FOTOGALERIE Expeditia Etiopia 2010 – Prin tara de origine a cafelei
Etiopia este recunoscuta mai ales pentru alergatorii sai de fond. Putini sunt cei care stiu ca este tara de provenienta a cafelei si singurul stat majoritar ortodox din Africa. Sau ca pe teritoriul ei se afla cea mai mare biserica sapata in piatra din lume. HotNews.ro va prezinta o fotogalerie realizata in Etiopia si cateva impresii culese de exploratorul Alin Totorean, romanul care a cules cafea impreuna cu localnicii din regiunea Kafa si a asistat la celebra ceremonie a cafelei.
Printre cele mai incitante experiente ale exploratorului roman in Etiopia se numara: convietuirea timp de 10 zile cu fermierii de pe platoul suspendat Abune Yosef, saptamana petrecuta alaturi de agricultorii din craterul vulcanului Wenchi, precum si participarea directa la ritualul de culegere, prajire, macinare si servire a cafelei, alaturi de locuitorii din regiunea Kafa (locul de origine al cafelei).
„Majoritatea zonelor pe care le-am abordat sunt iesite din circuitul turistic si copiii de acolo, cel putin, a fost prima data cand au vazut un alb. Am zis ca merg eu sa ii studiez pe ei, dar de multe ori eu eram cel studiat”, a povestit Alin Totorean dupa sfarsitul celei mai recente sale expeditii.
„In Lalibela, locul faimoaselor biserici sapate in piatra de regele Lalibela (11 la numar), se afla chiar cea mai mare biserica sapata in piatra din lume. Exista o viata monahala intensa, la sarbatori etiopienii merg in pelerinaj la acest loc, vin cu miile”.
„Am inceput sa urc spre Abune Yosef. Dupa ce am inceput ascensiunea, pe anumite paliere, pe anumite trepte ale acestor munti, la anumite intervale de timp, am gasit comunitati mai mari sau mai mici de etiopieni”.
„Viata este grea. Aici e lucrul interesant – cum traiesc acesti oameni? Pe langa agricultura de subzistenta (nu au aproape nimic), incearca sa mai faca si ei rost de niste bani cumva: unii incearca sa vanda bolovani, merge, ii duce acasa, ii mai sparge si ii vand ca material de constructie.
Unii nu au nici macar contravaloarea a doi lei de-ai nostri, ca sa-si cumpere niste guma. Au niste haine (sa le zicem haine…), multi au doar niste bucati de material, carpite, au o forma de haina pe ei pe care o imbraca. Totul se cara cu ajutorul magarusilor sau chiar in spate”.
„Am stat la mai multe familii. In aceeasi coliba dorm si animalele (in partea stanga totdeauna), in centru se face focul, intr-o vatra. Au acele animale, cativa saci cu ceva graunte, ce le-a mai ramas de la o recolta la alta. La asta se reduce bogatia lor: coliba, animalele si cateva lucruri strict necesare.
Mancarea lor de baza se numeste injera, arata ca o lipie, aluatul ca de clatita se intareste prin coacere. De obicei mai pun pe langa lipia aia o mancare de fasole, niste cartofi fierti sau linte, dar am fost la familii care nu aveau nimic, doar niste pasta de ardei iute (care e nelipsit) sau boia iute. Statistica spune ca 45-46% din etiopieni traiesc sub limita de subzistenta„.
„Cand am urcat pe munte, era inainte de Paste, se tinea Postul Pastelui, nu am mancat carne, nu am baut lapte. Am ajuns sambata seara – nu au notiunea de „a merge la Inviere„. Nu s-a intamplat nimic la biserica din sat. Duminica dimineata s-au dus la biserica si peste zi au sarbatorit, au mancat, au taiat cate un animal. Trebuie spus ca mananca si carne cruda. Normal, poti s-o prajesti, dar se mananca si cruda”.
„Am ajuns si in vest, in Kafa. Este vegetatie multa, paduri de nepatruns, cu greu am gasit poteci ale localnicilor. Ei cauta acuma alte solutii: pe langa cafeaua de care sunt dependenti la export, cauta sa cultive si alte plante, care sa le creasca vanzarile si oportunitatile – culturi de piper, mango, papaya”.
„Am vrut sa vad acea ceremonie a cafelei de care auzisem. Ce inseamna aceasta ceremonie? Prajesc normal boabele de cafea, pentru portia pe care o doreste, apoi o zdrobeste intr-un mojar, o pune intr-un ulcior, putin la fiert, pune niste plante mirositoare in foc, bucati de eucalipt, iar pe langa cafea se mai prajeste grau prajit sau floricele de porumb (se serveste la cafea). Se servesc trei cafele, le bei una dupa alta. Dupa ce ai baut o cafea, mai pune apa peste acelasi zat, bei, iar pui apa si bei a treia portie. Cafeaua este mai slaba decat la noi”.
Expeditia Etiopia 2010 reprezinta a IX-a etapa a proiectului Descopera-ti Semenii, initiat in 2003, in care Alin Totorean isi propune sa aduca in atentia tuturor oameni deosebiti, traditii interesante si locuri aproape necunoscute. Prima expeditie romaneasca in Mongolia, singurul roman care a traversat, pe jos, desertul Atacama – Chile, prima explorare romaneasca solitara a continentului Australia – sunt doar trei dintre rezultatele proiectului Descopera-ti Semenii.
Expeditia, inceputa pe 17 februarie 2010, a constat in parcurgerea de catre expeditionarul roman a aproximativ 1.900 km, in partea de nord si cea de vest a Etiopiei, atat pe jos, cat si cu mijloace de transport locale.