Sari direct la conținut

„Fură oameni îmbrăcați la costum”. Vânzătorii slovaci se plâng că o reformă a guvernului a dus la un val de furturi din magazine

HotNews.ro
„Fură oameni îmbrăcați la costum”. Vânzătorii slovaci se plâng că o reformă a guvernului a dus la un val de furturi din magazine
La cumpărături în supermarket, FOTO: Richard B. Levine / Imago Stock and People / Profimedia Images

Un număr tot mai mare de comercianți din Slovacia, inclusiv retaileri mari precum Billa și Tesco, reclamă o creștere a numărului de furturi din magazine după ce o schimbare a Codului Penal decisă de guvernul lui Robert Fico a încurajat hoții, relatează Euractiv.

Măsura incriminată de comercianți vizează schimbarea încadrării penale pentru furt drept infracțiune administrativă care poate fi pedepsită cu o amendă maximă de 331 de euro, chiar și în cazul recidivelor. Măsura, care se aplică furturilor în valoare de până la 700 de euro, a intrat în vigoare la începutul lunii august.

Ea a fost aprobată la momentul respectiv de Curtea Constituțională a Slovaciei alături de alte măsuri controversate adoptate de alianța lui Fico în vederea reformării justiției.

Deși de atunci nu a trecut nici o lună de zile, retailerii reclamă deja că a crescut numărul furturilor. Printre cei care au semnalat situația se numără și EXIsport, cel mai mare lanț de magazine cu echipamente sportive din Slovacia.

„Fură profesori, fură oameni îmbrăcați la costum – ceva ce nu am văzut niciodată înainte. Când sunt prinși în flagrant, ei spun pur și simplu că au făcut-o pentru că pot”, a declarat Peter Valo, CEO-ul EXIsport, într-un interviu acordat STVR, societatea de radiodifuziune a Slovaciei.

Billa și Tesco au acuzat, la rândul lor, constatări similare.

Furturile din magazinele slovace au crescut „semnificativ”, reclamă Billa

„Billa Slovacia a observat după adoptarea noului Cod Penal o creștere semnificativă a furturilor. Creșterea implică în principal bunuri mai valoroase și scumpe”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru ziarul slovac SME.

Maria Zerzanova, directorul de relații publice al Tesco Slovacia, a declarat, la rândul său, că s-a înregistrat „o creștere notabilă a furturilor” și că magazinele au fost nevoite să ia măsuri rapid pentru a identifica mai bine bunurile pe care clienții încearcă să le sustragă din magazine fără să le plătească.

Măsura a fost denunțată de partidele de opoziție din Slovacia, care au anunțat deja că vor depune mai multe amendamente în parlament în vederea modificării Codului Penal.

Guvernul lui Robert Fico apără modificarea adusă Codului Penal

„Parlamentarii de opoziție induc în eroare complet opinia publică și mint în conferințele lor de presă, incitând cetățenii să comită infracțiuni”, a acuzat însă ministrul slovac al justiției Boris Susko într-o conferință de presă proprie, organizată săptămâna trecută.

Susko, care a apărat până recent această modificare adusă Codului Penal, a admis joia trecută că „amenzile ar putea fi majorate”.

El a adăugat însă că este prea devreme pentru a putea concluziona că creșterea numărului de furturi se datorează modificării legislative și că încă nu există statistici „solide” în acest sens.

Alți membri ai coaliției de guvernare formate din partidul Smer al lui Fico și alte două formațiuni, Hlas-SD și SNS, au admis însă că trebuie luate măsuri pentru a corecta situația actuală.

Guvernul Slovaciei a desființat și parchetul anticorupție al țării

„Coaliția trebuie să aibă un moment de reflecție (…) cred că ar fi adecvat să introducem amenzi mai mari”, a declarat Roman Michelko, un deputat al SNS, pentru publicația locală Dennik, despre noua situație reclamată de retaileri.

Samuel Migal, un parlamentar al Hlas, a sugerat ca persoanele prinse că au furat să fie puse să plătească integral valoarea prejudiciilor pe care le-au creat.

Coaliția lui Fico a revizuit deja pachetul legislativ pentru reformarea justiției înainte să îl adopte, după ce mai multe prevederi ale sale au fost criticate în termeni duri de Comisia Europeană.

Guvernul său a ignorat însă criticile UE și din interiorul Slovaciei și a adoptat una dintre cele mai controversate măsuri, desființarea parchetului special anticorupție al țării.

Robert Fico, un populist cu o retorică puternică anti-Occident, a revenit la putere în Slovacia după alegerile parlamentare organizate la finele lunii septembrie a anului trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro