FOTOGALERIE Minerii s-au intors la Universitate, la 25 de ani de la prima mineriada
Bucurestenii care au trecut, astazi, prin fata Facultatii de Istorie de la Universitate, au putut “intalni” 30 de mineri pe scarile intrarii in cladire si in apropiere. „Minerii de gradina”, asa cum au fost botezati de artistul Emanuel Borcescu, au fost expusi timp de o singura zi, in Bucuresti.
„Ideea a venit acum un an. Initial, am vrut sa fac trei, dar la final, am ajuns la un numar de treizeci. Instalatia face parte dintr-un proiect mai amplu”, spune artistul. Expozitia s-a potrivit cu perioada in care se implinesc 25 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990 si reprezinta, in acelasi timp, atat o critica sociala, cat si un mod ironic de a privi spre trecut, la un sfert de secol de la chemarea minerilor pentru „plantarea de panselute”.
Cei 30 de „mineri”, de fapt, niste pitici de gradina produsi conform specificatiilor artistului, au insemnat aproximativ o luna si jumatate de munca: „De la comanda de turnare a piticilor de gradina si pana la livrare, dureaza vreo doua-trei saptamani. Apoi, urmează partea de pictare a lor si lacuire, unde, adunat, inseamna inca vreo trei saptamani”.
Ioana Ciocan, curatorul instalatiei lui Emanuel Borcescu si unul dintre cei mai activi curatori in zona de arta in spatiu public, explica lucrarea artistului prin ironie. „Trebuie sa mai si glumim.” De altfel, potrivit explicatiei curatoriale de pepaginade Facebook a evenimentului, „Borcescu propune o instalatie de pitici de gradina sub forma de mineri care are rolul terapeutic al convieturii sub forma autoironiei cu obsesiile trecutului si cu raul istoric produs, ireversibil. Doar ironia dar in acelasi timp memoria vie, puterea de a alatura candoarea grotescului ne pot face sa mergem mai departe. Piticul de gradina-miner, ca obiect de un kitsch asumat, repune intr-o noua perspectiva critica lucida a erorilor istoriei recente.„
Artistul nu este la prima expozitie in care trateaza teme politice sau sociale, cea mai recenta participare, cu „Schlafwagen”, fiind in cadrul expozitiei colective „Dupa 25 de ani”, din decembrie 2014.
Instalatia de la Universitateva fi expusa, incepand de pe 12 iunie, la Cluj, in spatiul Lateral ArtSpace de la Fabrica de Pensule, alaturi de alte lucrari ale artistului (picturi si desene) pe aceeasi tema, in cadrul unei expozitii ce va fi deschisa publicului pana la 11 iulie.