Sari direct la conținut

Germania: Străinii, indispensabili pentru economia din landurile care sunt fiefuri AfD

HotNews.ro
Germania: Străinii, indispensabili pentru economia din landurile care sunt fiefuri AfD
Miting electoral al AfD în Thuringia Foto: Hannes P Albert / AFP / Profimedia

Muncitorii străini sunt un pilon indispensabil al economiei din estul Germaniei, potrivit unui studiu publicat duminică de institutul economic german (IW), în avanpremiera alegerilor care vor avea loc luna viitoare în trei landuri est-germane, în care partidul anti-imigrație AfD se bucură de popularitate, transmite DPA, preluată de Agerpres.

„În 2023, aproximativ 403.000 de persoane care nu aveau paşaport german, lucrau în cele cinci landuri est-germane, cu aproximativ 173.000 mai multe decât în urmă cu cinci ani”, se arată în studiul publicat de IW. Aceste persoane au generat o valoare adăugată de aproximativ 24,6 miliarde euro, echivalentul a 5,8% din toată valoarea adăugată din estul Germaniei.

Concluzia studiului este că muncitorii străini sunt „indispensabili pentru estul Germaniei, având în vedere că între 2018 şi 2023, numărul angajaţilor germani s-a redus cu 116.000”.

Estul Germaniei nu are cea mai bună reputaţie când vine vorba de primirea străinilor, subliniază IW înaintea alegerilor care vor avea loc în trei landuri est-germane, unde partidul de extremă dreapta AfD se bucură în prezent de popularitate.

Alegătorii din landurile Thuringia şi Saxonia sunt chemaţi la vot în data de 1 septembrie, iar cei din Brandenburg vor vota pe 22 septembrie.

„AfD se concentrează pe migranţi şi se bucură de rezultate bune în sondaje, în timp ce mulţi migranţi sunt îngrijoraţi. Însă tocmai străinii sunt cei care susţin economia din estul Germaniei”, susţine institutul IW.

Fără străinii noi veniţi, economia din estul Germaniei ar fi scăzut în mod semnificativ, potrivit IW, însă în schimb a crescut graţie lor. „În special Saxonia a beneficiat de pe urma acestui fenomen, străinii generând o valoare adăugată de aproximativ 7,9 miliarde de euro. În landul Brandenburg, cu o economie mai mică, străinii au generat o valoare adăugată de 6,8 miliarde de euro, iar Thuringia una de 3,9 miliarde de euro”, estimează autorii studiului.

INTERVIURILE HotNews.ro