Sari direct la conținut

Furie împotriva președintelui Vucic. Studenții sârbi nu cedează și continuă protestele

HotNews.ro
Furie împotriva președintelui Vucic. Studenții sârbi nu cedează și continuă protestele
Studenții sârbi ajung în orașul Kragujevac, 14 februarie 2025. Sursă foto: Andrej ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Mii de studenți protestează sâmbătă în orașul Kragujevac, din centrul Serbiei, în ceea ce se aștepta să fie cea mai mare manifestație împotriva guvernului din cauza incidentului mortal din noiembrie, informează Reuters.

În cele trei luni care au trecut de la moartea a 15 persoane în urma prăbușirii unui acoperiș la o gară recent renovată din orașul Novi Sad, demonstrațiile masive împotriva corupției s-au răspândit în tot statul balcanic, devenind cea mai mare mișcare de protest din Serbia din ultimii ani.

Mulți sârbi pun tragedia pe seama corupției și nepotismului din cadrul guvernului președintelui Aleksandar Vucic, care neagă acuzațiile. Analiștii politici spun că demonstrațiile au creat una dintre cele mai mari amenințări la adresa menținerii la putere, timp de zece ani, a populistului Vucic.

Sâmbătă dimineața, la temperaturi foarte scăzute, studenții au sosit la Kragujevac din întreaga Serbie, cu autobuzul și chiar pe jos, din capitala Belgrad, aflată la aproximativ 140 km distanță, bătând în tobe, suflând în fluiere și arborând steagul țării. Localnicii i-au întâmpinat cu aplauze.

Studenți sârbi sosesc în satul Luznica din apropierea orașului Kragujevac pe 14 februarie 2025, în ultima zi a unui marș de 130 km de la Belgrad la Kragujevac, unde se vor alătura sudenților din alte orașe sârbești. Sursă foto: Andrej ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Protestatarii intenționau să blocheze unul dintre bulevardele principale ale orașului timp de 15 ore și 15 minute, într-un omagiu simbolic adus victimelor.

„Suntem aici pentru a lupta pentru un viitor mai bun, împotriva corupției”, a declarat Jovan, în vârstă de 20 de ani, care a venit din Belgrad cu un grup de prieteni. „Îmi iubesc țara și vreau ca copiii mei să crească aici”, a spus el.

Prim-ministrul Milos Vucevic și alți doi miniștri au demisionat din cauza protestelor, iar procurorii au acuzat 13 persoane în legătură cu dezastrul, însă acest lucru nu a făcut mare lucru pentru a opri demonstrațiile.

De la accident, studenții au organizat proteste zilnice, ocupând clădiri universitare și blocând autostrăzi și piețe.

„Vom rămâne aici până când se va încheia blocada”, a declarat Djordje Vujovic, 22 de ani, student la inginerie mecanică.

„Vrem să ne putem continua studiile, dar numai atunci când cererile noastre vor fi îndeplinite”, a spus el.

Studenții cer ca autoritățile să publice documente referitoare la prăbușirea acoperișului stației, să se facă dreptate pentru cei responsabili, să se respingă acuzațiile împotriva studenților protestatari și să se acorde un buget mai mare pentru învățământul superior.

INTERVIURILE HotNews.ro