Sari direct la conținut

Germania va organiza alegeri anticipate pe 23 februarie anul viitor, după destrămarea coaliției lui Olaf Scholz

HotNews.ro
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia

Alegerile legislative vor fi precedate de un vot de încredere în parlament, care va avea loc pe 16 decembrie, și pe care guvernul este așteptat să îl piardă, scrie Reuters, care citează surse de la Berlin.

Germania va organiza noi alegeri pe 23 februarie, la unsprezece săptămâni după prăbușirea coaliției de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, după ce social-democrații, verzii și conservatorii au ajuns la un compromis privind calendarul.

Partidele de opoziție au dorit un vot încă din ianuarie, avertizând că Germania riscă să fie lăsată fără un guvern stabil într-o perioadă de criză economică și în contextul în care victoria lui Donald Trump în SUA ridică noi provocări diplomatice.

Dar Scholz a avertizat că votul din ianuarie, dorit inițial de Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare, ar suprasolicita autoritățile în timpul sezonului de iarnă și ar risca să lase partidele nepregătite.

Pentru a declanșa noi alegeri, Scholz trebuie să convoace și să piardă un vot de încredere în parlament. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil pe 16 decembrie, a declarat marți o sursă pentru Reuters.

Scholz, care deocamdată conduce un guvern minoritar cu sprijinul Verzilor, speră să obțină suficient sprijin din partea opoziției pentru a adopta legi care să protejeze Curtea Constituțională de extrema dreaptă și să finanțeze Ucraina înainte de a părăsi funcția.

Criza politică vine într-un moment critic pentru Germania, care se confruntă cu o economie în declin, o infrastructură îmbătrânită și o armată nepregătită.

Dar ar putea fi, de asemenea, o „binecuvântare”, având în vedere tensiunile care au afectat această coaliție, a declarat economistul ING Carsten Brzeski, citat de Reuters.

„Alegerile și un nou guvern ar putea și ar trebui să pună capăt paraliziei actuale a unei întregi țări și să ofere o orientare politică nouă și clară și certitudine”, a spus el.

Există o problemă. Ascensiunea populismului de stânga și de dreapta în Germania înseamnă că, chiar și cu noile alegeri, țara ar putea avea dificultăți în a forma o coaliție coerentă cu o majoritate parlamentară puternică.

În prezent, conservatorii din opoziție sunt pe primul loc în sondaje la nivel național, cu un scor dublu față de SPD. Un sondaj publicat marți de Forsa îi plasează pe conservatori la 33%, urmați de SPD și Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă dreapta, la egalitate cu 16%.

Verzii urmează cu 10%, iar noul partid populist de stânga BSW cu 6% – FDP și Partidul Stângii nu mai ating pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro