Sari direct la conținut

Ghețarii lumii se topesc atât de rapid, încât ar putea umple trei bazine olimpice în fiecare secundă 

HotNews.ro
Ghețarii lumii se topesc atât de rapid, încât ar putea umple trei bazine olimpice în fiecare secundă 
Ghețarul Moreno, Parque Nacional Los Glaciares, Patrimoniul Mondial UNESCO, Patagonia, Argentina, America de Sud. Credit line: Marco Simoni / robertharding / Profimedia

Un studiu realizat de oamenii de știință și publicat de revista Nature arată că 300 de miliarde de tone se gheață s-au topit anual, în medie, din anul 2000 și până în prezent, ceea ce înseamnă un declin al volumul total de 5%. Iar acest lucru, spun cercetătorii, poate avea consecințe grave.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS), în colaborare cu specialiști de la zeci de centre din cercetare din toată lumea.

Datele colectate de specialiști indică o reducere masivă a ghețarilor din zona Alpilor și Pirineilor, acolo unde s-a înregistrat o scădere a volumul ghețarilor de circa 40%. În special în zona Munților Alpi, pierderile au fost de 10% în numai doi ani.

„Ne așteptam să înregistrăm o topire masivă a ghețarilor din toată lumea, însă rezultatele sunt de-a dreptul șocante”, a spus Michael Zemp, cercetător în cadrul Universității din Zurich și unul dintre coautorii studiului, pentru LiveScience.

Prima imagine de ansamblu a topirii ghețarilor

Pentru realizarea studiului, primul de o asemenea amploare realizat vreodată, oamenii de știință au folosit atât informațiile oferite de sateliți, cât și observațiile directe efectuate asupra ghețarilor din toată lumea. Excepție au făcut doar calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda, cele care răspund mai lent schimbărilor climatice datorită masivității lor.

Studiul, care a fost publicat în revista Nature, arată diferențe masive între diferite zone ale lumii. Cei mai afectați, în acest moment, sunt ghețarii europeni din zona Alpilor și Pirineilor. În același timp, cei mai puțin afectați par a fi ghețarii din regiunea sub-antarctică, acolo se înregistrează o pierdere a volumului de gheață de numai 2%.

Ghețarii, surse majore de apă potabilă

Oamenii de știință au semnalat și o creștere de 36% a volumului de gheață pierdut în intervalul 2012-2023, comparativ cu cel pierdut în intervalul 2000-2023. Asta se traduce nu doar printr-o accelerare a fenomenului de încălzire globală, ci și printr-o creștere a nivelului global al mărilor și oceanelor cu 18 milimetri.

Un alt aspect îngrijorător este acela că ghețarii din Asia Centrală și din zona Munților Anzi repezintă surse majore de apă potabilă pentru sute de milioane de persoane. Iar o periclitare a surselor de apă în aceste zone ar echivala cu un dezastru, conform autorilor studiului.

Doar o frântură din ceea ce va urma

Dacă primul sfert al secolului XXI a înregistrat o pierdere de 5% a volumului total de gheață al ghețarilor din toată lumea, ceea ce va urma va fi și mai rău, anunță specialiștii.

Studii anterioare anunțau o pierdere a 25% din gheața ghețarilor până la finalul secolului, chiar și în condițiile în care am fi redus drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă emisiile vor rămâne la același stadiu ca și până acum, pierderea va fi de cel puțin 50%, se arată în studiul citat.

Doar măsuri rapide, imediate, ar putea întârzia un astfel de rezultat. „Fiecare zecime de grad în minus va ajuta la conservarea ghețarilor și la prevenirea impactului pe care l-ar avea pierderea lor”, mai spune Michael Zemp.

INTERVIURILE HotNews.ro