Sari direct la conținut

Germania vrea să ajute Polonia cu Eurofighters și sisteme de apărare aeriană Patriot

HotNews.ro
Olaf Scholz și Andrzej Duda, Foto: Thibault Camus / AP / Profimedia
Olaf Scholz și Andrzej Duda, Foto: Thibault Camus / AP / Profimedia

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, vrea să ajute Polonia cu un sistem de apărare Patriot. Motivul este incidentul de săptămâna trecută când o rachetă a căzut pe teritoriul polonez și a ucis două persoane, lângă granița cu Ucraina.

„Am oferit Poloniei sprijin în asigurarea spațiului său aerian – cu Eurofighters-urile noastre și cu sistemele de apărare aeriană, Patriot”, a declarat ministrul social-democrat, într-un interviu pentru ziarul din Düsseldorf, Rheinische Post, și pentru General Anzeiger, din Bonn.

Germania sprijină deja Slovacia cu avioane de luptă și cu sistemul de apărare aeriană. Această prezență ar trebui prelungită până la sfârșitul anului 2023, „posibil chiar și dincolo de acest termen”.

Incidentul din Polonia

Pe 15 noiembrie, o rachetă a căzut în satul polonez Przewodow, la doar șase kilometri de granița cu Ucraina. Doi civili au murit. În prezent, Occidentul presupune ca a fost o rachetă antiaeriană ucraineană, folosită pentru a se apăra împotriva atacurilor armatei ruse.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut inițial că ar fi fost o rachetă rusească. Ulterior, el a spus că nu era 100% sigur, ce s-a întâmplat.

Ministrul Lambrecht a spus că, în urma acestui eveniment, Alianța Nord – Atlantică ar trebui să se poziționeze și mai bine, în ceea ce privește apărarea aeriană. Acest lucru se aplică în special partenerilor NATO, precum Polonia, Slovacia și statele baltice, care se învecinează direct cu Rusia și Ucraina.

Achiziții mai rapide

În același interviu, ministrul Apărării a spus că armata germană (Bundeswehr) folosește acum excepții din legislația europeană privind achizițiile publice, pentru a obține materiale mai rapid. „Trebuie să accelerăm aprovizionarea. Să comandăm mai mult din ceea ce este disponibil pe piață, încercat și testat de partenerii noștri, și nu să treacă ani de zile, dezvoltând propriile noastre soluții ideale”.

În plus, comenzile sub o valoare de 5000 de euro ar putea fi acum atribuite fără licitații care consumă timp. Acest lucru afectează 20% din toate comenzile de la biroul de achiziții al Bundeswehr din Koblenz. „Iar doar cele 100 de miliarde de euro nu vor rezolva această problemă”, a argumentat ministrul.

Ca reacție la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, ambele camere ale Parlamentului german au decis anul acesta un program special, în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru echiparea unei armate federale operaționale. Banii vor fi folosiți, în următorii ani, pentru achiziționarea de noi avioane, elicoptere, nave, tancuri și muniție.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a anunțat crearea unui astfel de fond special și ancorarea lui în Legea fundamentală, în ședința specială a Bundestag-ului german din 27 februarie 2022, la trei zile după începerea războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei.

Potrivit informației oficiale de pe site-ul bundestag.de, „scopul este de a consolida capacitatea de alianță și apărare” a Bundeswehr. În principal, urmează să fie finanțate proiecte de echipamente complexe, multianuale. Pentru a acoperi cheltuielile din fondul special planificat, Ministerul Federal de Finanțe e autorizat să contracteze împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro