Friedrich Merz, noul cel mai important om din Europa, scrie presa franceză

Noul cancelar conservator vrea să facă din renașterea Europei și a motorului franco-german prioritatea sa.
„Friedrich Merz este acum cel mai important om din Europa”, a declarat Christoph Hickmann, editorialist la săptămânalul „Der Spiegel”, de îndată ce rezultatele alegerilor au fost anunțate duminică seara, potrivit publicației Le Point. În aceste vremuri de mare tulburare, toate privirile sunt într-adevăr îndreptate spre noul cancelar al acestui gigant din inima continentului.
Va fi în stare să cimenteze uniunea europenilor? Să reinventeze o nouă relație transatlantică? Să impună participarea Uniunii Europene și a Kievului la negocierile de pace privind Ucraina? Să repornească motorul franco-german, în pană de atâta timp? Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție nu au început încă și, dacă totul va merge bine, va trebui să așteptăm cel puțin până la Paște pentru predarea puterii, dar un lucru este deja cert: niciun cancelar german nu s-a confruntat vreodată cu o sarcină atât de grea pe plan extern.
Friedrich Merz este foarte conștient de urgența în care se află europenii, abandonați de Statele Unite, care urmăresc șocați apropierea dintre Donald Trump și Vladimir Putin. „Lumea nu ne așteaptă și Europa așteaptă Germania”, a insistat el tot timpul în seara electorală. „Este esențial să consolidăm Europa cât mai repede posibil, astfel încât UE să fie independentă de Statele Unite. Pentru că americanii sunt acum indiferenți la soarta Europei”.
De aceea, noul cancelar declară că Europa va fi „Chefsache”, adică o problemă prioritară la care va veghea personal. Pentru a-și demonstra hotărârea, el a anunțat crearea unui Consiliu Național de Securitate cu sediul la cancelarie și însărcinat cu centralizarea informațiilor și gândirea unei strategii comune.
Un atlantist care mizează pe Europa
Politica externă a fost întotdeauna un domeniu privilegiat pentru Friedrich Merz. Și-a început cariera în Parlamentul European, unde a fost deputat din 1989 până în 1994. În perioada marginalizării impuse lui de Angela Merkel, a condus timp de zece ani „Pont Atlantique”, o asociație de rang înalt înființată în 1952, al cărei scop este promovarea relațiilor economice și militare dintre Germania și Statele Unite. În această lungă perioadă de retragere din viața politică, el a condus filiala germană a Blackrock, cel mai important fond de gestionare a averilor din lume, o companie multinațională americană.
Friedrich Merz nu pierde nicio ocazie de a-și evidenția buna cunoaștere a Statelor Unite. Ceea ce i-a adus sarcasmul lui Olaf Scholz în Bundestag în decembrie anul trecut: „Și să nu-ți imaginezi că mai ai vreo autoritate de a dialoga cu acest nou președinte american de la Casa Albă. Te va părăsi ca pe cineva de categoria pană”. La care Friedrich Merz a răspuns cu o critică usturătoare a apatiei Germaniei pe scena europeană. El l-a criticat pe Olaf Scholz pentru că a stat inactiv la Bruxelles fără să spună nimic.
La Hotel de Rome, cea mai cochetă adresă din Berlin, candidatul Merz a prezentat, unui grup restrâns, liniile generale ale politicii sale externe, în ianuarie. O problemă marginalizată în timpul acestei campanii care s-a concentrat aproape în întregime pe imigrație. În opinia lui Friedrich Merz, va fi vorba mai întâi de „repararea” Triunghiului de la Weimar, această relație privilegiată dintre Germania, Franța și Polonia. Odată cu deplasarea centrului de greutate al Europei spre est, Friedrich Merz vrea să extindă relațiile franco-germane, rămânând în același timp fidel vechii prietenii dintre Germania și Franța.
El a anunțat că primele sale călătorii oficiale în străinătate îl vor duce la Paris și Varșovia. Intenționează să facă din Emmanuel Macron partenerul său privilegiat și vrea să profite de ultimii ani de mandat ai președintelui francez pentru a lansa noi inițiative comune. De asemenea, prevede semnarea unui tratat de prietenie germano-polonez similar Tratatului de la Elysée semnat la 22 ianuarie 1963 de către Adenauer și de Gaulle. Și intenționează să rezolve odată pentru totdeauna cu Varșovia problema reparațiilor pentru daunele produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Când Germania tace, întreaga comunitate suferă”
În opinia lui Friedrich Merz coaliția formată din trei partide (SPD, Verzi, Liberali) condusă de Olaf Scholz a pus Europa la încercare. El îi denunță „ezitările, oscilațiile, manevrele tactice” și mai ales apatia care, potrivit lui, au dus Europa într-un impas, în special în materie de apărare. Potrivit lui Friedrich Merz, luptele interne în curs din cadrul coaliției actuale sunt responsabile pentru întârziere, în special în ce privește apărarea comună.
Friedrich Merz promite să pună capăt acestei tăceri: „Când Germania tace, întreaga comunitate suferă”. Potrivit lui, lipsa unui răspuns european privind Ucraina i-a determinat pe americani și pe ruși să negocieze unu-la-unu, fără europeni și fără Kiev. Europenii, promite Friedrich Merz, vor putea conta din nou pe Germania. El se declară ca făcând parte din tradiția pro-europeană a lui Helmut Kohl și intenționează să devină un lider pe scena continentală. (Material realizat cu sprijinul Rador Radio România)