Sari direct la conținut

Françoise Hardy, legenda muzicii franceze, a murit la 80 de ani

HotNews.ro
​​Françoise Hardy, Foto: Profimedia
​​Françoise Hardy, Foto: Profimedia

​Françoise Hardy, una dintre cele mai de succes vedete pop din Franța, a murit la vârsta de 80 de ani, anunță ziarul britanic The Guardian. Cântăreața suferea de un deceniu de cancer.

Moartea ei a fost anunțată de fiul ei, colegul muzician Thomas Dutronc, care a scris pe Instagram „Maman est partie” (sau, în engleză, „mum is gone”), alături de o fotografie de copil cu el și Hardy.

Hardy suferea de cancer limfatic din 2004 și a urmat ani de zile radioterapie și alte tratamente pentru această boală. În 2015, ea a fost plasată pentru scurt timp în comă indusă după ce starea ei s-a agravat, iar în anii care au urmat a avut probleme cu vorbirea, înghițirea și respirația. În 2021, ea a pledat în favoarea eutanasiei, spunând că Franța este „inumană” pentru că nu permite această procedură.

Hardy s-a născut în mijlocul unui raid aerian în Parisul ocupat de naziști, în 1944, și a fost crescută în oraș, în mare parte de mama sa. La vârsta de 16 ani, a primit cadou prima ei chitară și a început să scrie propriile cântece, să le cânte live și să dea audiții pentru casele de discuri. În 1961, a semnat un contract cu Disques Vogue.

Ascensiunea a început pentru artistă în 1962 cu succesul instantaneu – peste 2 milioane de exemplare vândute – „Tous les garçons et les filles”, pe care l-a scris şi compus, o performanţă rară la acea vreme, scrie agenția News.ro.

Avea 18 ani pe atunci şi a fost primul ei disc. Françoise Hardy, o femeie plină de contradicţii, a pătruns în plin val yéyé, dar nu se potrivea cu adevărat etichetei. În această perioadă lipsită de griji, versurile ei melancolice au ieşit în evidenţă: „Oui mais moi, je vais seul par les rues, l’âme en peine/oui mais moi, je vais seul, car personne ne m’aime”.

În afară de acest succes, publicul îşi va aminti de vocea ei delicată, de cuplul pe care l-a format cu Jacques Dutronc (din uniunea lor s-a născut Thomas, care a devenit şi el cântăreţ ca şi părinţii săi). Ea a fost, de asemenea, ambasadoarea eleganţei pop franceze şi internaţionale, un „ideal feminin” pentru Mick Jagger, o figură marcantă a lumii muzicale franceze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro