Germania continua disputa cu SUA: Presedintele Bundestag-ului german ameninta cu NU la TTIP
Norbert Lammert, presedintele Bundestag-ului si al doilea om in stat, ameninta cu un NU german in ce priveste TTIP, acordul de liber schimb cu SUA. Intr-un interviu acordat cotidianului Berliner Morgenpost, politicianul crestin-democrat critica lipsa de transparenta in negocierile americanilor cu Bruxelles-ul si cere acces al guvernelor din UE, al parlamentarilor germani si europeni, la documentele TTIP. „Mi se pare exclus ca Bundestag-ul sa ratifice un acord comercial intre UE si SUA, a carui intocmire n-a putut s-o insoteasca si nici s-o influenteze prin optiuni alternative“, a declarat Lammert.
- Problema cu afirmatiile demnitarului german e ca negocierea intre Comisia Europeana si SUA se bazeaza pe documente desecretizate. Mandatul de negociere al negociatorilor europeni a fost facut public, chiar pe site-ul Comisiei Europene, in octombrie 2014. Vezi aici ce cuprinde acest mandat.
Presedintele Bundestag-ului a evocat ingrijorarile cetatenilor legate de parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii, ca si sperantele pe care mediul de afaceri si le pune in semnarea acestui acord. Lammert (67 de ani) pledeaza pentru o confruntare atenta cu problemele ridicate de TTIP si nu cu o polemica de principiu, intre parti. Acest lucru este insa impiedicat, din cauza lipsei de transparenta cu care se negociaza la Bruxelles cu americanii.
Norbert Lammert reclama lipsa unor negocieri bilaterale sau multilaterale pe tema acordurilor comerciale de mare interes pentru public, ca si lipsa dezbaterii publice asupra unor puncte aparent deja convenite in acord.
El mai evoca „neincrederea in onestitatea intentiilor respective si potentialele efecte asupra domeniilor sensibile cum sunt protectia mediului, drepturile angajatilor si ale consumatorilor, subventionarea artei si culturii, a mass-mediei si serviciilor publice”. Aceasta neincredere poate fi inlaturata „doar prin insotirea progreselor negocierilor si prin intelegerea lor publica”.
„Impreuna cu presedintele Comisiei Europene, suntem de acord ca documentele relevante in negocieri, mai cu seama rezultatele din procesul negocierilor, trebuie sa fie accesibile tuturor statelor membre ale UE, iar in cadrul acestora nu doar guvernelor, ci si parlamentelor. Si voi insista pe tema aceasta“, a declarat Lammert.
Presedintele Bundestag-ului nu este singurul care isi exprima ingrijorarile legate de urmarile incheierii acestui acord, pentru Germania si pentru tarile Uniunii Europene. La Berlin, in 10 octombrie, a iesit un sfert de milion de oameni la protest impotriva TTIP si CETA, acordul similar cu Canada, recent negociat de UE, dupa cum relateaza Die Zeit. Protectorii mediului si ai consumatorului se tem ca TTIP va aduce o scadere a standardelor europene.
Negocierile pentru TTIP, parteneriatul comercial si investitional intre UE si SUA, au inceput in iulie 2013. Ideea este de creare a celei mai mari piete economice din lume, lipsite de bariere vamale, standarde tehnice si reguli de inmatriculare. Opt sute de milioane de consumatori ar inregistra o astfel de piata. In clipa de fata, zilnic au loc schimburi comerciale si de servicii intre UE si SUA in valoare de doua miliarde de euro. TTIP ar urma sa genereze crestere economica si noi locuri de munca. Totodata, ar constitui contraponderea la hegemonia asiatica asupra pietelor de schimb.
O mare parte din schimburile comerciale intre americani si europeni sunt bazate pe industrie, a carei produse sunt normate. Dubla normare, in SUA si UE, ar cadea si o singura norma ar fi valabila, daca s-ar adopta TTIP. Doar producatorii auto germani ar economisi pe an un miliard de euro taxe vamale, iar industria chimica 140 de milioane, dupa socotelile presedintelui Federatiei Industriilor, Ulrich Grillo. Socoteala sa nu include insa pierderea acelorasi taxe de catre UE, la importurile americane.
In fapt, acesta este unul dintre punctele nevralgice ale negocierilor TTIP. Miliardele aduse prin incasarile din taxele vamale ar lipsi la bugetele nationale si implicit la bugetul UE. Alt punct extrem de disputat este legat de clauzele protectioniste pentru concerne, care pot ataca in instanta decizii nafavorabile afacerii lor, diminuand astfel autoritatea Parlamentelor si a legislatiei europene.
Iar sperietorile de circulatie publica in Germania referitoare la TTIP sunt: cloropuiul (puiul spalat de virusi in clor – Chlorhünchen), hormocarnea (carnea animala rezultata din animale carora li se administreaza hormoni- Hormonfleisch) si genoporumbul (porumbul modificat genetic – Genmais). Aceste produse sunt permise in SUA, insa in UE nu, sau nu la scara larga care s-ar dori. De altfel, Comisia Europeana a anuntat ca nu va cobori standardele in industria alimentara, in incercarea de a respinge temerile ca alimente americane vor intra pe piata europeana.