Sari direct la conținut

Germania va livra Ucrainei blindate Gepard

HotNews.ro
Blindate Gepard pentru lupta anetiaeriana, Foto: Fortele Terestre Romane
Blindate Gepard pentru lupta anetiaeriana, Foto: Fortele Terestre Romane

​Germania va livra Ucrainei blindate Gepard, un sistem de apărare antiaeriană care face parte din stocurile industriei de apărare germane, potrivit unei surse oficiale citate de AFP. Numărul blindatelor nu a fost specificat.

Oferta ar urma să fie făcută în cadrul reuniunii aliaților, reuniune ce va avea loc marți la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt și a țintelor terestre.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h și autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalații specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacteriologică și chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

Radarul de căutare are o rază de 15 km și distanța eficace de tragere de 3,5 km. Cadența de tragere este de 550 de lovituri/min per tun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro