Grădiniță din Cluj cu o groapă pe post de latrină, curte cu animale și sobe metalice
O grădiniță din județul Cluj își deschide porțile având o groapă pe post de latrină, în curte sunt animale, iar încălzirea se face cu sobe metalice. Într-un alt sat, școala primară și grădinița funcționează într-o casă particulară fără apă potabilă, pentru care Primăria plătește chirie 260 de lei lunar.
Școala primară și grădinița din satul Huta, județul Cluj, nu au primit autorizație sanitară de funcționare din partea DSP pe motiv că funcționează într-o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar tip latrină și fântână cu hidrofor.
Potrivit unei informări a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj școala cu clasele I-IV și grădinița din satul Huta, comuna Chiuiești, nu au primit autorizație sanitară de funcționare deoarece au grup sanitar exterior tip latrină, apa nepotabilă, fântână cu hidrofor, cele două unități funcționând într-o casă particulară.
Primarul comunei Chiuiești, Gavril Mihuț, de care aparține satul Huta, a declarat corespondentului Mediafax că Primăria achită lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru că a pus la dispoziție două camere ale casei pentru școală și grădiniță.
„În casa particulară, în două camere, învață 14 copii la școală și 16 sunt înscriși la grădiniță. Nu e adevărat ce a zis DSP, este apă potabilă în casa respectivă și toaletă, sunt bănci, condiții bune de învățat”, susține Mihuț.
Acesta a subliniat că Primăria Chiuiești a început construcția unei clădiri care va avea două săli cu destinația școală și grădiniță și care ar putea fi dată în folosință în anul școlar viitor, în funcție de câți bani se vor mai primi.
O altă grădiniță din satul Someșu-Rece Uzină este neautorizată deoarece nu dispune de apă curentă, latrina fiind cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuință, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar clădirea este insalubră, având pereți și tâmplărie degradate.
De asemenea, școala primară și grădinița din satul Rogojel, comuna Săcuieu, funcționează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural și nu au fost autorizate sanitar de către DSP Cluj deoarece nu au apă potabilă, au grup sanitar exterior tip latrină, care este degradat, iar curtea cu Căminul Cultural nu este împrejmuită.
DSP Cluj a informat că în județul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentând unități școlare sau structuri ale acestora, din care 7 în mediul urban și 69 în mediul rural, dintr-un total de 630 existente în județ.
În mediul rural, principala cauză pentru lipsa autorizației sanitare de funcționare o constituie lipsa apei potabile și a apei curente, iar 20 de unități au grupuri sanitare de tip latrină. Totodată, sunt și unități de învățământ care folosesc sobe metalice pentru încălzire.