Sari direct la conținut

Gradul de sindicalizare: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?

HotNews.ro

Nu avem statistici exacte in ce priveste numarul membrilor de sindicat, insa din declaratiile liderilor sindicali rezulta ca acesta se situeaza undeva in jurul valorii de 2,4 milioane, respectiv 50-52% din numarul total al angajatilor. Cum stau lucrurile in alte tari? se intreaba Cristian Orgonas pe blogul sau.

Potrivit statisticilor OCDE, cel mai mare grad de sindicalizare se regaseste in Islanda, tara in care 86,4% dintre salariati sunt membri de sindicat. Urmeaza in top alte patru tari nordice cu procente cuprinse intre 53% si 68%, in timp ce Romania si Belgia inregistreaza procente usor peste 50%, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

La polul opus se situeaza Turcia cu un grad de sindicalizare de doar 5,8%, si Franta cu 7,8%. Procentul aferent Frantei este surprinzator in conditiile in care aceasta tara este cunoscuta pentru miscarile sindicale de amploare care au loc atunci cand sindicalistilor nu le convine ceva. Datele OCDE arata ca in Franta, numarul membrilor de sindicat este de 1,8 milioane, cu 0,6 milioane sub cel din Romania.

Prin urmare, desi Romania are un grad foarte mare de sindicalizare (repet insa faptul ca numarul real al membrilor de sindicat este cunoscut doar de sindicalisti), la mitingururile de protest abia daca se aduna cateva zeci de mii de persoane in cel mai bun caz. De remarcat ca Romania are un grad de sindicalizare de 2-3 ori mai mare decat Ungaria, Polonia sau Cehia.

In ce priveste evolutia numarului de membri, in ultimii 10 ani se constata o scadere lenta dar constanta, in majoritatea tarilor gradul de sindicalizare reducandu-se cu cel putin 3-4%, recordul fiind inregistrat in Slovacia, unde scaderea a fost de 17 puncte procentuale intre 1999 si 2008.

Citeste si: Istoria miscarilor sindicale.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro