Sari direct la conținut

Germania: ​Afacerea Hoeness ii da dureri de cap cancelarului Angela Merkel

HotNews.ro
Uli Hoeness, Foto: Agerpres
Uli Hoeness, Foto: Agerpres

​​Anchetarea pentru frauda fiscala a lui Uli Hoeness, presedintele clubului de fotbal Bayern Munchen, reprezinta un risc electoral important pentru cancelarul Angela Merkel, cu doar cinci luni inainte de alegerile parlamentare din Germania. „Spiegel” afirma ca afacerea ar putea sa aiba efecte negative asupra lui Merkel, facand-o sa arate ezitanta in lupta impotriva combaterii evaziunii fiscale. Iata de ce cancelarul s-a grabit sa-l denunte pe influentul om din fotbalul german, in timp ce opozitia social-democrata spera sa profite de scandal.

Duminica, ziarul „Bild” a scris ca Hoeness ar fi ascuns peste 10 milioane de euro intr-un cont secret din Elvetia.

Cu doar o zi inainte, saptamanalul german „Focus” relata ca presedintele clubului Bayern face obiectul unei anchete pentru frauda fiscala, dupa ce a recunoscut in luna ianuarie ca detine un cont ascuns in Elvetia. Parchetul din Munchen a initiat ancheta pentru a verifica daca marturisirea omului de afaceri bavarez este „exacta si completa”.

„Am transmis, prin consilierul meu fiscal, un document catre administratia fiscale in ianuarie 2013” legat de „un cont pe care il detin in Elvetia”, a declarat Uli Hoeness pentru „Focus”.

Atat fostul fotbalist profesionist, cat si autoritatile germane au refuzat sa precizeze care este suma depusa in acest cont, insa potrivit „Bild”, care nu a citat surse, Hoeness ar fi platit deja aproape sase milioane de euro in impozite restante pe suma din contul elvetian. Seful uniunii contribuabililor germani, Thomas Eigenthaler, a estimat ca suma pe care presedintele Bayern Munchen o detine in bancile elvetiene se ridica la cel putin 10 milioane de euro.

Cine este Uli Hoeness

Fiul unui macelar, Hoeness s-a nascut in urma cu 61 de ani in Ulm (Baden-Württemberg). El a jucat atacant pentru Bayern Munchen si FC Nuremberg, evoluand de 35 de ori pentru nationala Republicii Federale Germania, pentru care a marcat de 5 ori.

In 1982, Uli Hoeness a fost singurul supravietuitor al unui accident de avion, in care si-au pierdut viata trei persoane. El a suferit rani usoare si a fost gasit de un padurar, care a spus ca era „dezorientat si confuz”. Hoeness, care nu are amintiri legate de accident, a spus ca incidentul i-a schimbat viata si l-a transformat intr-o persoana plina de compasiune.

In 1985, el a infiintat o firma care produce mezeluri care s-a bucurat de succes si care in prezent este administrat de catre copiii sai.

AFP a scris despre Hoeness ca este un personaj plin de culoare al fotbalului german, faimos pentru pozitiile transante. Recent, el a devenit un sustinator vocal al „fair-play-ului” financiar promovat de UEFA pentru a sanctiona cluburile care si-au construit succesul lor pe datorii, vizand in special cluburile de fotbal spaniole si engleze.

Hoeness este un om extrem de puternic si de influent, fiind apropiat de numerosi politicieni (inclusiv de Merkel) si avand contacte in lumea politica si de afaceri din Germania.

Subiectul fierbinte al evaziunii fiscale

Lupta impotriva fraudei fiscale este un subiect fierbinte in Germania si motiv de frictiuni politice. Guvernul federal se bazeaza pe o tactica de negociere, in timp ce landurile doresc o politica foarte dura impotriva celor vinovati de frauda.

In urma cu doua saptamani, statul regional Renania-Palatinat a anuntat ca a cumparat un CD cu date privind conturi bancare secrete care ar putea permite incasarea a jumatate de miliard de euro. Autoritatile au precizat ca pe CD exista 40.000 de seturi de date pe care statul sau le-a cumparat cu suma de 4 milioane de euro. „Der Spiegel” a relatat ca informatiile vizeaza cetateni germani cu conturi in Elvetia si afecteaza peste 10.000 de clienti.

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: AGERPRES

Combaterea evaziunii fiscale este, de asemenea, unul dintre putinele subiecte de campanie in care opozitia de centru-stanga social-democrata ar putea sa castige puncte importante in incercarea de a o inlatura de la putere pe Merkel. In sondajele de opinie, SPD se afla la mare distanta de crestin-democratii lui Merkel (CDU), iar analistii se asteapta ca actualul cancelar sa castige un al treilea mandat la alegerile din septembrie.

Iata de ce anchetarea lui Uli Hoeness, presedintele celui mai important club de fotbal din Germania, reprezinta un pericol real pentru actualul cancelar, inainte de scrutinul din toamna.

De aceea analistii nu au fost surprinsi de rapiditatea cu care purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, s-a distantat de Hoeness in timpul conferintei de presa saptamanale, desfasurate luni la Berlin. „Multi oameni sunt acum dezamagiti de Uli Hoeness. Cancelarul se numara printre acesti oameni”, a spus oficialul.

Declaratia transanta a lui Seibert, venita in contextul in care purtatorul de cuvant al ministrului de finante Wolfgang Schäuble a refuzat sa faca vreun comentariu in acest caz, arata ca Angela Merkel trateaza serios cazul Hoeness. Cancelarul a inteles ca anchetarea presedintelui clubului Bayern ar putea relansa dezbaterea publica legata de evaziunea fiscala.

„Spiegel” afirma ca, pentru multi alegatori, frauda fiscala ramane un „fenomen abstract” si chiar si dezvaluirile recente despre o retea internationala de evazionisti nu au reusit sa schimbe semnificativ perceptia germanilor. Hoeness insa „a oferit o fata celebra” subiectului, care a devenit palpabil si a facut ca guvernul lui Merkel sa devina vulnerabil.

Cum ar putea profita social-democrati de cazul Hoeness

Presedintele clubului Bayern a precizat pentru „Focus” ca ar fi vrut sa isi clarifice situatia in cadrul acordului impotriva evaziunii fiscale care ar fi trebuit semnat anul trecut intre Elvetia si Germania. Potrivit documentului, contribuabilii germani ar fi scapat de ancheta daca si-ar fi platit taxele pe bunurile detinute in Elvetia.

Hoeness a recunoscut in luna ianuarie ca nu a platit taxe pe veniturile din dobanzi de la contul detinut la Bank Vontobel in Elvetia, deoarece acordul impotriva evaziunii fiscale nu a fost semnat.

Luni, Ministerul de Finante a aparat din nou acordul impotriva evaziunii fiscale. Un purtator de cuvant al

Sediul Bank Vontobel din Zurich

Sediul Bank Vontobel din Zurich

Foto: Agerpres

ministrului Wolfgang Schäuble a spus ca acordul „ne-ar fi permis sa prindem nu doar un peste, ci intregul banc de pesti”.

Insa landurile germane, conduse in mare parte de social-democrati si de opozitia ecologista, au respins in noiembrie trecut textul negociat de catre guvernul conservator al cancelarului Angela Merkel, considerand prea blande sanctiunile impuse contribuabililor care se auto-denunta.

Social-democratii au profitat imediat de cazul Hoeness, afirmand ca atitudinea acestuia dovedeste ca ei au avut dreptate. Dezbaterea s-a dovedit un dar nesperat pentru social-democratii din SPD, caci evaziunea fiscala este una dintre putinele domenii in care politicile lor difera semnificativ de cele ale cancelarului Merkel. Partidul si candidatul sau pentru functia de cancelar, Peer Steinbrück, au incercat de luni de zile sa obtina puncte importante pe subiectul evaziunii.

„Evenimentele actuale arata cat de prost a negociat guvernul acordul cu Elvetia impotriva evaziunii fiscale”, a declarat Steinbrück intr-un comunicat postat pe pagina sa de internet.

Analistii sunt convinsi ca SPD spera ca afacerea Hoeness sa ramana cat mai mult in lumina reflectoarelor. Exista, de altfel, mai multe intrebari care deocamdata nu si-au gasit raspunsuri.

Nu este clar, de exemplu, daca guvernul din Bavaria, condus de conservatorii din Uniunea Social-Crestina (CSU) – partidul-sora al Uniunii Crestin-Democrate a lui Merkel -, era la curent cu existenta contului secret din Elvetia detinut de Hoeness, inainte ca Parchetul din Munchen sa demareze ancheta oficiala.

SPD si opozitia ecologista din Bavaria au profitat de scandal si au afirmat ca „vrem sa stim cine a fost informat, cand, cine a dat informatii si cui anume”. Statul Bavaria va organiza alegeri pe 15 sepptembrie, cu o saptamana inainte de alegerile generale.

Eike Hallitzky, parlamentar in legislativul bavarez din partea Partidului Verde, a spus ca „Hoeness este doar varful icebergului. Sper ca multe alte celebritati sa se auo-demaste in contextul scandalului Hoeness”.

Surse: Der Spiegel, AFP, Wikipedia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro