Sari direct la conținut

Franța anunță că ultimii săi soldați din Mali au părăsit țara africană

HotNews.ro
Legiunea Straina Franceza, Foto: Jose Nicolas / AFP / Profimedia Images
Legiunea Straina Franceza, Foto: Jose Nicolas / AFP / Profimedia Images

Franța a anunțat luni că ultimele sale trupe din Mali care luptau împotriva militanților islamiști din 2013 au părăsit acum țara africană după ce a decis în februarie să își retragă forțele ca urmare a deteriorării relațiilor dintre cele două țări, relatează Reuters.

„Astăzi la ora 13:00 (ora Parisului) ultima unitate militară din forța Barkhane prezentă pe teritoriul Mali a trecut granița dintre Mali și Niger”, a anunțat Ministerul Apărării de la Paris într-un comunicat remis presei.

După aproape un deceniu în care a staționat trupe în Mali pentru a lupta cu insurgenții islamiști din Africa de Vest, Franța și aliații săi spun că operațiunile vor fi conduse acum din Niger.

„Alături de toți partenerii săi, Franța rămâne angajată în regiunea Sahel mai largă, în Golful Guineii și regiunea Lacului Ciad pentru a menține stabilitatea și lupta împotriva terorismului”, mai afirmă Ministerul francez al Apărării.

Influența exercitată de Franța în Africa, în scădere

Loviturile de stat din Mali, Ciad și Burkina Faso au slăbit relațiile de alianță dintre Franța și fostele sale colonii, au încurajat jihadiștii care controlează teritorii întinse de deșert și alte zone aride, și deschis ușa creșterii puternice a influenței exercitate de Rusia.

Niger va deveni principala bază de operațiuni a trupelor franceze din regiune, în jur de 1.000 de soldați urmând să fie staționați în capitala Niamey, la fel ca avioanele de luptă, elicopterele și dronele trimise de Paris în zonă.

Alți 300-400 de militari francezi urmează să fie transferați pentru operațiuni speciale alături de trupele din Niger la zonele de graniță cu Burkina Faso și Mali în timp ce în jur de 700-1.000 urmează să fie trimiși în Ciad.

Franța a anunțat de asemenea că trupele sale nu îi vor mai urmări pe militanții islamiști dacă aceștia intră pe teritoriul statului Mali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro