echipaje medicale, pompieri, jandarmi si politisti — au intervenit pentru salvarea ranitilor si stingerea incendiului, se arata intr-un comunicat.

In jurul orei 2.30, Ministerul Afacerilor anunta un nou raport despre incendiu: 27 de morti si 162 de persoane internate la diverse spitale din Capitala .

La 3:00, zona incidentului se elibereaza, raman cativa politisti care pazesc intrarea in club, ca sa protejeze probele care vor face obiectul anchetei.

La ora 03.52, un procuror venit la locul incendiului anunta ca Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis un dosar penal.

Dimineata, in jurul orei 9, Raed Araf anunta ca la nivelul ISU nu exista nicio solicitare de autorizare a concertului trupei Goodbye to Gravity. In acelasi timp, Arafat face publica ora la care au ajuns primele echipaje de ajutor (22.43) la clubul Colectiv, dupa ce in mass-media si pe retelele de socializare au aparut declaratiile mai multor martori care reclamau ca primii medici si pompieri au ajuns prea tarziu la fata locului.

Este prezenta si situatia repartizarii ranitilor la spitale din Capitala. LaSpitalul Floreasca, au ramas 15, au primit 57. 17 au fost transferati, 25 au fost trimisi la domiciliu.Spitalul Universitar— 25 de prezentari, 24 au ramas internati si, din pacate, un deces.Spitalul pentru Arsi— 29 de prezentari, 27 au ramas internati, 2 la domiciliu.Spitalul Elias—4 prezentati, 16 internari.Spitalul Pantelimon— 7 prezentari, 6 au ramas internati,Spitalul Sf. Ioan— 9 prezentari, 8 au ramas internati, diferenta la domiciliu,Spitalul Militar— 15 prezentari, 12 internati care includ si transferurile,Spitalul Bagdasar— 25 prezentati, 25 internati,Spitalul Coltea 8 prezentati, unul la domiciliu si 7 transferati la alte spitale — motivul a fost ca nu exista chirurg de chirurgie plastica si ca era mai bine pentru pacient sa ii transferam dupa ce s-au acordat masurile de prim ajutor, Spitalul Grigore Alexandrescu — 2 prezentari, 4 internari, pentru ca au mai fost transferati doi tineri acolo, doi minori de la Spitalul Floreasca, Spitalul Budimex — 3 prezentari, 2 internari, unul la domiciliu,Spitalul Agripa Ionescu al SRI — 4 internari prin transfer,Spitalul Gerota al MAI — 3 internari prin transfer.Total internati 146.

Ora 09.20. Ministrul Sanatatii face un apel catre bucuresteni sa nu aglomereze centrele de donare de sange si sa isi concentreze eforturile pentru zilele urmatoare, dupa ce oamenii s-au mobilizat pe Facebook pentru a dona sange victimelor.

Noi am comunicat ca ii asteptam pe oameni sa doneze de la ora 8,00 de dimineata, foarte multi dintre ei au venit inca de azi-noapte si, practic, centrul de transfuzii Bucuresti a fost deschis de la unu si jumatate de azi-noapte„, a precizat ministrul Sanatatii.

In jurul orei 12, dupa inspectarea clubului, procurorul general Tiberiu Nitu spune ca „sunt clasicele urmari ale unui incendiu, locul este carbonizat, negru de funingine” si ca este o „imagine dezolanta”. Criminalistii sunt pregatiti si pot sa ridice probe si in astfel de situatii, a adaugat procurorul general. S-a inceput urmarirea penala pentru omor calificat si distrugere calificata. Procurorii au ridicat probe de la locul tragediei, inclusiv unitatea de stocare a filmarilor.

O ora mai tarziu, presedintele Klaus Iohannis ajunge la Colectiv insotit de mai mult consilieri. La iesirea din club, Iohannis a spus ca “este de neimaginat ca in acel spatiu au putut sa fie atatia oameni la un concert si sa intample intr-un timp atat de scurt o tragedie, pentru ca au fost ignorate norme simple”.

La scurt timp, Guvernul declara intr-o sedinta extraordinara, de la care au lipsit peste jumatate din ministri, trei zile de doliu national, in memoria victimelor.

In cursul zilei, zeci de ambasadori si inalti oficiali transmit condoleante. Unii dintre ei au venit personal la locul tragedie. Medicii spitalelor din capitala au anuntat ca zeci de raniti sunt in stare grava. Mai multe companii si persoane fizice se ofera sa doneze sau sa presteze servicii gratuite pentru ingrijirea sutelor de raniti.

Aflat la Spitalul Floreasca, Banicioiu anunta ca toate echipamentele si medicamentele destinate pacientilor raniti in incendiu sunt asigurate iar medicii din spitalele Capitalei „actioneaza ca o echipa”. La inceputul sedintei de guvern, Victor Ponta le cere ministrului de interne si secretarului de stat Arafat sa elaboreze un plan de verificare “la maximum” a fiecarui bar si club din tara. Cristian Popescu Piedone declarat ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, au fost indeplinite toate formele legale de eliberare a acordului de functionare a clubului.

Dupa-amiaza si seara, mii de oameni ajung la locul tragediei pentru a depune flori si lumanari. Printre ei, vizibil afectati, martori si victime usoare ale incendiului, rude, colegi si cunoscuti ai celor raniti sau morti.

In jurul orei 21, ministrul Banicioiu anunta ca mai sunt trei persoane decedate neidentificate.

  • 1 noiembrie

Dimineata, Liliana Gheorghe (25 de ani), studenta la Litere, si Mimi Voicu (31 de ani), designer si costumier al trupei Goodbye to Gravity, pierd lupta cu viata la Spitalul de Arsi. Numarul mortilor ajunge la 29.

INML anunta ca toate persoanele decedate in noaptea incendiului au fost identificate.

Bucurestenii continua sa soseasca la centrele de transfuzie din Capitala. Pana la ora 10, in centrele bucurestene sunt inregistrati 200 de donatori.

Spre dupa-amiaza, ministrul Sanatatii anunta ca un numar de 80-90 de victime se afla spitalizate in stare grava si critica iar politistii incep audierile victimelor.

In mai multe orase din tara, oamenii se prezinta la centrele de transfuzii pentru a dona sange. In Bucuresti, din Piata Universitatii, mii de oameni pornesc intr-un mars tacut catre locul tragediei.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar transmite, in jurul orei 17, ca unitatea medicala detine toate materialele sanitare si medicamentele necesare pentru tratamentul pacientilor internati, dupa ce in mediul online s-a vehiculat contrariul.

Alexandra Matache (26 de ani), angajata a clubului, se stinge la Spitalul “Bagdasar – Arseni”.

In tara mii de oameni tin momente de reculegere si aprind lumanari in centrele oraselor. In fata complexului Pionierul din Capitala s-au format covoare de lumanari si flori aduse de cei peste 12.000 de bucuresteni care au dorit sa aduca un omagiu in cea de-a doua zi de dupa Colectiv.

Presedintele Klaus Iohannis le solicita romanilor, intr-un mesaj video, sa fie solidari si sa ceara autoritatilor sa fie responsabile astfel incat tragedii ca cea de vineri seara sa nu se mai intample.

  • 2 noiembrie

Luni dimineata autoritatile anunta infiintarea unei comisii speciale pentru evaluarea ranitilor si controale ale ministerului de Interne in cluburi. Reactiile continua si din partea societatii civile. Patronul clubului Expirat anunta ca inchide clubului si spune ca din 2003 a pus in pericol viata a mii de oameni. In spatiul public apar tot mai multe informatii despre cele intamplate in noaptea de 30 octombrie. Mai multe marturii contrazic unele date oferite de autoritati.

Retelele de socializare s-au umplut de teorii ale conspiratiei privind cauzele incendiului, poze necenzurate ale cadavrelor arse si fanatici religiosi care ii culpabilizeaza pe cei morti, legandu-se in principal de genul de muzica pe care il canta de trupa Goodbye to gravity si Halloween.

Povestea eroilor Adrian Rugina (38 de ani), tobosarul trupei Bucium, si Claudiu Petre (36 de ani), fotograf si blogger, care si-au pierdut viata incercand sa-i ajute pe altii, se raspandeste in presa. Cei doi au iesit initial la timp din club, nevatamati, insa s-au intors in cladire incercand sa ajute alti oameni sa scape din incendiu. Martorii spun ca cel putin 10 oameni au supravietuit datorita celor doi, ei nefiind singurii care si-au riscat sau pierdut viata pentru a salva alti oameni din flacari.

Cetatenii – printre care angajati ai structurilor de aparare (politie, jandarmerie, armata) – continua sa doneze in numar mare sange la centrele din tara. In majoriatea judetelor autoritatile controleaza cluburile si discotecile. Ecoul ajunge pana in Republica Moldova, unde premierul interimar dispune efectuarea de verificari cu privire la respectarea masurile antiincendiu

In jurul orei 16, sute de persoane au aduc flori si a depun lumanari in memoria victimelor. Foarte multi elevi de liceu au fost prezenti pentru a-si aminti de colegii lor.

Actionarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea – sunt audiati, la Parchetul General, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Cele doua camere ale Parlamentului tin momente de reculegere si Patriarhia anunta ca in toate bisericile Arhiepiscopiei Bucurestiul au fost oficiate slujbe de pomenire a victimelor. In spatiul public apar voci care spun ca Patriarhul Daniel si preotii nu s-au implicat suficient in acest caz. In replica, Patriarhia spune ca nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat slujba de pomenire in fata clubului Colectiv in cele trei zile trecute de la tragedie.

Costel Carlicean, in varsta de 44 de ani, (initial neidentificat) moare la Spitalul de Arsi. Numarul mortilor ajunge la 31.

Pe Facebook este anuntat un miting prin care oamenii cer demisia primarului sectorului 4, Cristian Piedone.

Seara, presedintele Klaus Iohannis, ii decoreaza post-mortem cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler pe Claudiu Petre si Adrian Rugina. Presedintele Iohanni i-a decorat „in semn de apreciere pentru curajul, altruismul si daruirea de care au dat dovada in timpul tragicului eveniment de la Clubul Colectiv din Bucuresti, incercand salvarea mai multor vieti cu pretul sacrificiului suprem„, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, venit luni seara la Bucuresti, merge direct la clubul Colectiv, unde depune un buchet de trandafiri rosii si aprinde o candela pentru victimele incendiului.

Pe numele celor trei actionari ai clubului se emit mandate de retinere.

  • 3 noiembrie

Actionarii Colectiv sunt retinuti 30 de zile, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Andreea Chiriac (28 ani), angajata a Oracle, devine cea de-a 32-a persoana care isi pierde viata in urma incendiului. Ministrul Sanatatii anunta ca in spitale mai sunt aproximativ 90 de raniti in stare critica si grava.

Ponta sustine ca autoritatile sunt gata sa accepte ajutor medical din partea spitalelor din strainatate care s-au oferit sa trimita medici sau sa preia pacienti raniti.

Guvernul adopta o ordonanta de urgenta prin care permite Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa inchida si sa sigilieze localurile in care se constata incalcari grave ale masurilor de securitate la incendiu. Este un act normativ care ar fi trebuit aprobat cu mai mult timp in urma, reprezentand normele de aplicare a unei legi aprobate in Parlament si aparute in Monitorul Oficial pe 1 iulie 2015. Mai mult, legea este de aprobare a unei Ordonante de Urgenta (89/2014)privind managementul situatiilor de urgenta si apararii impotriva incendiilor aprobate in decembrie 2014, adica aflata in vigoare de aproape un an. Hotararea aprobata marti nici macar nu s-a aflat in dezbatere publica, asa cum obliga Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, ceea ce inseamna ca nu urma sa fie aprobata prea curand. Practic, tragedia din clubul Colectiv a obligat Guvernul sa aprobe in regim de urgenta o Hotarare care trebuia sa fie deja in aplicare. Intrebat de ce a fost aprobat abia marti actul normativ, secretarul de stat in cadrul MAI, Raed Arafat, a spus ca se afla pe circuitul de avizare, insa nu a stiut sa spuna de cand.

Elvetia anunta ca este gata sa sprijine ingrijirilepe termen mediu si lung ale celor afectati de arsuri grave in incendiul din Colectiv, iar serviciile de spitalizare elvetiene si romane se afla deja in contact pentru a stabili modalitatile prin care se poate acorda acest ajutor, in cadrul Programului de cooperare dintre cele doua tari

Reactii vin si de la Vatican. Papa Francisc ii transmite presedintelui Klaus Iohannis un mesaj in care isi exprima profunda durere pentru tragedia din clubul Colectiv.

Seara are loc un mars gigantic in Bucuresti, la care participa circa 25.000 de oameni. Protestul dureaza mai mult de sase ore, in care manifestantii se deplaseaza la sediile unor institutii publice, intre care Guvernul, Ministerul Afaceri Interne, Parlament, Primaria sectorului 4. Mitingul, care a pornit de la un apel pe Facebook pentru demisia primarului Sectorului 4, se transforma intr-unul impotriva Guvernului, miile de manifestanti au scandat „Ponta, demisia”, „Oprea, demisia”, „Asasinii”.

In timp ce oamenii ii cer demisia in Piata Universitatii, Piedone anunta ca in rondul din zona localului va fi ridicat un monument in memoria victimelor – ”monumentul celor fara de vina”.

  • 4 noiembrie

Protestul de amploare de marti seara de la Bucuresti tine miercuri prima pagina in presa internationala. „Mii de oameni condamna in strada coruptia dupa incendiul din clubul de noapte”, titreaza Euronews, in timp ce Reuters relateaza ca manifestantii de la Bucuresti au scandat in strada „Coruptia ucide!” si „Asasinii”. CNN, Reuters, Euronews, Guardian, Deutsche Welle, Chicago Tribune sau Sydney Morning Herald sunt cateva dintre publicatiile care scriu pe larg, miercuri, despre mitingul de amploare de la Bucuresti.

Stirile continua sa vina de la Bucuresti. Victor Ponta isi depune mandatul de la conducerea Guvernului.

„Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii. Oamenii simt nevoie de mai mult si ar fi o greseala din partea mea sa ignor acest lucru. Nu vreau si nici nu cred ca este corect sa las aceasta responsabilitate nici pe seama celor care au fost in teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, ministrilor. Sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte din societate il asteapta si incepind de astazi imi depun mandatul de prim-ministru. Fac acest lucru pentru ca in anii de politician am rezistat la orice batalie cu adversarii politici insa nu ma bat cu oamenii”, a declarat Victor Ponta.

In ciuda demisiei premierului, primarul sectorului 4 intarzie sa faca pasul inapoi. Gestul sau este sanctionat inclusiv de liderul PSD Liviu Dragnea care intreaba public dupa demisia premierului: Cati lideri europeni ar trebui sa demisioneze pentru ca Piedone sa-si depuna mandatul?

Banicioiu anunta ca in spitalele din Bucuresti mai sunt 133 de raniti. El da asigurari ca va face tot ce este posibil ca ranitii din club Colectiv sa fie tratati in cel profesionist mod in spitalele unde sunt internati.

Primarul Piedone isi da intr-un final demisia.

Dupa lasarea serii, peste 35.000 de oameni participa la un protestul gigant, care s-a desfasurat intr-o prima etapa atat in Piata Universitatii cat si in Piata Constitutiei, in fata Parlamentului. Manifestantii ignora apelurile razlete la o deplasare catre Cotroceni. Ulterior, manifestantii se regrupeaza in Piata Universitatii. Grupurile de suporteri se manifesta mai zgomotos, insa protestul ramane unul pasnic, multimea refuzand sistematic sa recuga la acte violente. Din scandari si din pancartele purtate, este clar ca dincolo de demisiile actualilor guvernanti, protestatarii din strada vor si demisia Parlamentului si reformarea sistemului cu oameni noi. Protestele din Bucuresti sunt completate de un val de actiuni similare desfasurate in intreaga tara, ba chiar si de un protest la Paris.

  • 5 noiembrie

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare eliberata de primarul sectorului 4 Bucuresti, Cristian Popescu-Piedone, privind spatiul in care functiona clubul Colectiv.

Presedintele Klaus Iohannis il desemneaza premier interimar pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Nicolae Banicioiu declara ca nu se opune niciunui transfer al ranitilor din Colectiv la unitati medicale din afara tarii, dar a atentionat ca acesti pacienti sunt greu de transportat avand in vedere ca multi dintre ei prezinta leziuni pulmonare severe. Declaratia ministrului vine dupa ce mai multe familii au cerut ca rudele lor sa fie transferate la spitale din strainatate, pentru a putea fi tratate corespunzator.

Judecatoria sectorului 4 publica motivareadeciziei din 3 noiembrie, prin care un magistrat de la aceasta instanta a admis propunerea Parchetului General de arestare preventiva a celor trei actionari si administratori de la clubul Colectiv.

Cei trei inculpati prezinta un pericol social ridicat, iar prin atitudinea si comportamentul reflectat in activitatea desfasurata demonstreaza ca lasarea lor in libertate pericliteaza siguranta celorlalti membri ai societatii. De asemenea, judecatorul are in vedere gravitatea deosebita a faptelor, urmarile acestora (decesul multor persoane tinere si vatamarea corporala a altora, unele dintre acestea fiind internate in continuare in stare critica), precum si modul si circumstantele de comitere a acestora. Totodata, judecatorul apreciaza ca activitatea de urmarire penala se afla in etapa de inceput, exista un amplu probatoriu care urmeaza a fi administrat, iar pentru buna desfasurare a procesului penal se impune luarea masurii arestarii preventive a celor trei inculpati”, se spune in motivare.

Patriarhul reactioneaza dupa ce in timpul protestelor i s-a cerut demisia. Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite”, afirma patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, intr-un Cuvant parintesc si prietenesc pentru tineri, dupa ce capul bisericii a fost acuzat ca slujitorii Domnului nu s-au implicat in alinarea suferintelor provocate dupa catastrofa din clubul Colectiv.

„Avem nevoie de pace si de unitate. Avem nevoie de pace in Biserica, avem nevoie de pace in societate, dar si de comuniune, de unitate, ca sa putem savarsi binele unii cu altii, nu unii impotriva altora. De aceea, in aceste zile, Biserica doreste sa fie o slujitoare, un factor al pacii sociale, asa cum prevede si legislatia noastra, dar mai ales cum ne cere Mantuitorul Iisus Hristos”, mai spune patriarhul.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat anunta ca mai multe state europene s-au oferit sa primeasca pacienti aflati in stare critica si grava in urma incendiului din clubul Colectiv. „Vorbim de Belgia, cel putin 8 pacienti din care 3 foarte grav si 5 intermediar – adica neventilati – , vorbim de Olanda, care a anuntat ca primeste 4 pacienti de terapie intensiva ventilati si 3 mai putin grav, dar care necesita terapie pentru arsi. In Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, in care am intrat cu primul contact si o sa aflam in seara asta cate paturi ne pun la dispozitie. (…) Eu am discutat cu domnul ambasador al Marii Britanii inclusiv ieri si alaltaieri si se analizeaza cate paturi vor fi sau cum o sa ne sprijine (…) Deja avem un medic britanic care participa, alaturi de colegii nostri, in Romania, la ingrijirea pacientilor. (…) Din Franta, e posibil sa vina colegi chirurgi sa mai completeze echipele noastre de aici si colegi anestezisti”, a anuntat Arafat, la Palatul Victoria.

Seara, peste 12 mii de oameni se aduna in Piata Universitatii. Protestatarii cer iarasi reformarea institutiilor si a intregii clase politice, dar si demisia avocatului poporului, Victor Ciorbea. Alte solicitari: 6% din PIB pentru Educatie, „Pleaca Gelu din ANAF, i-ai facut pe romani praf”, „100% transparenta pt banii cheltuiti”. Au fost luate la „tinta”, prin mesaje ironice, si televiziunile Romania TV si Antena 3 (foto in text). Totusi, cererile Pietei nu au un caracter unitar.

  • 6 noiembrie

Dimineata, Banicioiu anunta ca 127 de persoane sunt inca internate, dintre care 65 in stare critica si grava. Cu privire la transferul pacientilor in strainate, tot mai solicitat de rude, declara ca echipele medicale, in principal cele straine, vor stabili ce raniti in incendiul din Colectiv pot fi transferati in strainatate. Intrebat de ce este nevoie sa fie transferati pacientii in strainatate, el spune ca pentru a „decompensa” presiunea de pe medicii romani.

„Este nevoie sa mai decompensam presiunea de pe medicii romani. Vorbim de sapte zile care au fost foarte aglomerate cu echipe care s-au rotit, echipe foarte mari. Un numar atat de mare de pacienti. Noi am vorbit de 90 de pacienti critici si gravi. Este o situatie deosebita pentru orice tara din Europa. De aceea si partea de transfer. (…) Nu sunt atatea locuri in Europa pentru un numar atat de mare de pacienti”, a sustinut reprezentantul MS.

Procurorii DNA incep in dosarul „Colectiv” urmarirea penala in rem, pentru fapte pe care le-ar fi savarsit persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria Sectorului 4, acuzatiile fiind de abuz in serviciu si fals intelectual

Presedintele Klaus Iohannis declara ca a promis reprezentantilor societatii civile si ai „strazii” – cu care s-a consultat la Cotroceni – ca va merge in Piata, la protestatari, dar a precizat ca nu va anunta nici ora, nici ziua pentru a nu face din asta un eveniment media.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone este retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore in dosarul in care se ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv. Parchetul general anunta retinerea lui Daniela Nita, administrator si actionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, si Cristian Nita (director), pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri. Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpa.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, declara ca se asteapta o cerere formala din partea Romaniei privind modul in care pot fi ajutate persoanele care au suferit arsuri in urma incediului din Clubul Colectiv.

Noi proteste au loc in Bucuresti si in marile orase din tara. Circa 10.000 de persoane ies in strada in Bucuresti, pentru a patra zi consecutiv. Manifestantii se aduna, ca si in serile trecute in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura si in zona Teatrului National Bucuresti. Vocea strazii nu este una unitara, iar mai multe incidente au izbucnit intre un grup mic de agitatori si restul multimii. Tensiunea din Piata Universitatii este amplificata de instalarea unei scene in mijlocul unui protest care trebuia sa fie spontan, iar multimea a izbucnit: ”Piata nu are lider. Fara scena”.

  • 7 noiembrie

Inca 9 persoane pierd lupta cu viata, dintre care 4 la Spitalul de Arsi din Capitala, 3 la Floreasca, una intr-un spital din Rotterdam si o alta in drum spre acelasi spital. In total, 41 de oameni pierduti in urma tragediei. In spitale mai sunt 107 de persoane, dintre care 48 in stare grava, anunta prim-ministurl interimar.

Judecatoria Sectorului 4 admite propunerea procurorilor de arestare preventiva a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabila cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv.

Piedone este arestat preventiv, pentru 30 de zile, de magistratii Tribunalul Bucuresti, care admit cererea procurorilor DNA.

In frigul din Capitala ies in strada in jur de 2.500 de persoane. Spre deosebire de zilele trecute, de aceasta data este simtita mai puternic prezenta galeriilor care au ocupat zona Crucii din Piata Universitatii si s-au manifestat violent, atacand fotoreporterii care au incercat sa ii fotografieze, inclusiv pe reporterul HotNews.ro la fata locului. O parte din protestatari i-a distanta de galerii, scandand „Piata nu e stadion”, iar grupul astfel format i-a invita oamenii sa prezinte cu propuneri cu privire la ce considera ei ca trebuie schimbat si cum s-ar putea face aceasta schimbare. In aceasta seara in Piata s-a scandat, printre altele, „Iohannis te asteptam, la masa sa tratam”, „Important pentru popor – starea ranitilor”, „Nu-i de-ajuns demisia, sa vina justitia”.

  • 8 noiembrie

In cursul noptii, alti doi raniti in incendiul din Colectiv mor la Spitalul Floreasca. In drum spre Elvetia, bateristul trupei Goodbye to Gravity isi pierde viata in urma unui stop cardio-respirator. Autoritatile mai anunta moartea unui pacient de la Spitalul de Arsi. Decesul ar fi avut loc seara trecuta trecuta. Numarul mortilor ajunge la 45, iar cel al pacientilor aflati in stare critica si grava depaseste 30, spune Ministrul Sanatatii. El dezmintite zvonurile aparute in mass-media potrivit carora numarul celor decedati ar fi mai mare decat al celor declarati.

„Este o afirmatie falsa si rau voitoare menita sa semene confuzie si sa creeze o adevarata isterie in spatiul public. Nu este adevarat, sunt foarte multe argumente. Oamenii aceia au apartinatori. Rudele sunt in fiecare zi in vizita la ei, au contact cu ei, au vazut pacientii in fiecare zi. Sunt discutii puerile acestea”, a spus demnitarul.

Seara, aproximativ 2000 de persoane se aduna in Piata Universitatii din Capitala, in a sasea zi consecutiva de proteste, desi, pe retelele de socializare, isi anuntasera participarea peste 14.000 de persoane.

Presedintele Klaus Iohannis decide sa-si duca la bun sfarsit promisiune de a veni in Piata Universitatii pentru a dialoga direct cu strada, nu prin intermediul unor reprezentanti ai societatii civile. Iohannis discuta aproximativ 20 de minute cu protestatarii, inainte de a parasi zona insotit de SPP-isti. Oamenii raman in Piata, spunandu-si oful si nemultumirea la portavocea care a circulat prin multime.

In noaptea de 8 spre 9 noiembrie, echipele medicale de transport aerian din Targu Mures si Cluj-Napoca i-au insotit pe cei 10 raniti de la Clubul Colectiv in Marea Britanie si in Norvegia, anunta presedintele Comisiei de medicina de urgenta si dezastre din cadrul Ministerului Sanatati, dr. Cristian Boeriu

  • 9 noiembrie

Jurnalista Teodora Maftei (36 ani) se stinge la un spital din Israel.Liviu Zaharescu (25 ani) moare la Spitalul de Arsi din Capitala. Noul bilant indica 49 de morti si 71 de raniti internati, dintre care 14 in stare critica, sapte in stare grava si 50 stabili.

Dupa lasarea intunericului, cateva sute de persoane se aduna in Piata Universitatii, dispersate in zona Fantanii si pe trotuarul din fata Teatrului National Bucuresti. Oamenii stau in mai multe grupuri, iar mesajele sunt din cele mai diferite si contradictorii. Grupul de manifestanti din jurul stegarului dac pe nume Cezar, cunoscut din timpul protestelor anti-Basescu, s-a retras intr-o parte si striga „Jos Justitia” si „Demisia Codruta”. Peste drum, pe treptele TNB canta o soprana. In piata a aparut si un „preafericit” care protesteaza impotriva IPS Daniel.

  • 10 noiembrie

In noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2015, unul dintre ranitii din clubul Colectiv, care a fost transferat in Marea Britanie, pierde lupta cu viata. Este vorba despre chitaristul trupei rock Axial Lead. Elena Nitu, o eleva de 18 ani, se stinge la Liverpool. Un numar de 76 de persoane sunt in continuare ranite in incendiul din club Colectiv, dintre care 24 in stare critica si grava.

In data de 21 decembrie 2015, bilantul tragicului eveniment ajunge la 63.

Ultima victima a incendiului din Colectiv a incetat din viata pe 14 martie 2016. Este vorba despre Radu Sienerth (22 de ani), student la ASE, care a decedat la Spitalul Floreasca.

La sfrasitul lunii noiembrie scandalul infectiilor din spitale se accentueaza. Unele familii acuza autoritatile ca nu au transferat ranitii la timp si ca pacientii au murit din cauza unor infectiilor nosocomiale. In 3 decembrie, doctorul Adrian Stanculescu declara ca trei dintre ranitii care au murit la Spitalul de Arsi au murit din cauza infectiilor nosocomiale.

Cu trei zile inainte de revelion, un raport al Ministerului Santantii arata ca dintre cele 11 spitale bucurestene in care au fost tratate victimele incendiului de la Colectiv, doar in sase a fost posibila izolarea pacientilor in sectii de ATI special dedicate si doar sapte au putut asigura personal medical si auxiliar special dedicat pacientilor arsi, insa „fara a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienti colonizati sau infectati cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic”

In aprilie 2016, Catalin Tolontan si Mirela Neag publica o ancheta jurnalistica in care sunt prezentate 13 dosare ale mortilor de la Colectiv. Pentru toti 13, cauza mortii a fost septicemie.

  • Dosarele #Colectiv din justitie

In urma tragediei de la Colectiv din 30 octombrie 2015, procurorii au deschis trei dosare penale.Niciunul dintre ele nu a inceput cu judecata pe fond – doua sunt in faza de camera preliminara, cand judecatorii verifica daca probele stranse sunt corecte sau nu, iar unul s-a intors la DNA pentru refacerea rechizitoriului, potrivit News.ro.

  • In aprilie 2016 au fost trimisi in judecata cei trei patroni ai clubului Colectiv. Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme, fiind acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Daniela Nita, administratorul firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita, directorul firmei, si pirotehnistul Viorel Zaharia. Impreuna cu acestia au mai fost trimise in judecata firma care administra clubul si societatea care a vandut artificiile folosite la spectacol.

Acum, la un an de la incendiul in care au murit 64 de oameni, dosarul se afla in procedura de camera preliminara la Judecatoria Sector 4, unde sedintele se desfasoara cu usile inchise, acest stadiu al procesului nefiind public.

Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost arestati preventiv in 3 noiembrie 2015, iar la sfarsitul lunii decembrie au fost eliberati din arest preventiv si cercetati in arest la domiciliu, pana in martie 2016. De atunci, ei sunt cercetati sub control judiciar.

In rechizitoriu, procurorii arata ca patronii „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, Sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.

In acelasi dosar este judecata si Daniela Nita, administratorul firmei de artificii, acuzata de ucidere din culpa, dupa ce a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice „fantana de scena”, cu instructiuni de utilizare in limba bulgara, care trebuiau utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala.

  • Un alt dosar constituit si trimis in judecata in urma tragediei de la Colectiv a fost cel al fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Pe 5 mai 2016, Piedone era trimis in judecata de procurorii DNA alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu. Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

In 7 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale din primarie, si Luminita Larisa Ganea, functionar in cadrul aceluiasi serviciu, au fost arestati pentru 30 de zile de Tribunalul Bucuresti.

Decizia a fost atacata la instanta superioara, iar in 11 noiembrie 2016 cei trei au fost eliberati din arest. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 5 mai 2016, iar in 14 octombrie tribunalul a decis ca procesul poate sa inceapa si ca rechizitoriul a fost corect intocmit.

  •  La aproape un an de la incendiu, procurorii militari din DNA au dispus trimiterea in judecata a popierilor Antonina Radu si Petrica George Matei pentru abuz in serviciu si uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit in dosarul incendiului din Clubul Colectiv.

Desi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv Club, Radu Antonina si Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, in aceeasi calitate si cu buna stiinta, cei doi, fiind in timpul serviciului si contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu.

Pana in acest moment, in cauza s-au constituit parti civile un numar de 248 persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la sumele de 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.

In tot acest timp, rudele tinerilor morti in Colectiv cer sa se faca dreptate si sa fie gasiti vinovatii.

„Principala nemultumire este ca niciunul dintre cele trei dosare nu este inca pe rol, cea mai avansata faza fiind camera preliminara. Un al doilea lucru este faptul ca, dupa atatea anchete si dupa un an, consideram ca nu au fost pusi sub acuzare toti responsabilii pentru ceea ce s-a intamplat acolo”, spune Laurentiu Istrate, tatal unui tanar care a murit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Avocatul Antoniu Obancea, cel care reprezinta pro bono o parte dintre familiile victimelor de la Colectiv, nu exclude deschiderea unor noi dosare penale: „Poate pentru multi este pentru prima data cand se confrunta cu sistemul judiciar. In acest caz nu exista un singur dosar in care trebuie sa se raspunda. Este posibil sa apara si alte dosare. Atunci cand procedurile judiciare se vor finaliza, va trebui sa fie o unitate. Comunitatea trebuie sa resimta ca acest caz a fost rezolvat unitar. S-a remarcat faptul ca din 64 de victime, mai putin de jumatate au decedat in timpul incendiului, restul au decedat ulterior incendiului”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucuresti, a mai anuntat DNA.

In noiembrie 2015, Antonina Radu si George Matei au fost arestati preventiv, apoi plasati in arest la domiciliu pana in luna martie, de atunci fiind cercetati sub control judiciar.

In decembrie 2015, cei doi au fost trimisi in judecata, insa, pe 15 februarie 2016, Curtea Militara de Apel Bucuresti a decis ca procurorii trebuie sa refaca rechizitoriul.

Judecatorii militari au constatat mai multe nereguli in legatura cu introducerea in dosar a partilor vatamate si incalcarea dreptului la aparare in cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu. In aceste conditii dosarul a fost retrimis la DNA.

Lista persoanelor care si-au pierdut viata in urma incendiului din clubul Colectiv

  • 30 – 31 octombrie

1. Mihai Alexandru – 34 de ani

2. Vlad Țelea – 37 de ani

3. Cătălina Ioniță – 34 de ani

4. Laurențiu Vârlan – 30 de ani

5. Adrian Rugină – 38 de ani

6. Marius Ștefan Rușitoru – 27 de ani

7. Monica Tănăsoiu – 35 de ani

8. Claudiu Petre – 36 de ani

9. Maria Ion – 38 de ani

10. Stefan Hamed-Andrei – 15 ani

11. Alexandru Cătălin Simion – 40 de ani

12. Anda Ioana Epure – 31 de ani

13.Petre Andrei Bucă – 29 de ani

14.Mihaela Vieru – 31 de ani

15.Maria Vulcu – 30 de ani

16.Valentina Florea – 27 de ani

17.Carmen Irina (Karina) Oprița – 24 de ani

18.Matei Gabriel – 42 de ani

19. Radu Palada 35 de ani

20. Nelu Tilie 47 de ani

21. Diana Enache 25 de ani

22. Nicoleta Baldovin – 25 de ani

23. Ioan Tripa – 45 de ani

24. Alexandru-Paul Georgescu – 23 de ani

25. Constantin Ignat – 40 de ani

26. Valentin Fieraru – 25 de ani

27. Simona Livia Stan – 27 de ani

  • 1 noiembrie 2015

28. Liliana Gheorghe – 25 de ani

29. Mimi Voicu – 31 de ani –

30. Alexandra Matache – 26 de ani –

2 noiembrie 2015

31. Costel Cârlicean – 44 de ani –

3 noiembrie 2015

32. Andreea Chiriac (Beavy) – 28 de ani

  • 7 noiembrie 2015

33. Ionuț Costin Popescu – 32 de ani

34. Daniel Ciobanu – 40 de ani –

35. Ionuț Maior – 27 de ani

36. Tullia Ciotola – 20 de ani

37. Florin Cristian Popescu – 35 de ani

38. Adrian Popa – 29 de ani

39. Alex Chelba – 33 de ani

40. Andra Elena Toader – 30 de ani

41. Serian Mavi – 25 de ani

  • 8 noiembrie 2015

42. Ayberk Manci – 20 de ani

43. Alexandra Rădulescu – 26 de ani

44. Matei Alexandru – 26 de ani

45. Bogdan Enache – 41 de ani

  • 9 noiembrie 2015

46. Teodora Maftei – 36 de ani

47. Liviu Zaharescu – 25 de ani

  • 10 noiembrie 2015

48. Tudor Golu – 28 de ani

49. Elena Nițu – 18 ani –

11 noiembrie 2015

50. Vlăduț Roberto Andy – 19 ani

51. Alexandru Pascu – 33 de ani

  • 12 noiembrie 2015

52. Mădălina Strugaru – 29 de ani

53. Alex Aliman – 28 de ani

54. Claudiu Bogdan Istrate – 22 de ani

13 noiembrie 2015

55. Loredana Dărescu – 29 de ani

  • 16 noiembrie 2015

56. Ioana Victoria Geambașu – 18 ani

  • 19 noiembrie 2015

57. Ana Albu – 37 de ani

  • 20 noiembrie 2015

58. Andreea Ștefan – 28 de ani

  • 21 noiembrie 2015

59. Alexandru Mihai Iancu – 25 de ani

  • 22 noiembrie 2015

60. Alexandru Hogea – 19 ani

  • 13 decembrie 2015

61. Ioana Raluca Pănculescu – 36 de ani

15 decembrie 2015

62. Roxana Boghian – 26 de ani

63. Cristian Mitroi – 30 de ani

  • 14 martie 2016

64. Radu Sienerth- 22 de ani

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro