Germania propune un compromis în ceea ce privește problema vizelor europene pentru ruși
Guvernul german a propus marți un compromis cu privire la problema sensibilă a vizelor UE acordate rușilor, limitând suspendarea acordului privind facilitarea vizelor și a vizelor cu intrări multiple, relatează AFP.
„Cred că putem găsi o soluție bună la Praga”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock la o întâlnire a miniștrilor de externe europeni care începe marți.
„Cred că poate fi o modalitate foarte bună de a clarifica faptul că suspendăm acordurile de facilitare a vizelor, că nu mai eliberăm vize cu intrări multiple sau vize pentru mai mulți ani”, a explicat ministrul ecologist.
Ca un compromis temporar, miniștrii ar putea conveni în principiu asupra suspendării unui acord de facilitare a vizelor, ceea ce ar însemna că rușii se vor confrunta cu o procedură mai lungă și ar trebui să plătească 80 de euro în loc de 35 pentru viza UE, a spus un diplomat UE, citat de Reuters.
Dar s-ar putea să nu fie suficient pentru țările care vor interzicerea acestora, în special pentru cele care se învecinează cu Rusia, dintre care unele au încetat deja să mai elibereze vize.
„Sper că vom reuși să cădem de acord asupra unei soluții europene comune care să permită limitarea semnificativă a fluxului de turiști din Rusia către Europa”, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, într-un comunicat.
„Dacă toate cele 27 de țări UE nu reușesc să ajungă la un acord, în viitor ar putea fi căutată o soluție regională pentru țările cele mai afectate de fluxul de turiști ruși”.
Finlanda, care are o graniță terestră lungă cu Rusia și spune că nu vrea să devină un hub pentru turiștii ruși care intră în UE, a redus drastic numărul de vize pe care le acordă.
Interdicția ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia
Germania şi Franţa au respins într-un document comun propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană pentru toţi cetăţenii ruşi, argumentând în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite unor anumite categorii să intre în blocul comunitar indiferent de faptul dacă se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia.
„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce are loc marţi şi miercuri la Praga.
Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.
De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.