VIDEO „De ce îi părăsiți pe bucureșteni?”. Nicușor Dan: „Dacă George Simion ajunge președinte, e irelevant cine este primar al Bucureștiului. Vorbesc cât se poate de serios”

George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea organizată de comediantul Micutzu, deși a confirmat prezența înainte de începerea ei. Singurul prezent a fost candidatul independent Nicușor Dan care a răspuns la întrebările gazdei și ale unor jurnaliști și influenceri pe mai multe teme care vizează funcția de președinte.
- „Astăzi am aflat că domnul Simion nu mai vine la dezbatere, deși a fost primul care a confirmat. Am înțeles dintr-un comunicat AUR că terenul acesta nu este suficient de neutru pentru dumnealui și că suntem un podcast prietenos pentru Nicușor Dan. E curios, pentru că în noiembrie i s-a părut că am fost o gazdă echilibrată și că a fost o dezbatere reală cea la care a participat. Și atunci, ca și acum, am dat dovadă de transparență și mă așteptam la aceași fair play și din partea dumnealui”, a precizat gazda dezbaterii despre absența lui Simion.
Dan: „După 18 mai, avem nevoie să ducem România în direcția corectă și trebuie să fim toți împreună pentru asta”
Întrebare: George Simion a transmis un mesaj celor care nu-l vor vota, mai degrabă o amenințare. Ce mesaj aveți dvs.?
Dan: „Am avut după primele alegeri un mesaj de desconsiderare a votanților lui Georgescu. Am ieșit public și am spus că nu e public. Din păcate, astfel de mesaje au escaladat. În momente de tensiune e normal să le spunem oamenilor că e normal să avem păreri diferite. Avem o singură Românie pe care trebuie cu energiile noastre să o ducem în direcția corectă. După 18 mai, avem nevoie să ducem România în direcția corectă și trebuie să fim toți împreună pentru asta”.
Întrebare: „De ce îi părăsiți pe bucureșteni?”
Dan: „Dacă George Simion ajunge președinte e irelevant cine este primar al Bucureștiului. Vorbesc cât se poate de serios. Vorbesc cât se poate de serios. Eu cred că sunt proiecte pe care le-am lăsat, sunt mature, precum cele cu liniile de tramvai și noile tramvaie. Orice vine primar le va continua. Termoficarea este cumva într-o rutină. Se fac 7-8 km în fiecare lună. Sunt lucruri pentru care atribuțiile primarului sunt foarte limitate, de exemplu modul defectuos în care se împart de 20 ani banii între Primăria Generală și cele de sector.”
Întrebare: După ce a fost un mut o perioadă lungă de timp președinte, oamenii au nevoie de cineva să fie vocal.
Dan: Eu cred că noi am fi iertat multe lui Klaus Iohannis, inclusiv tăcerea, dacă scădea corupția în România, dacă economia era unde trebuia să fie, dacă nu aveam evaziune fiscală, dacă aveam traficanți de droguri care erau pedepsiți. Legat de comunicare, e o chestiune serioasă. Nu de modul cum comunici, ci de cum comunici. Nu am fi avut aceste teorii ale conspirației cu mamele care se pregătesc să-și trimită copii pe front, dacă președintele comunica mai bine. Și nici teoriile despre coronavirus, dacă președintele explica cu argumente de ce sunt necesare acțiunile statului român.
Dan: „În dezbaterea socială progresist vs. conservator voi fi neutru”
Întrebare Denise Rifai: Ce mesaj aveți pentru cei care spun că în mandatul de președințe al dvs. valorile creștine vor fi călcate în picioare?
Dan: Dacă vrem să ne uităm la viitor, ne uităm la trecutul fiecăruia. Eu am fost consecvent și am spus că eu ca persoană pe această dezbaterea socială progresist vs. conservator voi fi neutru pentru că România are nevoie de un mediator.
Întrebare Denise Rifai: Sunteți acuzați că în mandatul dvs. vom vedea iar spectacolul cătușelor. Ați avut vreo discuție cu Laura Kovesi?
Dan: Nu, nicio discuție. Cred că ne-am văzut o singură dată în sala de judecată în urmă cu 7-8 ani. Când voi nominaliza șefi de parchete, voi face o evaluare a oameni aflați acum în sistem. Doamna Kovesi este acum la Parchetul European.
Întrebare Ovidiu Vanghele: În dezbaterea electorală de la Antena3 că între stat și Biserica Ortodoxă a fost una corectă. Episcopul Hușilor a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că și-a violat elevii de seminar. Considerați că a fost o relația chestia asta care a generat o asemenea impunitate încât un preot să-și violeze elevii?
Dan: Da, instituțional relația a fost corectă. Că sunt instituții care nu funcționează, noi trebuie să facem ca instituțiile să funcționeze. Dacă vorbim de DNA Iași, eu spun cred că de vreo 15 ani că este o instituție cheie care nu funcționează și anume Inspecția Judiciară.
Întrebare Vlad Zaha: Printre cei mai vânați oameni sunt cei care au câteva grame de substanțe pentru consum propriu. România e printre ultimele țări care nu diferențează consumul față de trafic prin cantitate. Știți ce înseamnă consumul dezincriminare și înțelegeți ce înseamnă dezincriminarea deținerii în vederea consumului?
Dan: Știu ce înseamnă dezincriminare. Parchetele nu reușesc să aibă o abordare sistematică pe marile probleme: corupție, marea evaziune fiscală. Sunt milioane de dosare în care nimeni nu face o ierarhie ce e important și ce nu e. Da, dezincrimare pentru consumatori. Da, o activitate sistematică împotriva traficanților.
Dan: „Imediat după ce se va termina campania, o să aveți lista celor care au donat mai mult de 5.000 de lei”
Întrebare Alex Nedea: Ce garanții dați că nu veți acționa în interesul altora?
Dan: Garanția este ce am făcut în spațiul public 20 de ani. Au fost oameni care au donat pentru mine și nu au avut niciun avantaj. Puteți să îi aflați din declarațiile mele de avere și de la AEP. Legea spune că am obligația să fac public donațiile mai mari de 5.000 de lei. Imediat după ce se va termina campania, o să aveți lista celor care au donat mai mult de 5.000 de lei.
Întrebare: Vă dau un scenariu, în Consiliul European se discută scăderea fondurilor pentru Europa centrală și de est, inclusiv România. Sunteți președinte, cum acționați?
Dan: Totul este o negociere în care trebuie să găsești echilibru între interesele tale și a celorlalți. Trebuie să fii în discuție de la egal la egal. Nu trebuie să fii oaia neagră a Europei.(…) Niciodată negociere nu e pe un singur palier. Discuția nu o să fie luăm banii de aici și îi ducem în altă țară. Nu e logic!
Întrebare: Cum ne putem impune mai mult punctul de vedere?
Dan: Fiind respectați ca parte egală de către liderii țărilor din UE. Ca să se întâmple asta, trebuie să-ți asumi lucrurile la care ceilalți agreează, precum sprijin pentru Moldova sau Ucraina. Din poziția asta, poți să pretinzi un echilibru în deciziile care privesc toate țările. În momentul în care ești corect și îți faci partea ta, poți să ceri lucrurile care ți se cuvânt.
Întrebare: Ați trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina?
Dan: Faptul că România ajută Ucraina alături de alte state europene este în interesul strict al României. Dacă se întâmplă ca Ucraina să capituleze, costurile de securitate vor fi mult mult mai mare decât costurile pe care România și le asumă acum cu partenerii occidentali. Legat de întrebare, răspunsul este nu pentru că forțe de menținere înseamnă pace, pace înseamnă tratat de pace, Rusia s-a exprimat deja că nu dorește forțe de menținere a păcii din țări neprietenoase și România se află în această categorie.
Despre anularea alegerilor din 2024: „Eu cred că procesul de alegeri a fost viciat, că decizia CCR este corectă”
Întrebare: Cum vedeți anularea alegerilor din 2024?
Dan:Eu cred că procesul de alegeri a fost viciat, că decizia CCR este corectă. Avem o primă dovadă privind acel 1 milion de euro cercetat de statul român și suspiciuni privind o interferență cu mult mai mulți bani. O campanie precum a făcut Georgescu este o campanie de milioane sau zeci de milioane de euro pe care un candidat nu le-a declarat. Este treaba statului român să vadă cine a plătit, cui și cum s-a făcut campanie. Trebuia să avem răspunsurile înainte de noiembrie ca să nu fim în situația rușinoasă să anulăm alegeri. Este un eșec al administrației românești în asamblu.
Întrebare: Sunteți suveranist sau globalist?
Dan: În niciun caz izolaționalist. Sunt suveranist pentru că asta spune articolul 1 din Constituție. Voi acționa în interesul cetățenilor români.
Întrebare: Ce veți face ca românii să reintre în Visa Waiver?
Dan: România a îndeplinit condiții tehnice. Contracandidatul nu mai că s-a bucurat când românii au fost scoși din program, dar a făcut presiuni ca să se întâmple precum a declarat. Este total antisuveranism și antipatriotism. Nu poți acționa împotriva cetățenilor tăi. Imediat ce România va avea un nou președinte, o parte din neîncrederea administrației americane va dispărea. Sunt toate premisele care relațiile să se normalizeze la nivel de percepție.
Întrebare: Ce măsuri veți lua pentru românii din diaspora?
Dan: Cunosc foarte bine problemele românilor din diaspora. Au plecat mulți de nedreptate și pentru că nu aveau condiții economice pentru famillile lor. (…) Eu cred că este nevoie pentru problema asta de un oficiu care să-i ajute și să vadă problemele sistematice cu care se confruntă astfel încât să profităm de experiența lor – de la mici meseriași la oameni care au făcut afaceri consistente. Mai există problema consulară, problema predării în limba română și faptul că se simt abandonați de statul român.
Întrebare: Există locuri de muncă pentru 600.000 de români care vor să se întoarcă?
Dan: Pe piața forța de muncă, suntem la 100-150.000 de locuri de muncă pe care le compensăm cu muncitori din țări asiatice. Am discutat cu reprezentanții industriei agroalimentare, mi-au spus că pe creșterea vacilor mulți din fermieri care sunt noi sunt veniți din diaspora și cu capitalul strâns au investit în asta. Dacă vorbim de 600.000 de oameni, putem să ne gândim fiecare la agricultură, ca în multe alte domenii statul nu a dus schemele de stipulare economică până la capăt. Răspunsul este da, pe diferite zone economice pe care statul să le ajute și dacă scoate obstacolele economice din care oamenii ăștia vor să investească zilnic.
Dan: „Nu vreau alegeri anticipate. Îmi doresc ca toate cele 4 partide pro-occidentale să formeze majoritatea”
Întrebare: Ce este sistemul?
Nicușor Dan: Am văzut sistemul inclusiv în alegeri, am văzut atacuri la mine pe conturi și la Victor Ponta fără ca autoritățile să facă ceva. Sistemul este cel care protejează mafia imobilară la toate nivelurile, inclusiv Inspectorat de Stat în Construcții, oameni din Parlament care dau legi cu dedicație, judecători CCR care judecă într-un fel. Eu de 20 de ani mă lupt cu acest sistem din poziția de ONG-ist, apoi și din calitatea de primar general.
Întrebare: Cu ce formațiuni vă așteptați să se formeze viitorul guvern?
Nicușor Dan: Avem o compoziție a Parlamentului care este formată de șase luni. Nu vreau alegeri anticipate, o să lucrăm cu această componență. Pentru stabilitate economică vreau o majoritate cu partide pro-occidentale. Sunt 4. Îmi doresc ca toate cele 4 să formeze majoritatea. Așa este cel mai bine și stabil. Nici nu o să forțez, nici nu o să aștept. O să chem partidele la un șir de negocieri pentru ca atunci când propun un prim-ministru să intrăm într-un curs normal.
Întrebare: PSD s-ar putea să vă ceară funcția de prim-ministru pentru Olguța Vasilescu. Ajungem în același punct și vedem aceleași fețe ale sistemului. Ce șanse de reforme ale sistemului reale sunt?
Dan: Hai să ne uităm în trecut. Am avut o majoritate USR-PNL-PMP. Administrația de la Primărie cu toate erorile evidente pe care le-am făcut a fost o administrație care nu a fost coruptă, eu ca primar am reușit în acord cu partidele, din care unele cu conexiuni cu sistemul, să duc orașul în direcția corectă. Cred în echilibrul de putere în președinte și guvern, președintele are pârghii să ducă în direcția corectă.
Întrebare: Oamenii vă acuză de lipsă de empatie, dacă răspundeți tehnic s-ar putea să nu fie de ajuns. Vă întreb, are legătură cu faptul că ați fost atacat?
Nicușor Dan: Eu am spus de când a început decizia acum 3-4 ani că nu este locația fericită pentru acel corp de clădire. Dacă spitalul dorea, în locul să ne judecăm în instanță pentru chestiuni comerciale precum unde să fie corpul de clădire, puteau să-l construiască deja. Există o empatie declarativă foarte bine pentru cineva care este în suferință și există o empatie a faptelor. Există mulți oameni care au fost ajutați de mine ca ONG-ist sau primar.
Întrebare: Ați fost acuzat că ați refuzat să acordați autorizație pentru spitalul Sanador. Ați avut o decizie definitivă care vă obligă să semnați autorizația. Ați semnat autorizația cu câteva zile înainte de turul1. De ce ați semnat atunci?
Nicușor Dan: Cei care au avut de-a face cu acest spital și-au dat seamă că nu ai unde parca pentru că e zonă super aglomerată. Pentru noul corp, eu am apreciat că este o decizie ilegală. În continuare consider că am respectat hotărârea judecătoarească, am respectat decizia Curții de Apel și am semnat decizia. Eu cred să se depășește densitatea zonei.
______
Potrivit organizatorilor, ambii candidați la președinție au confirmat prezența la emisiune. Cei doi candidați din turul 2 al alegerilor prezidențiale și Cosmin Nedelcu (Micutzu) nu vor fi singurii prezenți în studio, ci alături de ei au fost invitați și mai mulți jurnaliști și influenceri.
Cosmin Nedelcu a anunțat, pe pagina lui de Instagram, că vor fi în public și persoane din societatea civilă și jurnaliști. Potrivit Mediafax, la dezbaterea de astăzi vor participa Alex Nedea, Denise Rifai, Vlad Zaha, Silviu Istrate, Dragoș Stanca, Dragoș Pătraru, Gelu Duminică și Adelina Toncea.
O altă confruntare între cei doi candidați este programată în această seară, la ora 20.00, la România TV.