Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Inaugurarea Greenopolis: Aproximativ 400 de vizitatori au asteptat doua ore intr-un soare fierbinte sa viziteze pavilionul Romaniei

HotNews.ro

27 de grade Celsius la pranz indicau televiziunile chineze pentru ziua de sambata, iar o scurta plimbare printre pavilioane te facea sa dai crezare prognozei. Inca de pe la ora 10 soarele a devenit o provocare pentru vizitatorii Expo 2010. Aproximativ 400 dintre ei au asteptat, la coada, timp de doua ore deschiderea Marului Verde al Romaniei.

  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Romania a inaugurat pavilionul de la Expo Shanghai la ora 11, ora locala, ora 06.00 la Bucuresti. Paine cu sare si tuica au fost oferite invitatilor la intrare: delegatia Republicii Moldova, condusa de vicepremierul Valeriu Lazar, comisarul general pentru expozitii al Austriei si reprezentantii firmei chineze care a construit Greenopolis (marul verde al Romaniei).

Oficialii invitati au fost asteptati cu tuica de Baia Mare si paine cu sare. Chiar daca era inainte de pranz, acestia s-au aratat incantati de bautura traditionala romaneasca. In acest timp, pe o latura a pavilionului s-a format deja coada de vizitatori, pe trei randuri, majoritatea chinezi. In ciuda soarelui care ardea, sub protectia umbrelelor sau a unor haine, cei aproximativ 400 de oameni nu si-au pierdut entuziasmul, chiar daca au avut de asteptat vreo doua ore pana ceremonia de deschidere oficiala s-a terminat.

Discursurile oficialilor au fost urmate de un program artistic sustinut de Ansamblul Crisana. Dansul calusarilor a atras atentia atat a vizitatorilor de la pavilionul Romaniei, cat si de la cel de alaturi, al Austriei.

„Ne asteptam la 6 luni intense de promovare in China, pe doua paliere, economic si cultural”, a spus comisarul general al Romaniei, Ferdinand Nagy, intr-o conferinta de presa de dupa eveniment.

O promovare careia i-au fost alocati in jur de 100.000 de euro. Numai ca la pavilionul Romaniei nu am vazut inca niciun pliant si niciun material de prezentare. Am fost asigurati ca Greenopolist s-a bucurat de o foarte buna promovare si popularizare in China. E adevarat, in ziarele dedicate expozitiei, in pliantele Expo Shanghai 2010 si in reviste care se gasesc la centrul de presa, marul verde al Romaniei apare printre pavilioanele recomandate a fi vizitate.

„Ne asteapta un drum greu acum, pavilionul este popular si popularizat in media chineza, asa ca ne asteptam la un aflux mare de vizitatori”, a spus Nagy. „Bugetul pus la dispozitie este suficient pentru prezenta noastra decenta la Shanghai. In comparatie cu alte tari, Romania iese in evidenta”, a spus oficialul roman.

Si ii dai dreptate, daca iti amintesti ca pe CCTV, ai vazut in repetate randuri in ultimele zile si Greenopolis, insa lipsa unor materiale informative, a unor pliante, pare cel putin ciudata.

La unul dintre etajele pavilionului sunt patru touch screen-uri pe care vizitatorii pot vedea o prezentare a Romaniei: istoria, personalitatile – in randul carora sunt Cioran, Eliade, Enescu, Brancusi, Lipatti, Celibidache, dar si Hagi, Ilie Nastase si Nadia Comaneci – obiectivele turistice ale Romaniei, situatia economica si povesti de succes. Ei bine, cele doua rubrici coincid si e oarecum ciudat sa citesti printre indicatorii povestii de succes un PIB de -7,1%.

In urma randurilor de mai sus, unii ar putea spune ca exista o prezentare comprehensiva a Romaniei, insa nu pare suficient. Vizitatorii nu pot incapea toti pe langa cele patru ecrane, cel putin nu acum, cand probabil afluxul va fi mare, iar un pliant cu o scurta poveste le-ar putea fi de folos. Un astfel de pliant am primit in pavilionul Republicii Moldova.

Pavilionul are la parter un muzeu, un spatiu dezamagitor. Pe un ecran rotund, central, se proiecteaza istoria Romaniei de la neolitic pana astazi, iar pe cateva ecrane de pe pereti se deruleaza imagini din Bucuresti si din Romania. Altfel, exponatele nu sunt impresionante. Ferdinand Nagy a spus ca in perioada dedicata zilei Romaniei, in iulie, spera sa existe o expozitie cu ceramica de Cucuteni. S-a vorbit cu Muzeul Brukental, insa procedura de introducere in China a unor obiecte de patrimoniu, cum este cazul aici, presupune o irocratie stufoasa.

Dupa 40 de minute de asteptat in soare, asteptarile sunt foarte mari

Grupuri de cate 150 de oameni intra in amfiteatrul din fata scenei pentru a asista la spectacole. La inceput a fost mai dificil, pentru ca primii au trebuit sa astepte doua ore. Altfel, asteptarea la coada dureaza intre 40 de minute si o ora.

Tinerii considera pavilionul ca o idee proaspata si interesanta. Unora, forma lui le inspira intr-adevar marul verde, altora o lume verde, ecologica.

O mamica a unui pusti de vreo 7 ani spune ca a ales sa viziteze pavilionul Romaniei pentru ca vrea ca fiul ei sa stie mai multe lucruri despre mai multe tari. O alta mamica, de aceasta data a unei fetite, a tinut sa imi arate o fotografie facuta din pavilionul Olandei, aflat vizavi de al Romaniei. Pustoaica musca dintr-un mar, avand marul romanesc in spate.

Oamenii mai in varsta au venit sa vada proiectiile de filme romanesti. Asa au citit ei, ca vor fi proiectate filme vechi si ele reprezinta pentru ei tineretea. Isi amintesc ca in tinerete au vazut filmele romanesti, ca Romania este o tara prietena.

O adolescenta foarte sic mi-a spus ca a vazut la televizor pavilionul Romaniei, ca e interesant si ca a venit sa vada spectacolele. Doamna din spatele ei, de la coada, vroia sa stie daca numerele de dansuri care aveau loc pe scena in timp ce ea era la coada se vor relua, pentru ca vrea sa le vada.

Opinia mea despre muzeul pavilionului a coincis cu cea a unei jurnaliste de la un ziar regional din Shanghai. „E prea simplu, nu exista exponate ca in alte pavilioane. Chinezii vor sa vada creativitate si cred ca cei care au conceput asta au fost intr-o pana”, a spus ea, zambind si parca scuzandu-se pentru critica.

Avea in mana o punguta primita de la pavilionul Malaeziei. A vazut ca Romania nu ofera goodie bags, gentute cu cadouri. Si asta m-a facut sa vad ce mai lipsea: aceste pungute pe care le primesc, de obicei, jurnalistii si oficialii. Pentru jurnalisti, nu exista. ele nu sunt importante pentru jurnalistii romani, ci pentru cei precum chinezoaica pe care tocmai o intervievasem.

Vazand la munca echipa de la Shanghai si auzindu-l pe Ferdinand Nagy spunand ca bugetul e suficient pentru o prezentare decenta, zambesti amar. Oamenii de aici s-au straduit ca totul sa iasa bine, insa in niste limite bugetare. Fara un sprijin consistent al Ministerului Economiei, fara un buget suficient pentru promovare, te intrebi care vor fi rezultatele palpabile ale acestei participari. Probabil 7 milioane de vizitatori vor sti mai multe despre Romania. Ramane sa vedem si cate contracte se vor semna. Cei de-aici par sa faca tot ce tine de ei, poate ca sprijinul trebuie sa vina si de la Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro