Sari direct la conținut

Germania: Vicepremierul Olaf Scholz, despre uriașul plan de ieșire din cea mai gravă recesiune postbelică: „Vrem să ieșim în forță din criză”. Măsurile decise și o notă de optimism

HotNews.ro
Germania: Vicepremierul Olaf Scholz, despre uriașul plan de ieșire din cea mai gravă recesiune postbelică: „Vrem să ieșim
 în forță din criză”. Măsurile decise și o notă de optimism

După lungi negocieri, liderii coaliției de guvernare din Germania au convenit asupra unui pachet de stimulare a economiei și a consumului, în valoare de 130 de miliarde euro. Acesta include mai mulți bani pentru familii și autoritățile locale, reducerea TVA și a prețului la energia electrică, etc. De asemenea, Uniunea și SPD-ul depun eforturi pentru o „accelerare a modernizării” și doresc să promoveze tehnologiile de viitor, pentru o mai mare protecție climatică. Ca urmare a crizei Corona, se așteaptă cea mai gravă recesiune din istoria germană postbelică.

Liderii coaliției CDU/CSU și SPD s-au consultat intens, pentru a ajunge la un consens în privința acestui program. Pachetul de stimulare economică se ridică la 130 de miliarde de euro, în perioada 2020-2021. Guvernul federal trebuie să-l finanțeze cu peste 120 de miliarde, după cum a spus cancelarul Angela Merkel (CDU), miercuri seara, la Berlin. Acest pachet este menit să stimuleze economia și consumul cetățenilor.

După ce au negociat marți nouă ore, liderii CDU, CSU și SPD s-au așezat din nou miercuri, la discuții, pentru douăsprezece ore. Coaliționarii s-au retras, de mai multe ori, la consultări separate. Potrivit liderului SPD, Walter-Borjans, a existat o mulțime de acorduri în ceea ce privește conținutul în liniile mari, însă a fost „o luptă reciprocă, în ce privește detaliile”.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit despre un rezultat bun, al negocierilor. Este vorba despre punerea sub control a celei mai grave crize economice postbelice, din Germania. Acest lucru se poate observa și din faptul că, în perioada de lockout de pandemie Covid-19, au fost înregistrate în șomajul tehnic peste șapte milioane de persoane.

Toate acestea au nevoie de un răspuns îndrăzneț. Vice-cancelarul Olaf Scholz (SPD) l-a rezumat cu cuvintele: „Vrem să ieșim în forță, din criză.”

  • Principalele puncte

Iată care sunt punctele-cheie ale acordului:

Reducerea TVA-ului – coniderată a fi „inima” pachetului de relansare, în formularea președintelui CSU, Markus Söder. În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, cota TVA va fi redusă de la 19% la 16% și de la 7% la 5%.

Cetățenii vor fi scutiți de o parte din costurile energiei electrice. În acest scop, suprataxa EEG pentru promovarea centralelor ecologice va fi redusă cu 6 % începând cu 2021 -prin subvenții de la bugetul federal-, și cu 6,5 % în anul următor.

Bonusul unic pentru fiecare copil, în valoare de 300 euro. Acesta va fi plătit odată cu alocația pentru copil, însă va fi recuperat parțial de stat, prin deducerea sa din marja neimpozitabilă a ajutorului pentru copii, odată cu declarația de impunere „pe gospodărie”, de anul viitor.

Extinderea rețelei de grădinițe face și ea parte din plan.

Municipalitățile afectate din punct de vedere financiar primesc miliarde de euro, ca ajutor din partea guvernului federal. Astfel se intenționează compensarea pierderilor de venituri din impozitele comerciale, pentru 2020 și 2021, între guvernul federal și guvernele regionale. Această măsură este menită a da posibilitate municipalităților, să investească.

Preluarea, la nivel federal, a unei mai însemnate contribuții la ajutoarele sociale, pentru a se veni în sprijinul bugetelor locale și regionale.

Căile ferate vor primi sprijin din cauza pierderii veniturilor în criză cauzată de pandemia Covid-19, fiind prevăzută o subvenție de cinci miliarde de euro, pentru creșterea capitalurilor proprii ale acestora. În plus, pentru transportul public local sunt planificate 2,5 miliarde de euro.

Miliarde suplimentare pentru sprijinirea industriilor afectate în mod deosebit de criza Corona. „Ajutorul de relansare” planificat se ridică la maximum 25 de miliarde de euro, potrivit documentului agreat miercuri. Acest lucru este pentru a preveni un val de falimente în rândul companiilor mici și mijlocii, cum ar fi hotelurile, restaurantele și agențiile de turism.

Facilități fiscale pentru IMM-uri, astfel încât lichiditatea companiilor să fie asigurată, iar acestea să aibă fonduri pentru investiții.

Mai mulți bani pentru cercetarea în domeniul inteligenței artificiale și extinderea noului standard rapid de comunicații mobile, 5G. Schimbarea digitală va trebui promovată și în administrația publică.

Un plus de 700 de milioane de euro, pentru pădurile Germaniei și industria lemnului. Banii trebuie să fie disponibili pentru împădurire, conservare și gestionarea durabilă a pădurilor. După doi ani de secetă, și anul 2020 a început lipsit de precipitații, astfel că prețul lemnului a scăzut brusc – și din cauza pandemiei de coronavirus. Toamna trecută, guvernul federal și landurile anunțasera deja 800 de milioane de euro, ca ajutor de urgență pentru păduri.

În schimb, liderii Marii Coaliții au decis împotriva unei prime de achiziție pentru autovehiculele cu emisii reduse de benzină și motorină. Cu toate acestea, au decis acordarea de prime semnificativ mai mari, pentru mașinile electrice.

  • O notă de optimism

După ajutorul pe termen scurt, în timpul crizei Corona – de exemplu, prin programe speciale de împrumut prin banca de stat KfW -, măsurile de stimulare economică planificată se extind, în unele cazuri, uneori dincolo de perioada legislativă actuală.

La începutul negocierilor au fost pe masă 80 de propuneri, din care au rămas 57. Nu toate propunerile erau sustenabile din punct de vedere financiar, mai ales că veniturile fiscale au scăzut din cauza crizei Corona, iar șomajul a crescut din nou.

Guvernul federal trebuie să facă noi datorii, pentru a acoperi cheltuielile. Ministrul Finanțelor, Olaf Scholz (SPD), a vorbit despre o rectificare bugetară suplimentară, fără să menționeze domeniul de aplicare al acesteia.

Potrivit liderului CSU, Markus Söder, acest lucru nu conduce în niciun fel la la imposibilitatea de acțiune a statului, la supraîndatorarea țării sau a următoarei generații.

Scopul coaliției de guvernământ este de „a aduce repede Germania pe o cale de creștere durabilă, care va asigura locuri de muncă și prosperitate”, potrivit documentului de decizie. Pachetul are și o componentă psihologică, de stimulare a optimismului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro