Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Peste 500 de oameni au protestat în Piața Victoriei: "Hoții!", "Ați dat, ați dat liber la furat!", "Predoiu pentru noi e Iordache 2!"

HotNews.ro
Oamenii au iesit în Piata Victoriei după ce Senatul a reînviat OUG 13, Foto: Hotnews / Victor Cozmei
Oamenii au iesit în Piata Victoriei după ce Senatul a reînviat OUG 13, Foto: Hotnews / Victor Cozmei

Peste 500 de persoane au protestat de-a lungul serii de miercuri în Piața Victoriei, după ce senatorii PSD, PNL și UDMR au votat un proiect care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei. În punctul maxim al protestului, în jurul orei 20.00 numărul oamenilor din fața Guvernului era de circa 400. În 2017, când Guvernul Grindeanu a adoptat celebra OUG 13, care prevedea exact același lucru, însă cu un prag mai mic, sute de mii de oameni au ieșit în Piața Victoriei.

20:59 Protestul s-a încheiat.

20:35În acest moment în Piața mai sunt circa 250 de persoane, iar oamenii pleacă.

20:18 Frigul se resimte din ce în ce mai mult, temperatura real resimțită în aceste momente fiind de 1 grad Celsius. Multa lume începe să părăsească Piața Victoriei. Numărul manifestanților începe să scadă.

20:03 La această oră, în Piața Victoriei sunt peste 400 de manifestanți.

19:56 Acum, în Piața Victoriei:

„Predoiu pentru noi e Iordache 2”

19:46În acest moment, în București temperatura înregistrată e de 5 grade Celsius, temperatura real resimțită fiind de 3 grade Celsius. Multe persoane care au venit în piața mai devreme au părăsit locul, în timp ce altele au venit și s-au alaturat protestului.

Numărul, totuși, continuă să crească ușor, acum fiind în jur de 370 de persoane în scuarul din mijlocul Pieței Victoriei. Oamenii striga „PNL și PSD, aceași mizerie”, „Fără prag!”, „Nu vrem să fie conduși de niste hoți!”, „Predoiu pentru noi e Iordache 2”.

19:32 Oamenii strigă „PNL, ciuma roșie”. Sunt peste 350 de manifestanți acum în fața Guvernului. Se scandează „Predoiu pentru noi e Iordache 2”.

19:20Numărul protestatarilor depășește 300. Printre manifestanți sunt și membri USR, cum ar fi deputatul Cristian Seidler sau primarul de la Sectorul 2 Radu Mihaiu.

Numărul de oameni din piata continua să crească.

19:02Peste 250 de oameni sunt acum în Piața Victoriei.

18:48Numărul manifestanților a crescut, în Piața Victoriei aflându-se acum peste 200 de oameni. Se striga „Plagiatorii!”, „Ați dat, ați dat liber la furat!”.

Printre manifestanți se afla și deputatul REPER Cătălin Teniță care, împreună cu alți manifestanți, au afișat foi cu numele senatorilor care au votat azi proiectul de lege.

Oamenii au început să se adune după ora 18.00, în Piața Victoriei, unde sute de mii de români au protestat în 2017 după ce Guvernul Grindeanu a adoptat, noaptea, celebra OUG 13 care instituia un prag de 200.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.

Manifestanții au scandat „Hoții”.

După adoptarea proiectului de către senatorii puterii, partidul REPER, dar și Corupția ucide au îndemnat românii să iasă în stradă.

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

La ședința de plen a Senatului au fost prezenți 113 senatori. Dintre aceștia, 78 au votat „pentru”. Este vorba despre absolut toți parlamentarii PSD, PNL și UDMR prezenți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro