Sari direct la conținut

Geniul de la Rahova. A scris 7 carti simultan din totalul de 10, a executat separat ore de munca astfel ca vara viitoare iese din inchisoare/ Cum este protejat Dan Voiculescu de Administratia Nationala a Penitenciarelor

HotNews.ro
Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare, Foto: Mediafax
Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare, Foto: Mediafax

Dan Voiculescu beneficiaza de un regim preferential in penitenciarul Rahova, astfel ca, pe langa timpul dedicat scrierii cartilor, acesta figureaza ca pontat pentru zile de munca efectuate, au declarat surse din ANP pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, calculele de pana acum arata ca Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in vara anului viitor. Oficial, ANP a refuzat sa raspunda intrebarilor Hotnews.ro: cate ore de munca a prestat pana in prezent si cate timp a alocat scrierii de carti, motivand ca aceste date fac parte din „dosarul individual, care, potrivit normelor legale, pot fi accesate numai cu acordul detinutului”.

  • Ministerul Justitiei a dat intre timp publicitatii o parte din datele solitate de HotNews.ro, indicand intr-un tabel perioada exacta alocata de fiecare detinut fiecarei carti scrise.

„In vederea stabilirii programului de lucru si tinerii evidentei timpului de lucru afectat realizarii unei lucrari stiintifice, solicitantul inainteaza o cerere administratiei locului de detinere, iar evidenta timpului alocat se face pe baza tabelului nominal de scoatere la munca, documente ce fac parte din dosarul individual care, potrivit normelor legale in vigoare, pot fi accesate numai cu acordul detinutului”, explica ANP intr-un raspuns pentru Hotnews.ro, la o serie de intrebari privind regimul detinutului Dan Voiculescu, daca a fost scos la munca, in cate zile, cate ore pe zi a fost pontat si daca a redactat lucrarile stiintifice in acelasi interval de timp cat a fost scos la munca.

Aceasta, deoarece o persoana nu poate fi dublu pontata pentru prestarea in acelasi interval de timp a doua activitati diferite, respectiv munca si redactarea lucrarii stiintifice. Ambele activitati au drept efect reducerea duratei pedepsei. Un detinut nu poate presta o munca/activitate, indiferent de natura ei, pentru mai mult de 8 ore/zi. Cu alte cuvinte, ori munceste in diferite feluri (popota,etc), ori redacteaza lucrari stiintifice. Simultan,aceste activitati nu se pot face, sustin sursele consultate de HotNews.ro

Potrivit surselor Hotnews.ro, pe langa timpul alocat scrierii cartilor, Dan Voiculescu ar fi fost pontat si ca efectuand ore de munca. Astfel, calculand orele dedicate scrisului, orele pontate ca munca si avand in vedere varsta detintului, Dan Voiculescu are sanse sa iasa din inchisoare in vara anului viitor. A fost condamnat in august 2014 la 10 ani de inchisoare, din care va efectua o treime avand in vedere varsta iar restul zilelor se scad in functie de cate carti a scris si cate ore de munca a efectuat ca pontate.

Vezi mai jos varianta integrala a raspunsului oficial all Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la o serie de intrebari transmise de HotNews.ro la sfarsitul anului 2015.

Raspuns ANP

Ministerul Justitiei a transmis, vineri, la solicitarea HotNews.ro, lista completa a detinutilor care au scris carti, in ce perioada au facut-o pentru fiecare lucrare in parte, numele profesorilor universitari care au avizat lucrarile plus lista editurilor care le-au publicat. Prin urmare, argumentul invocat de ANP referitor la confidentialitatea datelor referitoare la perioada dedicata de catre un detinut scrisului de carti nu stau in picioare din moment ce Ministerul Justitiei face publice aceste date. In plus, potrivit specialistilor in drept penal consultati de Hotnews.ro, „toate aceste date sunt continute in referatele Comisiei pt liberari conditionate si se regasesc ulterior in dosarele de instanta privind liberarile conditionate,care se discuta in sedinta publica si care,aflate fiind la arhivele instantelor,pot fi solicitate de orice persoana spre studiu”.

Ce lucrari a scris Dan Voiculescu si in ce perioada

Click pe foto:

  • A patra cale    (05.02.2015 – 07.2015)
  • Efecte de antrenare a investiilor straine in economia romaneasca 1990 – 2014 (05.02.2015 – 07.2015)
  • Economia romaneasca (05.02.2015 – 07.2015)
  • Investitii straine directe – vector al dezvoltarii economice (03.12.2014 – 03.2015)
  • Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene (10.12.2014 – 08.2015)
  • Clasa de mijloc. TEoria si Practica antreprenoriala (25.03.2015 – 01.2015)
  • Competitia economica (22.01.2015 – 12.2015)
  • A New Theory of the Value/ Conferinta internationala – (22.10.2015 – 12.2015)
  • Omenirea, Incotro? –  (01.10.2014 – 11.2014)
  • Dezvoltarea economica durabila – (15.10.2014 – 12.2014)

Toate aceste carti au fost avizate de prov. univ.dr. Dumitru Miron, prof. univ. dr Dorina Poanta, prof. univ.dr. Ion Smeureanu si prof.univ.dr. Valeriu Potecea.

Din lista de mai sus rezulta ca Dan Voiculescu a scris, din totalul de zece carti, cel putin sapte simultan, asta fara a mai pune la socoteala orele de munca efectuate separat pentru care a fost de asemenea pontat. Pe de alta parte, inventarul realizat de Ministerul Justitiei a devenit intre timp caduc in cazul lui Voiculescu. Din raspunul ANP rezulta ca Voiculescu a mai scris o comunicare stiintifica, ridicand astfel numarul de „opere” la 11.

Dan Voiculescu a anuntat, pe 11 ianuarie, intr-o postare pe blog, ca nu se va opri aici cu scrisul cartilor: „Da, am timp. Evident, nu dispuneam de acelasi timp inainte, drept pentru care ii enervez pe unii cu aceste volume, motiv de a-si exersa cunostintele de matematica elementara, facand calcule cu privire la presupuse date de eliberare. Da, atata vreme cat exista o lege in vigoare, nu cred ca fac nimic ilegal. Da, scriu. Scrisul nu mi-e strain. Am mai scris vreo 20 de carti inainte, pe subiecte de macroeconomie.”

Postarea integrala a lui Dan Voiculescu

Ce spune legea 254/2013 privind regimul executarii pedepselor

Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96

(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.

(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata.

Background. Dan Voiculescu a fost condamnat vineri, 8 august, la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA. Alaturi de el, ceilalti inculpati au primit condamnari, cu executare si suspendare. In plus, instanta a dispus diferite confiscari si sechestre pe mai multe bunuri ale inculpatilor, totul pentru a se recupera prejudiciul din dosar calculat la 60 de milioane de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro