Gazul natural, subiectul central al vizitei lui Viktor Orbán în România și Bulgaria
Premierul ungar Viktor Orban se va duce vineri la Sofia, unde va discuta cu președintele bulgar Rumen Radev, apoi, după-masa va ajunge la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu. Agenția natională de presa din Ungaria, MTI, arată că vizita are loc în contextul în care cele două state au obținut aderarea completă la Schengen în mandatul Ungariei în fruntea Consiliului UE. Care sunt, totuși, interesele premierului Viktor Orban?
Viktor Orban se duce în Bulgaria pentru laude și gaze rusești, titrează joi publicația Euractiv.com. În timp ce Viktor Orbán va fi lăudat pentru rolul său în aderarea completă la Schengen, la întâlnirea cu președintele Rumen Radev, se așteaptă ca subiectul principal al discuției să fie gazul rusesc.
Ungaria, care va conduce Consiliul UE până la sfârșitul lunii decembrie, a jucat un rol esențial în accelerarea aderării depline a celor două state la Schengen, în timpul mandatului său de șase luni. Acum, Ungaria speră în sprijinul Bulgariei pentru a se asigura de continuarea tranzitului gazulului rusesc, scrie Euractiv.com.
Potrivit Euractiv.com, se așteaptă ca Radev să exprime față de Orban recunoștința Bulgariei pentru susținerea aderării depline a Bulgariei la spațiul Schengen, dar problema mai mare va fi tranzitul gazelor prin Bulgaria, care s-ar putea opri pe 20 decembrie din cauza sancțiunilor SUA împotriva Gazprombank.
Bulgaria a avertizat, săptămâna trecută, că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său care se fac prin Balkan Stream, dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite, informează EFE.
În urmă cu o săptămână, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a avut întrevederi cu Radev și ministrul Energiei Vladimir Malinov în Bulgaria. Ungaria a anunțat că are o soluție la această problemă, însă nu a precizat care este aceasta.
Expertul bulgar în energie și fost ambasador la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat pentru Euractiv că, dacă Bulgaria încetează să tranziteze gazul rusesc către Serbia și Ungaria, efectul în aceste două țări va fi „termonuclear”.
Vizita în România, la doar câteva zile după anunțul tranzacției E.ON – MVM
În România, Viktor Orban ajunge la doar câteva zile după ce compania MVM din Ungaria a anunțat că a încheiat un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON România.
Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
Potrivit unor surse apropiate tranzacției, MVM urmează să preia E.ON Furnizare la prețul de 205 milioane euro. Experții din domeniu consideră că este un preț mare, motiv pentru care companii din România precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au dorit să cumpere furnizarea de la E.ON, deși s-au arătat interesate de tranzacție.
Ungurii de la MVM sunt dispuși să plătească un preț mare pentru furnizarea de la E.ON pentru că este nevoie de o piață de desfacere pentru gazele rusești, consideră Răzvan Nicolescu, expert în energie. „Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom”, spune Nicolescu.
Gigantul rus Gazprom a pierdut mare parte din piața europeană, după invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani. De la 1 ianuarie 2025, vor pierde și mai mult teren, ca urmare a finalizării acordului cu Ucraina pentru tranzitul gazelor.
Nicolescu afirmă că dacă vor obține din partea autorităților statului aprobarea de a prelua E.ON Furnizare, ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia. „Cei de la MVM vor cumpara toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia”, a scris Nicolescu pe contul său de Facebook.
Acesta mai afirmă că transportatorul de gaze Transgaz va face o conductă nouă pentru Mintia „pentru ca e frumos să construiesti, nu?” „La fel cum construiesc Tuzla – Podișor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, a adăugat Răzvan Nicolescu.