Sari direct la conținut

Gazul de sist genereaza cel putin tot atatea gaze cu efect de sera ca si combustibilii conventionali – studiu. Franta ar putea interzice in scurt timp exploatarea acestora

HotNews.ro

Gazul de sist, a carui exploatare se dezvolta in America de Nord si in Europa, genereaza cel putin tot atatea emisii de gaze cu efect de sera ca si carbunele, petrolul sau gazul conventional, in special pe termen scurt, potrivit unui studiu publicat marti si citat de AFP.

Tot marti, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, decizand discutarea in procedura de urgenta a unei propuneri legislative in acest sens.

„Amprenta gazului de sist este mai importanta decat cea a gazului conventional sau a petrolului, oricare ar fi scala, dar in special pe orizontul de timp de 20 de ani”, sustine acest studiu, publicat online pe Climatic Change Letters (grupul Springer), si condus de Robert Howarth, de la Universitatea Cornell (New York).

„In raport cu carbunele, amprenta gazului de sist este mai mare cu cel putin 20%, si poate de doua ori mai mare in 20 de ani, dar comparabila pe 100 de ani”, afirma autorii.

Aceste concluzii contrazic argumentele avansate de industriasi, potrivit carora gazul de sist, care ar emite mai putin CO2 decat carbunele, este util intr-o faza de tranzitie spre o economie care sa genereze mai putine gaze cu efect de sera.

Potrivit acestui studiu, amprenta importanta a gazului de sist pe termen scurt este cauzata de metan, un gaz emis in atmosfera in timpul procedurilor de extractie a acestei hidrocarburi neconventionale.

Metanul este un gaz cu efect de sera cu un impact mult mai puternic decat CO2 (de 20 de ori mai mare), dar nu ramane in atmosfera decat 9 – 15 ani, fata de un secol pentru CO2.

De trei ani, Statele Unite au devenit campionii exploatarii gazelor neconventionale, care reprezinta in prezent aproape jumatate din productia mondiala de gaze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro