Sari direct la conținut

​FOTOREPORTAJ Scene cu protestatarii Antenelor. Dans si voie buna pe CRBL si Irina Loghin

​​Mitingul Antenelor de vineri dupa-amiaza a adunat peste 5.000 de oameni in Piata Constitutiei, in frig si ploaie, in vreme ce Mircea Badea le spunea oamenilor adunati la umbra Casei Poporului, cei mai multi oameni de varsta a treia, sa se prefaca ca nu ploua asa cum s-au prefacut si ei cu alte ocazii. Trei ore de muzica si bocete acompaniate de ropote de aplauze i-au incantat pe sustinatorii Antenelor.

Ingenunchierea Danei Grecu, cu fata plina de lacrimi si flori revarsandu-se din bratele sale, in fata spectatorilor a trezit cateva lacrimi, sterse de sub ochelari cu batiste din panza.

CRBL si dansatoarele sale au incercat sa ridice multimea de pensionari, care au raspuns batand din palme si fluturandu-si mainile pe ritmul muzicii. Jorge nu a reusit sa isi determine publicul sa fredoneze „Nimeni nu-i perfect”. Insa spectatorii au empatizat mai bine atunci cand Irina Loghin a urcat pe scena.

14.25 Dincolo de un gard de metal, Radu Tudor intinde oamenilor adunati buluc in jurul sau foi A4 printate color cu sigla Antenei 3. „Baga-le in sacosa sa nu se mototoleasca, sa le punem in geam, draga”, ii spune un domn sotiei sale, dupa ce a reusit cu greu sa puna mana pe posterul cu Antena 3 direct din mana vedetei.

14.30 In piata se aud cateva voci rasfirate, se scandeaza „Jos ANAF-ul„. Doi domni discuta cu haz declaratia presedintelui Iohannis despre „banalele motive administrative„. „Iohannis de frica a facut asta. Iti spun eu. Ii tataie curul. Nu e tupeist ca Basescu„, explica pensionarul.

14.36 Testarea sunetului l-a scos din pepeni pe un sustinator al Antenelor, proprietar de portavoce. „Nu muzica ne intereseaza, baieti. Nu pentru asta am venit aici„, striga acesta spre scena, unde urmau sa urce vedetele Antenelor. Intre timp, stegarul dac flutura steagul „ca pe libertatea de exprimare„, dupa cum i se sugereaza de pe scena.

14.45 Scena este inca in pregatire, iar in public cativa batrani, trecuti de ceva vreme de 60 de ani, se recunosc si se imbratiseaza, apoi rememoreaza vremurile bune ale televiziunii. „Va mai aduceti aminte cand era George Mihaila. Era si Pitis. Atat de simpatic. Facea niste comentarii despre muzica. Dar foarte citit era, dom’le. O placere sa-l asculti. Da’ n-au trecut vremurile alea, de asta am iesit aici, ca-mi umplu sufletul de bucurie oamenii astia„, se confeseaza celuilalt pensionar.

14.50 Cateva voci incearca sa aprinda vocea dezaprobarii fata de Guvern, dar fara prea mult succes. Sosirea in piata a lui Mircea Badea aduna toate doamnele in jurul sau. O doamna cu plasa de rafie se indreapta spre el sa-l stranga in brate. Cateva momente mai tarziu, Badea sustine pe scena ca glumele sale sunt de adormit, vin oamenii la el si recunosc ca pe ele adorm.

15.15 Mihai Gadea si Dana Grecu au coborat printre protestatari, primul ii saluta, in vreme ce a doua isi umple bratele de flori. O parte dintre cei prezenti au venit cu flori, de la trandafiri, la garoafe, zambile si ghiocei, in speranta ca le vor darui unor vedete.

15.20 Piata scandeaza „libertate, libertate„, insa doar atunci cand i se cere de la microfon, altfel participantii sunt linistiti, molesiti, se pun in miscare cand incepe muzica si isi flutura mainile in aer.

15.53Nazist, fascist, comunist, stalinist. Si nu s-a luat ANAF-ul de ei. Trebuie sa-i alungam pe astia din tara. Javre ordinare„, striga revoltat un batran. Langa el o doamna este amuzata si ii raspunde: „Nu era Basescu javra?”.

16.15 Aparitia lui Mugur Ciuvica pe scena anima intreaga piata, care rabufneste in cor „libertate, liberate, libertate„, in timp ce acesta paseste lent. Ciuvica isi incepe atacul impotriva lui Florian Coldea si sustine ca Macovei, Coldea si Basescu organizeaza o manifestatie impotriva Antenei 3. Piata huiduie in timp ce Ciuvica rosteste numele celor care trebuie sa fie linsati de spectatori: Coldea, Kovesi, SRI.

16.20Iubirea cheama iubire. Iubire. Iubire„, scandeaza vocile din piata, citandu-l pe Brancusi. „Iubire. Iubire„, tipa cu tot aerul din plamani un batran, in timp ce cativa stropi de saliva ii zboara printre dintii lipsa.

16.30 Ilie Serbanescu este invitat pe scena. Doi pensionari discuta: „I’auzi, asta e nationalist rau. Nu ii plac companiile de niciun fel”. Serbanescu cu o voce ragusita spune ca „Romania a devenit colonie„. „Bravo. Bravo. Ti-am spus eu„, tipa unul dintre ei.

16.53 Dana Grecu apare pe scena cu fata plina de sudoare in lumina puternica a reflectoarelor si flori care ii umplu bratele. Pe o voce dramatica: „Ei vor sa stam in genunchi. Nu ingenunchem in fata lor. Dar eu pot sa stau in genunchi doamnelor si domnilor in fata lui Dumnezeu si a dvs„. Apoi cade in genunchi pe scena in ropotele de aplauze ale spectatorilor si lacrimile varsate de un batran. Intre timp, in public, un pensionar trage dintr-un vin rosu varsat intr-o sticla de Cola, apoi o indeasa repede in rucsac.

16.59Sandra. Sandra. Vai, l-am cunoscut pe taica-su cand era in facultate„, se extaziaza o doamna trecuta de cateva varste si cu o caciula de blana, in timp ce Alessandra Stoicescu isi face aparitia.

17.11 Gadea le cere oamenilor din piata sa prinda mana vecinului si sa o ridice in aer: „Suntem inlantuiti, dar nu de catuse. Sunt cele mai frumoase imagini pe care le-am vazut vreodata„. Un domn entuziasmat si oarecum confuz striga: „Pana la capat Mircea„.

17.20 Mircea Badea cere un moment de reculegere pentru cei care, din diferite motive, nu pot sa fie prezenti in piata. Deodata piata se aprinde intr-o singure voce: „Voiculescu! Voiculescu„.

17.34 Pe scena urca Irina Loghin, iar publicul incepe sa fredoneze „la multi ani”. Circul continua cu vedete care se perinda pe scena si rostesc fraze lacrimogene. Carmen Avram plange si vorbeste despre Romania impartita in doua, despre Romania care stie sa tolereze, care s-a adunat aici in piata si despre Romania intoleranta, care nu ii intelege pe ceilalti. Avram pledeaza pentru libertatea de opinie, iar batranii isi bat palmele pentru a o acoperi cu aplauze. Multimea ii finalizeaza discursul si scandeaza: „Jos mafia„.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro