G7: Anunțurile majore pe care Biden vrea să le facă summit în privința Ucrainei
Joe Biden va pleca miercuri la summitul G7 din Italia cu noi anunțuri în favoarea Ucrainei, pentru a-i arăta președintelui rus Vladimir Putin că „timpul nu este de partea sa”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.
El a precizat că președintele american și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor avea joi o întâlnire bilaterală, urmată de o conferință de presă comună, în luxoasa stațiune balneară Borgo Egnazia, în Puglia (sud).
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a promis în special „anunțuri” vizând „deblocarea valorii activelor suverane rusești înghețate”, un subiect asupra căruia nu a existat întotdeauna un consens între țările membre ale „Grupului celor 7”.
„Va exista o unanimitate în cadrul G7 atunci când va trebui să se lucreze pentru a utiliza aceste active înghețate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a declarat el.
Statele Unite doresc să acorde Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari, garantate de dobânzile aferente activelor de 300 de miliarde de euro ale băncii centrale rusești înghețate de Uniunea Europeană și de țările G7.
Summitul va fi, de asemenea, o ocazie de a anunța „noi sancțiuni și măsuri de limitare a exporturilor”, care vor viza „entități și rețele care ajută Rusia să obțină ceea ce are nevoie pentru războiul său” împotriva Ucrainei, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„G7 este mai unit ca niciodată în jurul unor «valori comune»”, a dat asigurări John Kirby, în condițiile în care acest summit are loc la scurt timp după alegerile europene în care extrema dreaptă a înregistrat o ascensiune.
Membrii G7 vor discuta, de asemenea, despre „sprijinul Chinei pentru complexul militaro-industrial rusesc” și despre politicile comerciale neloiale ale Beijingului.
Confruntat cu investițiile chinezești uriașe în țările în curs de dezvoltare, Joe Biden intenționează să promoveze din nou o inițiativă numită „Parteneriatul global pentru infrastructură”, menită să ofere finanțare țărilor emergente fără a le strivi cu datorii.