Sari direct la conținut

Google schimbă regulamentul pentru a putea utiliza inteligența artificială pentru a crea arme și tehnologii de supraveghere

HotNews.ro
Google schimbă regulamentul pentru a putea utiliza inteligența artificială pentru a crea arme și tehnologii de supraveghere
Google AI, Foto: Jaque Silva / Zuma Press / Profimedia

Google a adus o modificare importantă documentului care descrie principiile companiei de lucru cu inteligența artificială. Jurnaliștii de la Washington Post au observat că regulamentul nu mai conține o clauză care interzice utilizarea acestor tehnologii pentru a crea arme sau instrumente de supraveghere.

Google nu este prima companie care renunță la astfel de restricții. Mulți concurenți din domeniul inteligenței artificiale, inclusiv OpenAI și Anthropic, au anunțat deja planuri de cooperare cu sectorul american al apărării.

Demis Hassabis, șeful departamentului AI al Google, și James Manyika, vicepreședinte senior pentru tehnologie și societate au motivat, pe blogul companiei, că Google își actualizează principiile privind inteligența artificială deoarece tehnologia a devenit mult mai răspândită și există o nevoie ca societățile cu sediul în țări democratice să deservească clienții guvernamentali și de securitate națională.

„Are loc o competiție globală pentru a prelua conducerea în cursa AI într-un peisaj geopolitic din ce în ce mai complex. Credem că democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea AI, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului”, au scris Hassabis și Manyika. „Și credem că întreprinderile, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să colaboreze pentru a crea AI care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională.”

Documentul actualizat cu principiile Google privind inteligența artificială include prevederi conform cărora compania va utiliza supravegherea umană și va primi feedback pentru a se asigura că tehnologia sa este utilizată în conformitate cu „principiile larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului”. Principiile spun, de asemenea, că societatea își va testa tehnologia pentru a „atenua rezultatele neintenționate sau dăunătoare”.

Relații tot mai apropiate între giganții tech și guvernul SUA

La sfârșitul anului trecut, producătorul ChatGPT OpenAI a declarat că va colabora cu producătorul militar Anduril pentru a dezvolta tehnologie pentru Pentagon. Anthropic, care oferă chatbotul Claude, a anunțat un parteneriat cu antreprenorul din domeniul apărării Palantir pentru a ajuta agențiile americane de informații și apărare să acceseze versiuni ale lui Claude prin intermediul Amazon Web Services.

Giganții tehnologici rivali ai Google, Microsoft și Amazon, au încheiat de mult timp parteneriate cu Pentagonul.

„Anunțul Google este o dovadă în plus a faptului că relația dintre sectorul tehnologic din SUA și [Departamentul Apărării] continuă să se apropie, inclusiv companiile de vârf din domeniul inteligenței artificiale”, a declarat Michael Horowitz, profesor de științe politice la Universitatea din Pennsylvania, care a lucrat anterior la tehnologii emergente pentru Pentagon.

Inteligența artificială, robotica și tehnologiile conexe sunt din ce în ce mai importante pentru armata americană, a spus el, iar guvernul SUA a colaborat cu companiile de tehnologie pentru a înțelege modul în care o astfel de tehnologie poate fi utilizată în mod responsabil. „Este logic că Google și-a actualizat politica pentru a reflecta noua realitate”, a declarat Horowitz.

Fostul director general al Google, Eric Schmidt, a subliniat în repetate rânduri temerile că Statele Unite riscă să fie depășite de China în domeniul inteligenței artificiale, iar principiile inițiale ale companiei privind inteligența artificială au susținut, de asemenea, că aceasta va respecta dreptul internațional și drepturile omului. „Dar am văzut aceste limite încălcate în mod obișnuit de statul american”, a spus Lilly Irani, profesor al Universității California din San Diego. „Aceasta este o oportunitate de a ne reaminti de goliciunea promisiunilor Google”.

Schimbarea politicii Google este o schimbare a companiei în conformitate cu o opinie din cadrul industriei tehnologice, întruchipată de consilierul principal al președintelui Donald Trump, Elon Musk, conform căreia companiile ar trebui să lucreze în serviciul intereselor naționale ale SUA.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro