Friedrich Merz ia în calcul să furnizeze Ucrainei rachete Taurus pentru a ținti Crimeea și podul Kerci

Viitorul cancelar german Friedrich Merz a sugerat pe 13 aprilie că rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune, dacă ar fi livrate Ucrainei, ar putea fi utilizate pentru a ținti infrastructura militară strategică rusă din Crimeea ocupată, inclusiv Podul Kerci, transmite Kyiv Independent.
Cancelarul în exerciţiu Olaf Scholz a refuzat până acum să furnizeze Kievului rachete de tip Taurus.
Podul din Crimeea, lung de 19 kilometri, construit în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și finalizat în 2018, servește drept rută de aprovizionare vitală pentru forțele ruse. Podul a fost atacat de Ucraina de mai multe ori, suferind daune importante în loviturile din octombrie 2022 și iulie 2023.
Într-un interviu acordat duminică televiziunii publice ARD, Merz a subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina să treacă de la o poziție defensivă la una proactivă pe câmpul de luptă, afirmând că Kievul trebuie să fie echipat pentru a „modela evenimentele” și „a devansa situația”.
„Dacă lucrurile continuă așa cum sunt, dacă, de exemplu, cea mai importantă conexiune terestră dintre Rusia și Crimeea este distrusă, sau dacă se întâmplă ceva chiar în Crimeea, unde se află cea mai mare parte a logisticii militare ruse, atunci aceasta ar fi o oportunitate de a aduce în sfârșit această țară în situația strategică”, a spus Merz.
Rachetele Taurus, construite de concernul european de apărare MBDA, sunt destinate să distrugă ţinte foarte valoroase în spatele liniilor inamice, cum ar fi buncăre de comandă, depozite de muniţii şi combustibil, aerodromuri şi poduri.
Rusia a folosit în mod regulat rachete cu rază lungă pentru a distruge ţinte în Ucraina, care nu are mijloace similare de a răspunde.
Olaf Scholz a respins în mod repetat cererile Ucrainei de a-i fi furnizate rachete Taurus pe fondul îngrijorării privind folosirea lor împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei.
Având în vedere că Merz este pe punctul de a prelua funcția în urma victoriei electorale a creștin-democraților săi, decizia de a furniza rachete Taurus ar putea reveni în curând pe agenda politică. Rămâne incert dacă viitorii săi parteneri de coaliție, social-democrații, vor susține această inițiativă.
Merz a precizat, de asemenea, că nu a solicitat implicarea directă a Germaniei în război, ci mai degrabă înarmarea Ucrainei cu capacitatea de a lua inițiativa.
Politicianul german și-a exprimat anterior sprijinul pentru furnizarea de rachete Taurus Ucrainei, subliniind că un astfel de pas trebuie să fie coordonat cu aliații europeni.
„Partenerii noștri europeni furnizează deja rachete de croazieră”, a reiterat el, citând eforturile britanice, franceze și americane. „Dacă este coordonată, atunci Germania ar trebui să participe la ea”, a spus Friedrich Merz.