Ghid National de Weekend. Filit 2017 la Iasi / "Ouale lui Tarzan", in toata tara
Incepe FILIT, festivalul de literatura care aduna tot ce-i literar la Iasi. Haute Culture e la Iasi sa-i iscodeasca pe scriitori. De astazi in cinema-uri experienta nebuna a lui Alexandru Solomon in cautarea nemuririi: Ouale lui Tarzan. De neratat! Noaptea Alba a Galeriilor in toata tara. Festivalurile de muzica electro & retro sunt in voga toamna: Mioritmic la Cluj, dar si All Stars for Outernational. Vrei teatru? Mergi la piesele „Incendii” sau „Calul alb. Scurta istorie a urii”. Vrei petreceri? Du-te la serile de karaoke sau la party-urile cochete de octombrie. Tu ce faci in weekend? Uite pe unde umbla Ana-Maria Caia si Andrei Barsan.
Ana Maria Caiase bucura de festivalul ei preferat: esteBucuresti PhotoFestsi merge la documentarulKoudelkade la Cinema Muzeul Taranului Roman. Seara vedeBobi Pricop – O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, de la Teatrul National. Asta Sambata. Duminica? Da tarcoale prin Piata Obor sa se bucure de toamna.
Andrei Barsanva lucra la noul sau proiect, albumul foto “Frumusețea revine pe Lipscani?”: Imi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979, în decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.Atunci in 2002-2008, am tras instantaneele din Lipscani.Vechiul centru vechi nu arăta prea bine, este perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani de la revoluție. Magazinele se închid unul după altul, își schimbă profilul de câteva ori și decad lună de lună. Toate acestea au dispărut dar albumul “Frumusețea revine pe Lipscani?” ți le aduce aminte, este un ghid prin timpul orașului, te provoacă să străbați centrul vechi, pagină cu pagină și să descoperi dacă frumusețea s-a întors. Acum centrul vechi este un “food court” cosmopolit, de la șaorme la plăcinte irlandeze sau delicatese franțuzești. Asta fac eu in weekend: pozez Lipscaniul de astazi. Si lucrez la cartea mea care alatura ipostazele vechiul Centru vechi cu cele din 2017.Cine vrea sa urmareasca proiectul, CLICK aici:
Tu ce faci in weekend? Da-ne semn pe Facebook: o poza, o cronica, un cuvant.
Ai de unde alege: din Ghidul de weekend Haute Culture.
De astazi in cinematografe: Ouale lui Tarzan. Uite aici interviul luat de Haute Culture regizorului Alexandru Solomon:
4 – 8 octombrie FILIT 2017. TOATA LUMEA LITERARA LA IASI
Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un proiect aflat la a cincea editie, ce reuneste la Iasi, in perioada 4-8 octombrie 2017, profesionisti din domeniul cartii, atat din tara, cat si din strainatate. Urmareste LIVEinterviuri cu scriitori muuuulti pe contul Haute Culture.Aici va fi si Gao Xingjian, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000. Merita citit! „O undiţă pentru bunicul meu” ale lui Gao Xingjian sunt povestiri aparute la Polirom. Haute Culture il va intervieva sambata. Vezi, LIVE interviul pe Facebook. Gao se inspiră din fragilitatea vieții, a iubirii și din puterea obsedantă a memoriei. În „Templul”, teama acută umbrește fericirea delirantă a unei excursii în luna de miere. În „Crampa”, un bărbat scapă ca prin urechile acului de înec, dar descoperă uimit că nimeni nu i-a simțit lipsa. În „Accidentul”, un autobuz lovește un biciclist și, ca într-un film, urmările haotice ale accidentului se pierd în liniștea unui colț de stradă, și toată lumea pare să ignore cele petrecute mai devreme. În fabula care dă titlul volumului, povestitorul încearcă „să se despovăreze de dorul de casă”, dar se trezește pierdut într-un labirint al amintirilor din copilărie. Peste tot sînt prezente portrete psihologice covîrșitoare, cu speranțe nerostite și frici care trădează prezența nesfîrșită a trecutului în viețile personajelor. .
4 octombrie PIESA DE TEATRU “FRIG”
“Frig” iti arata in imbaj licentios si ticalos ce e, cu adevarat, omul.
4 octombrieMETTE EDVARSEN LA EXPLORE FESTIVAL
Artista norvegiana Mette Edvardsen, cea care a castigat in 2016 cu spectacolul “WE TO BE” Premiul IBSEN pentru contributia sa in artele spectacolului, este invitata eXplore festival #12. Artista va sustine joi, 4 octombrie 2017, de la ora 19:30 performance-ul “We To Be”, a treia parte a unei trologii, urmata de o discutie cu publicul. Evenimentul va avea loc la Teatrul National “I.L. Caragiale” Bucuresti, Sala Media.
5 octombrie QUEER POP KARAOKE NIGHT
Queer Pop Karaoke Night, adica fredonezi pop o noapte intreaga, pana-n zori, pe Calea Mosilor 106.
5 octombrie PIESA “UFO”, REGIA: BOBI PRICOP
Folosind proiectii simultane pe suprafete diferite, medii virtuale 3D (construite de Paul Spike), live-video (coordonat de Tudor Panduru), o constructie sceno-tehnica inventiva (Paul Popescu si Mizdan Negatron) si muzica originala a lui Alexei Turcan, spectacolul UFO al lui Bobi Pricop spune povestile unor oameni care au avut contact cu civilizatii extraterestre. UFO este spectacolul – experienta de care avem nevoie atunci cand uitam de noi din cauza zgomotului din jur, dar si o joaca de-a docu – mistificarea, cu humanoizi verzi, civilizatii extraterestre si linistea unei dimineti senine.
5 octombrie VERNISAJ MIKE NELSON LA SANDWICH
Artistul britanic Mike Nelson la galeria sandwich, Bucuresti. De multe ori, lucrarile sale se bazeaza pe propria ambiguitate, nu doar in felul in care sunt intelese, ci si ca perceptie fizica, ceea ce face ca privitorul sa se vada constrans intr-o stare in care intelegerea diverselor structuri, fie constiente sau subconstiente, sa devina tangibile. Pentru spatiul sandwich, Mike Nelson continua parcursul sau de multe ori itinerant cu o interventie care urmareste sa mimeze si, in acelasi timp, sa se integreze perfect in formatul constructiilor si al contextului in care se afla. Lucrarea foloseste elemente din jur si le articuleaza in cadrul unei structuri special create, a carei asemanare cu o capcana adanceste ambiguitatea obiectelor gasite.
5 octombrie GALA EXTRAORDINARA „Vincerò – Luciano Pavarotti”
Gala Extraordinara „VINCERÒ – Luciano Pavarotti. Cine n-a auzit de Pavarotti s-ar putea foarte bine numi extraterestru, nu om de pe Terra.
5 octombrie CORUPTIA: O ABORDARE FILOSOFICATema: Coruptia.
O abordare filosofica. Moderator: Dan Panaet. Taifas filosofic intr-un mediu relaxat si ospitalier despre micile (sau marile) noastre obsesii cotidiene: iubire, placeri si prietenie. Un prilej ca lumea sa filosofeze impreuna pornind de la intrebarile dificile, dar inevitabile care-si pun amprenta asupra vietii noastre launtrice. Dezbaterile se adreseaza tuturor celor care vor sa deprinda arta argumentarii si a dialogului filosofic autentic sau care, pur si simplu, vor sa petreaca 100 de minute in compania unor filosofi nonconformisti si fara ifose.
6 – 8 octombrie MIORITMIC FESTIVAL LA CLUJ NAPOCA
Organizatorii prezinta festivalul cu muzica eletro-mioritica astfel: Cand a bate ora zece In padure ca s-ajunga, Tot alaiul se va-ntrece Noaptea sa le fie lunga. La un play rasuna ritmul De se-aude pan’ departe. S-a si risipit secretul Ca va fi o noapte-aparte. Mioritmic bat toti pasul, Mainile sunt ridicate. Se zguduie-ntreg pamantul De la dansu-n miez de noapte.
6 octombrie NOAPTEA ALBA A GALERIILOR
O noua editie a Noptii Albe a Galeriilor invita publicul din douasprezece orase sa parcurga un traseu nocturn in compania artei contemporane. Vernisaje, performance-uri, spatii alternative, galerii de arta si ateliere de artist, toate genereaza an de an o noua harta a oraselor in care are loc acest eveniment.
6 octombrie CALATOR IN ORIENT CU VLAD PETRI
Mergeti la Centrul Ceh sa aflati povestile din spatele fotografiilor realizate de Vlad Petri in calatoriile sale prin Orientul Mijlociu. „Vom discuta despre Orientul Mijlociu si vom vedea fotografii pe care le-am realizat in cateva calatorii in Siria, Iran, Liban si Iordania. Vom povesti despre ce inseamna sa fii „strain” si „din afara”, despre cum ne raportam la o alta cultura, despre intelegere si toleranta, despre nevoia de a calatori si documenta o lume aflata intr-un ritm alert, intr-o continua transformare.” (Vlad Petri)
6 octombrie O CALATORIE SPRE BURICUL PAMANTULUI – PETRILA
O calatorie spre buricul Pamantului. Nicio calatorie nu este simpla. Iar calatoria spre buricul Pamantului – Planeta Petrila nu face exceptie de la regula. „O calatorie spre buricul Pamantului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee – Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Roman si Colonia Literara Petrila -, o arhiva de imagini fotografice animate, interventii si interventii artistice, ci tese, in cele sase incaperi, povesti despre noi toti, povesti care rad cu noi, rad de noi, plang si ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeasi sursa, buricul pamantului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expozitii si unul dintre personajele principale din acest proiect alaturi de Andrei Dascalescu, Catalin Cretu si Mihai Barbu. O calatorie pe Planeta Petrila va arata ca lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele si casele au suflet si iti vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine sa nu le uiti cand treci prin fata lor. Acolo, casele iti vorbesc despre cat de important este sa ramai un om demn indiferent de greutatea istoriei. Si, niciodata sa nu uiti ca „orice vis se razbuna”.
6 octombrie PETRECERE COCHETA DE TOAMNA
Party la bistro cu bauturi fine & muzici cochete.
7– 8 octombrie ALL STARS LA OUTERNATIONAL
Canta trupele si de aud DJ set-urile: Raze de Soare (Future Nuggets), Tinos Elanios Band (live), Micleusanu (solo) (live), Aleksa Alaska, Bogman, Orbita Lacustra, PARADAIZ Tape Masina, The Attic Soundsystem.
7 octombrie KOUDELKA IN TARA SFANTA
Film documentar despre fotograful ceh Josef Koudelka, care a crescut in spatele Cortinei de Fier si a vrut intotdeauna sa stie „ce era de partea cealalta”. La 40 de ani de la capturarea imaginilor invaziei sovietice din Praga, legendarul fotograf Magnum Josef Koudelka ajunge in Israel si Palestina. Vazind mai intai peretele de noua metri inaltime construit de Israel in Cisiordania, Koudelka este profund impresionat si porneste intr-un proiect de patru ani, in regiune, care il va confrunta din nou cu realitatea dura a violentei si a conflictului.
Lautaresti, lusitane & more Maria Raducanu – voce, ghitara, magie
7 octombrie PETRECERE CU MUZICA RAVE
Beat-uri pasionale cu 4 DJ.
7 octombrie REALITATE VIRTUALA SI LUMI PARALELE
Suntem curiosi noi, oamenii. Curiozitatea ne poarta pana departe, spre ce nu exista, iar uneori ce nu parea ca exista ajunge sa existe. Pana acum, referitor la lumi paralele, exista doar ipoteza. Si cateva mijloace foarte umane prin care mai cream cate-o lume aici, pentru noi: realitatea virtuala e unul, literatura SF e altul si tot asa. Mergeti la VR Cinema, cel de-al doilea cinema de realitate virtuala din Europa, sa pasiti in lumea virtuala.
8 octombrie CALUL ALB. SCURTA ISTORIE A URII (2017-1944)
„CALUL ALB”, subintitulat „Scurta istorie a urii (2017-1944)”, este realizat de Ioana Paun, dupa un text de Smaranda Nicolau si o investigatie jurnalistica de Laura Stefanut. Spectacolul este un one-woman show sustinut de Ilinca Manolache, cu insertii de muzica live compusa de Diana Miron, pe o scena in mijlocul careia troneaza un acvariu cu pesti vii. In 2016, o jurnalista TV plina de zel si dornica de afirmare investigheaza un proces istoric: condamnarea tortionarului Ioan Ficior. Cu 60 de ani inainte, Ioan Ficior, un tanar comunist zelos, conduce lagarul de munca Periprava unde 100 de oameni vor muri din cauza tratamentelor inumane aplicate. Se spune ca primea prizonierii pe un cal alb si ii teroriza sarind cu calul peste ei. Cu alti 20 de ani inainte, in anii ‘40, un foarte tanar baron ungur omoara un taran roman in fata fratelui acestuia, Ioan Ficior.
O piesa de teatru misto cu actori tineri. Mergeti sa vedeti “Incendiile”.
Si nu uitati: Sibiul este peste tot
Luna octombrie duce spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca” în București, Iași și Gheorgheni. Primul turneu programat are loc în cadrul TEEN-FEST, la București, unde Ali Deac prezintă povestea lui Sebastian Bosse, în one-man-show-ul „20 noiembrie”, în regia lui Eugen Jebeleanu. Evenimentul are loc joi, 5 octombrie, de la ora 17:00, la Centrul Educațional de Teatru Replika. O altă reprezentație a acestui spectacol are loc în cadrul FESTin pe Bulevard, duminică, 15 octombrie, de la ora 21:00, la Teatrul Nottara, sala George Constantin. Spectacolul este realizat cu sprijinul Therme București, Keep Calling și ODU România.