Sari direct la conținut

Germania vrea să se înarmeze cu sute de Taurus, rachetele de croazieră pe care le refuză Ucrainei. Berlinul a pus ochii pe versiunea avansată, Neo

HotNews.ro
Germania vrea să se înarmeze cu sute de Taurus, rachetele de croazieră pe care le refuză Ucrainei. Berlinul a pus ochii pe versiunea avansată, Neo
Avioane F-15K ale Forțelor Aeriene ale Coreei de Sud participă la un test de tragere reală cu rachete TAURUS, în Marea Galbenă, 10 octombrie 2024. Sursa foto: Defense Ministry / Zuma Press / Profimedia

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să demareze achiziţia a 600 de rachete de croazieră Taurus, însă nu a asigurat deocamdată finanţarea necesară, scrie vineri publicaţia germană Der Spiegel, în contextul în care Ucraina continuă să preseze Berlinul să-i furnizeze această armă cu rază lungă de acţiune, potrivit Reuters.

Până acum, Bundeswehr (armata germană) are în inventar aproximativ 600 de rachete cu o rază de peste 500 de kilometri, ce pot fi lansate de pe avioane de luptă precum Tornado, F-15 sau F-18, notează Agerpres.

Rachetele Taurus, construite de concernul european de apărare MBDA, sunt destinate să distrugă ţinte foarte valoroase în spatele liniilor inamice, cum ar fi buncăre de comandă, depozite de muniţii şi combustibil, aerodromuri şi poduri.

Rusia a folosit în mod regulat rachete cu rază lungă pentru a distruge ţinte în Ucraina, care nu are mijloace similare de a răspunde.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins în mod repetat cererile Ucrainei de a-i fi furnizate rachete Taurus pe fondul îngrijorării privind folosirea lor împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei.

Peste 2 miliarde de euro pentru 600 de rachete Taurus Neo

Ministrul Pistorius intenţionează acum să achiziţioneze o versiune avansată, Taurus Neo, la un preţ total de aproximativ 2,1 miliarde de euro pentru 600 de rachete, iar primele livrări ar urma să ajungă în 2029, scrie Der Spiegel.

Ministrul nu a asigurat, însă, deocamdată fondurile, din care 350 milioane de euro sunt necesare în 2025 pentru lansarea proiectului, iar cea mai mare parte a banilor urmând să vină începând din 2029, precizează revista germană.

Din acest motiv, proiectul este menţionat doar ca o opţiune în documentele bugetare pentru 2025.

Ministerul Apărării din Berlin nu a fost disponibil imediat pentru comentarii pe acest subiect, menționează Reuters.

Marea Britanie şi Franţa au furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow şi Scalp, iar armata ucraineană a precizat că pentru utilizarea lor a adaptat avioane de producţie sovietică.

Kremlinul a avertizat Berlinul că livrarea de rachete de croazieră către Kiev va conduce la o nouă rundă de „tensiuni în spirală” în conflictul din Ucraina.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro