Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Ce echipamente militare sunt la BSDA 2024, cea mai mare expoziție militară din Europa de Est: Vedeta F-35 și competiția uriașă pentru blindatele de luptă ale armatei

HotNews.ro
Expoziția militară BSDA 2024, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Expoziția militară BSDA 2024, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cea mai mare expoziție de tehnică militară și de securitate din zona Europei de est – Black Sea Defence and Aerospace – BSDA 2024 – s-a deschis oficial miercuri pe platforma de la Romaero. Evenimentul va fi deschis și publicului larg vineri, în ultima zi.

BSDA 2022 este cea mai mare expoziție de tehnica militară, aeronautică și securitate din estul Europei, iar la ediția actuală participă peste 400 de companii din industria mondială de apărare, aeronautică și securitate, din 31 de țări.

Miercuri și joi expoziția este deschisă invitaților, iar vineri expoziția de la Romaero Băneasa este deschisă și publicului general.

HotNews.ro vă prezintă, printr-o fotogalerie, care sunt elementele principale ale expoziției și ce echipamente militare au fost în prim plan la evenimentul din acest an.

Avionul F-35, vedeta zilei

Cel mai modern avion din lume la ora actuală, multirolul F-35, pe care și România îl va achiziționa în viitorul apropiat, a fost una dintre vedetele evenimentului de la Romaero. Nu doar că Forțele Americane au adus pentru prima dată în țara noastră un model de avion F-35, ce poate fi admirat de la distanță pe platforma aeroportului Băneasa, ci și compania producătoare Lockheed Martin a adus o machetă 1 la 1 a avionului, inclusiv cu o carlingă completă.

Macheta este accesibilă publicului de la foarte mică distanță, ba chiar există și posibilitatea celor interesați să urce în carlingă și să stea „la manșă”, pe scaunul pilotului.

În interior, Lockheed Martin a adus și un demonstrator, o variantă mai ușoară a unui simulator de F-35, iar la standul companiei există și machete cu avioane F-35 purtând cocarda tricoloră românească.

HotNews.ro a relatat de curând, în detaliu despre achiziția de avioane F-35 care va însemna cel mai scump contract din istoria Armatei Române și a realizat și un videoreportaj în SUA, în fabrica din Fort Worth, Texas acolo unde cel mai probabil vor fi construite și avioanele F-35 românești.

VEZI ȘI:

Competiție mare pentru contractul de blindate de luptă pentru Armată

România va lansa în acest an un nou program major de înzestrare pentru „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”, un contract de aproape 3 miliarde de euro ce constă în achiziția a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Astfel că la BSDA 2024 marile companii care vor să lupte pentru acest contract și-au prezentat oferta și adus inclusiv fizic modelele de blindate pe care le-ar putea propune României.

General Dynamics, care produce în România în joint-venture cu Uzina Mecanică București, blindatele 8×8 Piranha 5, a prezentat la BSDA modelul de șenilată de luptă ASCOD, un vehicul blindat cu turelă telecomandată cu tun principal de 30 mm, rachete antitanc integrate și sistem activ de protecție Trophy.

Turela, de fapt, este aceeași ca pe modelul Piranha 5, doar într-o variantă mai înarmată. De altfel, turela este produsă de Elbit chiar în România, în apropiere de București.

Sud-coreenii de la Hanwha, ce ar putea să semneze contract cu MApN pentru obuzierele autopropulsate K9, au adus la BSDA un model de blindată șenilată Redback, un blindat de luptă care a câștigat, de exemplu, competiția în Australia.

De precizat că și acest blindat vine tot cu turela Elbit ce o regăsim pe modelele românești Piranha 5 și care este produsă în țară, lângă București.

Nemții de la Rheinmetall, care recent au preluat uzina Automecanica din Mediaș și au redeschis-o sub numele Automecanica Rheinmetall, au prezentat la BSDA 2024 un blindat șenilat Lynx KF41, un blindat greu cu turelă cu un tun de calibru 35mm.

Alături de blindat, Rheinmetall a prezentat și turela sa Skyranger pentru apărarea mobilă antiaeriană, turelă ce poate fi pus pe blindatul Lynx KF41 sa chiar și pe modele precum Piranha 5.

Totodată, Rheinmetall a prezentat și seria sa de camioane militare grele HX care transporta un tun antiaerian Oerlikon Revolver Gun MK3.

Competiția tancurilor: Abrams și K2

România va achiziționa 54 de tancuri M1A2 Abrams la nivelul SEPv3 și 12 derivate pe șasiu de tanc, muniție și simulatoare, într-un acord cu SUA. Pentru această achiziție Parlamentul României a aprobat o sumă de 1,07 miliarde de dolari.

La evenimentul de la Romaero din acest an forțele americane au adus un tanc M1A2 Abrams la static display.

Deși România va achiziționa tancuri Abrams, ele vor veni abia după anul 2026, așa că s-a vorbit mult în ultima vreme de o posibilă achiziție de tancuri din Correa de Sud, de la Hyundai Rotem.

Mai exact este vorba despre modelul K2 Black Panther, un tanc greu de 55 de tone și un tun principal de calibru 120mm. Sud-coreenii au adus un model K2 în România și, după ce l-au dus în poligonul de test de la Smârdan unde a executat inclusiv trageri de luptă, acum a fost prezentat într0una din hangarele de la Romaero.

Drone, drone, drone

Ca niciodată, ediția din acest an a fost dominată de drone, de toate tipurile și toate dimensiunile, de la companii cunoscute și de la tot felul de firme apărute recent pe piață.

De remarcat că multe din modelele de drone expuse la BSDA 2024 au fost produse și prezentate de companii din România.

Numeroase tipuri de rachete

La BSDA 2024 multe din marile companii de armament au expus machete cu cele mai noi și recente rachete de care dispun, unele clar intenționate pentru România sau care au fost deja achiziționate de țara noastră.

Spre exemplu, la standul Raytheon au fost expuse modelele de rachete aer-aer pe distanță medie AIM 120 AMRAAM și pe rază scurtă AIM-9X Sidewinder.

MBDA a prezentat, pe lângă tradiționalele soluții de interceptoare antiaeriene VL Mica, CAMM și Mistral, și o rachetă anti-navă Marte ER ce va ajunge să doteze cele două elicoptere specializate H215M pentru Forțele Navale, așa cum a dezvăluit HotNews.ro în urmă cu două luni.

Israelienii de la Rafael au adus întreaga gamă de rachete antiaeriene: Iron Lance, Python-5, i-DERBY ER și Skyceptor.

Nemții de la Diehl Defence au prezentat rachetele FCAAM (Future Combat Air-to-air Missile) și IRIS-T, iar Kongsberg a adus o machetă a rachetei sale antinavă NSM, rachetă pe care România a ales-o deja pentru bateriile sale de coastă și pentru modernizarea celor trei nave purtătoare de rachetă.

De remarcat și sud-coreeni de la LIG, companie cu care România a semnat un acord de 97 milioane de dolari pentru 54 de lansatoare portabile Chiron (KP-SAM). La standul lor a fost prezentată stația mobilă a unui lansator Chiron, precum și alte modele de rachete din portofoliul companiei.

Cu ce s-au prezentat forțele SUA

Nu doar firmele au expus produse, ci și forțe armate. Spre exemplu forțele americane au expus un avion F-35A, un tanc de luptă M1A2 Abrams Sepv3, un elicopter de atac AH-64D Apache, un elicopter multirol Black Hawk și un avion de transport C-130J Hercules.

Cum s-au prezentat forțele române – Ce echipamente a adus Armata României la BSDA 2024

Forțele armate române au adus numeroase echipamente și sisteme, noi și mai puțin noi, la prezentarea statică de pe platforma Romaero de la Băneasa.

Printre cele mai moderne sisteme expuse de armata română se numără un sistem sol-aer Patriot, un lansator HIMARS, blindate Piranha 5 și Piranha 3 în mai multe configurații, dar și avioane F-16, C-27J Spartan și elicoptere din familiar IAR-330 Puma.

Câteva curiozități

La expoziția statică, într-un loc destul de central, turcii de la Otokar au adus și expus un transportor blindat de trupe amfibiu Arma 8×8 cu turelă Mizrak 30.

Curioasă este aducerea acestui exemplar întrucât România deja a ales ca platformă 8×8 blindatele Piranha 5 pe care le și produce acum în țară, iar lansarea unei achiziții de blindate amfibii nu a fost anunțată a fi în planuri deocamdată, nu prea curând cel puțin. Sau așa s-a transmis oficial până acum…

Airbus Helicopters, companie prezentă în România cu o linie de asamblare la Brașov și cu care Armata a căzut de acord pentru un acord de 165 de milioane de euro pentru două elicoptere H215M specializate în lupta antinavă pentru Forțele Navale, nu a avut la standul companiei nicio machetă sau prezentare cu acest produs – singurul produs nou concret în relația Airbus – MApN.

În schimb, a avut două machete de elicoptere H225M și H175M.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro