Sari direct la conținut

Fructele si legumele sunt sanatate curata, dar nu ne protejeaza de cancer

MedLive.ro

Ideea ca o dieta bogata in legume si fructe poate reduce riscul imbolnavirii de cancer este larg raspandita. In anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi, pentru a preveni boala. Numeroasele studii realizate intre timp nu au reusit insa sa confirme o legatura certa intre consumul de fructe si legume si riscul imbolnavirii de cancer, relateaza Science Daily.

O ampla cercetare pe aceasta tema, desfasurata de-a lungul a noua ani, in care au fost implicati aproape jumatate de milion de europeni din zece state, arata o asociere foarte scazuta intre incidenta cazurilor de cancer si alimentatia bogata in fructe si legume. Rezultatele studiului, publicat in Journal of the National Cancer Institute, releva ca persoanele care adauga regimului alimentar zilnic doua portii de fructe si legume, reusesc sa scada riscul de imbolnavire cu numai patru procente.

In urma cu peste zece ani, oamenii de stiinta pretindeau ca un regim care contine cinci portii de legume si fructe zilnic, scade riscul imbolnavirii de cancer cu 50 – 70%.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Mount Sinai School of Medicine in New York, coordonata de Paolo Boffetta. S-a remarcat o slaba asociere intre consumul de fructe si legume si reducerea riscului de imbolnavire de cancer, iar prezenta legumelor in alimentatie a avut un efect benefic scazut, si numai in cazul femeilor. Persoanele care consuma cantitati mari de alcool, dar au inclus in dieta zilnica fructe si legume, au redus oarecum riscurile, dar numai in cazul formelor de cancer provocate de tutun si alcool.

Autorii studiului au privit cu extrema precautie asocierea reducerii riscului de imbolnavire cu dieta alimentara si au concluzionat ca efectul protector al acestor alimente este, in cel mai bun caz, unul modest.

„Consumul ridicat de fructe si legume a fost asociat si cu alte caracteristici ale stilului de viata, precum consumul redus de alcool si tutun sau activitate fizica prelungita, factori care ar fi putut sa contribuie la scaderea riscurilor de cancer”, se arata in cercetare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro