Sari direct la conținut

Fumatorii romani: un caz particular printre europeni

HotNews.ro
John Dalli, comisar european Sanatate, Foto: Hotnews
John Dalli, comisar european Sanatate, Foto: Hotnews

​Campania anti-fumat este una dintre favoritele comisarului european pentru Sanatate, maltezul John Dalli, ale carui propuneri pentru inasprirea regulilor europene anti-tutun au adunat peste 85.000 de comentarii, un record pe site-ul Comisiei Europene. Cea mai comentata a fost cea a introducerii obligatorii in toate tarile UE a fotografiilor socante pe pachetele de tigari, cele care avertizeaza in privinta efectelor nocive ale fumatului. Mai mult, s-a propus ca 80% din suprafata pachetului sa fie acoperita cu astfel de imagini.

FUMATORII ROMANI AU DORINTA, DAR N-AU VOINTA

Romania este a doua tara europeana care a introdus aceasta obligativitate, inca din 2008. Cerinta este obligatorie in doar alte 5 tari europene. Dovezile stiintifice privind eficienta acestor imagini sunt inca neconcludente, dar situatia

29% din populatia Uniunii Europene fumeaza, dar in ultimul an 31% dintre acestia au incercat sa se lase. Platforma digitala iCoach, pusa la dispozitie de Comisia Europeana, ofera teste si un program personalizat celor care doresc sa se lase de fumat.

platforma iCoach

Romaniei ofera un caz particular foarte interesant.

Desi Romania se numara printre tarile europene cu cea mai severa legislatie referitoare la politicile anti-fumat, statisticile spun ca 30% dintre romani sunt fumatori (putin peste media europeana de 29%). Dar aceste cifre pot fi inselatoare. Romania sta atat de bine nu pentru ca fumatorii sunt convinsi sa se lase prin campaniile anti-fumat, ci pentru ca multi romani nu s-au apucat de fumat niciodata: 58%, locul trei printre tarile UE*.

Daca privim spre cifrele care pot indica cat de bine sunt aplicate in Romania masurile anti-fumat, vom avea o surpriza: romanii sunt pe ultimul loc in Europa ca numar al celor care au reusit sa renunte la fumat. Asta desi fumatorii romani se numara printre europenii cei mai dornici in a renunta la tigari (locul 6 in UE)*. La prima vedere, concluzia este ca fumatorii romani vor, dar nu au suficienta vointa sa se lase.

Dar si de aceasta data, aparentele inseala. Comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, a analizat pentru HotNews.ro situatia particulara a Romaniei: „Nu putem trata superficial aceste date. Sunt multi alti factori care sunt implicati in a-i convinge pe oameni sa nu fumeze. Imaginile de pe pachete nu sunt singurul factor care influenteaza fumatul. Scaderea numarului fumatorilor va veni ca urmare a efectului colectiv al ambalarii uniformizate, al acestor imagini si al indepartarii aromelor din tigari.”

Asadar, aceste imagini functioneaza in cazul celor care nu au inceput inca sa fumeze, avand un efect preventiv in randul tinerilor. Dar ele sunt insuficiente si ineficiente in cazul fumatorilor care incearca sa se lase.

Romania este printre tarile europene cu cel mai scazut numar de tineri fumatori pana in 25 de ani**, iar cifrele in cazul fumatorilor adolescenti se situeaza in media europeana***. De altfel, Institutul National al Cancerului din Franta a constatat ca in niciuna dintre tarile unde aceste imagini sunt obligatorii nu s-a inregistrat o crestere a fumatorilor tineri.

COMISIA EUROPEANA ISI SCHIMBA ABORDAREA IN PRIVINTA CAMPANIILOR ANTI-FUMAT

Subtila diferenta a fost sesizata de catre Comisia Europeana, care a lansat in aceasta vara o campanie ce schimba complet modul de abordare al celor care doresc sa se lase de fumat. Campania pune la dispozitia fumatorilor o platforma digitala, iCoach, care ofera indicatii si un program personalizat celor care doresc sa se lase de fumat. “Decat sa facem o campanie prin care sa-i convingem pe oameni ca daca fumezi te imbolnavesti, vrem sa subliniem ca daca nu fumezi, atunci vei avea o viata mai buna. Un mesaj pozitiv e mai eficient decat sa predicam cat de rau e fumatul”, a explicat John Dalli.

Obligarea tututor statelor membre de a pune poze si avertismente pe cel putin 80% din suprafata pachetelor de tigari. Uniformizarea ambalajului tuturor pachetelor de tigari. Interzicerea folosirii aromelor in tigari. Interzicerea comercializarii tigarilor pe internet si de la tonomate.

Propuneri pentru noua directiva europeana

Desigur ca aceasta platforma este necesara, dar nu suficienta. Referindu-se la situatia particulara a Romaniei, comisarul european John Dalli a criticat, cu diplomatie, eficienta aplicarii masurilor anti-fumat in Romania: “E drept ca trebuie sa ai vointa sa te lasi de fumat, dar e nevoie si de sprijin din partea autoritatilor.” Fumatorii romani sunt printre europenii care apeleaza cel mai rar la ajutor pentru a se lasa, atat in privinta folosirii gumei sau a plasturelui cu nicotina, cat si in cea a solicitarii de sprijin specializat din partea medicului*. Cauzele acestui tip de atitudine trebuie cautate nu doar in mentalitatea romaneasca, ci si in pasivitatea autoritatilor.

Dar una peste alta, Comisia europeana a declarat razboi tigarilor. Referindu-se la viitoarea Directiva Europeana din domeniu, comisarul John Dalli precizeaza ca “in acest moment finalizam propunerea noastra pentru o noua directiva in domeniul fumatului. Dorim sa ne concentram pe informatiile de pe pachete, pe atractivitatea tigarilor si pe disponibilitatea lor. Vrem si sa eliminam aromele din tigari. Trebuie sa contracaram actiunile industriei tutunului, care incearca sa faca tigarile mai atractive.” Se pare ca momentul in care pachetul de tigari va fi acoperit in intregime cu imaginea unui plaman metastazat nu este departe.

____________________________________________

*Eurobarometru despre consumul de tutun – mai 2010.

**Eurostat.

***OECD – 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro