Sari direct la conținut

Germania a oprit exporturile de arme de război către Israel

HotNews.ro
Boris Pistorius într-un tanc german Leopard 2 A6, Foto: Ann-Marie Utz / AFP / Profimedia
Boris Pistorius într-un tanc german Leopard 2 A6, Foto: Ann-Marie Utz / AFP / Profimedia

Germania a pus capăt noilor exporturi de arme de război către Israel în timp ce se confruntă cu procese care vizează încălcarea drepturilor omului, potrivit unei analize Reuters și a unei surse apropiate Ministerului Economiei.

Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme către Israel în valoare de 326,5 milioane de euro (363,5 milioane de dolari), inclusiv echipamente militare și arme de război, de 10 ori mai mult față de 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei, care aprobă licențele de export.

Cu toate acestea, livrările armelor au scăzut în acest an, au fost aprobate exporturi de doar 14,5 milioane de euro din ianuarie până pe 21 august, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei ca răspuns la o întrebare parlamentară.

Dintre acestea, categoria „arme de război” a reprezentat doar 32.449 de euro.

O sursă apropiată ministerului a citat un înalt oficial guvernamental care a declarat că aprobarea licențelor de export de arme către Israel a fost oprită, în așteptarea rezolvării problemelor legale care susțin că astfel de exporturi din Germania încalcă dreptul umanitar.

Ministerul nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Guvernul Germaniei se confruntă cu două procese, unul în fața Curții Internaționale de Justiție și unul la Berlin, introduse de Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului (ECCHR). În apărarea sa, guvernul a declarat că nu au mai fost exportate arme de război cu licență eliberată după atacul Hamas asupra Israelului, în afară de piese de schimb pentru contracte pe termen lung.

Atacul Israelului din Gaza a ucis peste 41.000 de palestinieni începând cu 7 octombrie, potrivit ministerului Sănătăţii controlat de Hamas. De asemenea, a strămutat cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane, provocând o criză umanitară și a dus la acuzații de genocid la Curtea Mondială, pe care Israelul neagă.

INTERVIURILE HotNews.ro