Sari direct la conținut

Giorgia Meloni în prima ei vizită la Beijing. Vrea să consolideze relațiile economice dintre Italia și China

HotNews.ro
Giorgia Meloni și Li Qiang / Foto: Liu Weibing / Xinhua News / Profimedia
Giorgia Meloni și Li Qiang / Foto: Liu Weibing / Xinhua News / Profimedia

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a promis că va consolida relația dintre Italia și China, în timpul primei sale vizite la Beijing de la preluarea funcției în 2022. Meloni a semnat un plan pe trei ani pentru cooperarea economică dintre cele două state, conform BBC.

Giorgia Meloni s-a întâlnit luni cu premierul chinez Li Qiang la începutul vizitei sale la Beijing, care va dura cinci zile și care are scopul declarat de a intensifica cooperarea bilaterală.

Planul de cooperare dintre cele două state vine după ce anul trecut, Italia s-a retras din „Belt and Road Initiative” (BRI), care este o strategie de dezvoltare a infrastructurii, adoptată de Guvernul chinez.

Aceasta își propune să conecteze China de restul Asiei, Europa și Africa prin investiții de anvergură în proiecte de infrastructură ca parte a unui nou „Drum al Mătăsii”.

Ce face Meloni în Beijing?

Șefa guvernului italian a participat duminică la un forum de afaceri din Italia și China, scrie Deutsche Welle.

Meloni a spus că energiile regenerabile și producția de autoturisme electrice sunt „sectoare în care China operează deja la frontiera tehnologică de ceva timp și își împărtășește noile frontiere ale cunoașterii cu partenerii”.

„Sperăm că partea italiană va colabora cu China pentru a oferi un mediu de afaceri mai corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru companiile chineze care desfășoară afaceri în Italia”, a spus și premierul chinez.

Meloni a descris vizita sa ca „o demonstrație a dorinței de a începe o nouă etapă, de a relansa cooperarea noastră bilaterală”. Ea a mai spus că cele două țări au semnat un acord care vizează creșterea cooperării pentru producția de mașini electrice și energie regenerabilă. 

Într-o declarație emisă de biroul său, premierul Li a spus că cele două țări își propun să crească „cooperarea reciproc avantajoasă între întreprinderile mici și mijlocii în domeniile construcțiilor navale, aerospațial, energie și inteligență artificială”.

„O greșeală gravă”

Italia a fost singura țară din G7 care a semnat inițiativa Belt and Road. Mișcarea a fost puternic criticată la acea vreme de SUA și de alte state europene. Înainte de a se retrage din BRI, Meloni a descris decizia fostului guvern de a adera la aceasta ca fiind „o greșeală gravă”. 

„Decizia de a ne alătura (noului) Drum al Mătăsii a fost un act improvizat și atroce” care a crescut exporturile Chinei către Italia, fără a avea același efect în privința exporturilor italiene către țara asiatică, a declarat prim-ministra într-un interviu publicat de ziarul Corriere della Sera.

Roma a susținut, de asemenea, o mișcare recentă a Comisiei Europene de a impune tarife de până la 37.6% pe vehiculele electrice importate din China.

INTERVIURILE HotNews.ro