Sari direct la conținut

Funar, la ultimul proces penal

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Secretarul general al Partidului Romania Mare, senatorul Gheorghe Funar, mai are un singur proces penal. Acum trei ani, el aparea ca invinuit, parte vatamata ori denuntator in aproximativ 1.000 de procese penale, civile, comerciale ori administrative.

Procesul in care fostul primar din Cluj-Napoca este inculpat dateaza de cinci ani. El este acuzat de fostii consilieri locali de abuz in serviciu, pentru ca a refuzat sa convoace CL si sa aplice hotararile acestuia. Funar a spus ca nu putea convoca intruniri ale alesilor deoarece, din punct de vedere legal, forul local s-ar fi autodizolvat.

Dupa ani intregi de procese, instantele de judecata au dat, insa, dreptate consilierilor. Printre hotararile pe care fostul primar a refuzat sa le aplice se numara cea prin care el era obligat sa puna placute trilingve, in romana, maghiara si germana, la intrarile in oras si pe institutiile publice, ori cea prin care era obligat sa vopseasca bancile tricolore din oras.

De asemenea, Gheorghe Funar a refuzat sa coopereze cu consilierii locali pentru vanzarea spatiilor comerciale. El a numit o comisie para-lela cu cea desemnata de CL pentru vanzarea acestor spatii. Astfel, activitatea celor doua comisii a fost blocata, iar singurii clujeni care au reusit sa isi cumpere spatiile au fost cei care au dat Primaria in judecata.

Funar sustine ca este nevinovat in acest proces. El considera in continuare ca in oras ar fi trebuit sa aiba loc alegeri anticipate.

Razboi total

Razboiul dintre fostul primar si ex-consilierii locali atinsese cote paranoice.

Au ramas celebre episoadele in care actualul senator a pus pe mesele alesilor ciolane si scobitori tricolore sau cel in care el a legat scaunele membrilor CL, dar si sedinta in care membrii deliberativului local au refuzat sa voteze inventarul domeniului public pe motiv ca edilul de atunci nu a numarat pestii din lacurile aflate in oras.

Mai mult, Gheorghe Funar a avut cel putin un proces cu fiecare consilier, cu exceptia celor care faceau parte din PRM, cu prefectii si cu subprefectii care s-au perindat in judet, cu Regia Autonoma a Domeniului Public, cu fostul sef al Politiei sau cu liderii partidelor rivale. De multe ori, primarul era dat in judecata, iar apoi depunea el plangere penala impotriva denuntatorilor sai. Urma apoi un lant de procese administrative.

La un an dupa ce Gheorghe Funar a pierdut alegerile locale pentru functia de primar, sectia de contencios-administrativ a Tribunalului Cluj a fost desfiintata si comasata cu cea specializata pe dreptul muncii, pentru ca judecatorii specializati in cauze administrative ramasesera fara obiectul muncii.

Fostul primar ajunsese sa se apere singur in instanta, pentru ca el a fost pus in situatia sa invete o serie de legi chiar mai bine decat avocatii sai.

Funar a fost condamnat, cu suspendare, intr-un singur proces, deschis impotriva sa de fostul comandant al Politiei Judetene, chestorul Teodor Pop-Puscas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro