Sari direct la conținut

Graficul zilei: cand se va stinge ultimul roman?

Businessday.ro

Potrivit proiectiilor realizate de ONU, pe fondul scaderii natalitatii, in anul 2100, populatia Romaniei va ajunge la 16,3 milioane, moment in care, 32% dintre romani vor avea peste 65 de ani. Pentru comparatie, in prezent, ponderea celor cu varsta de peste 65 de ani este de circa 17%.

In anul 2100, aproape 400.000 de romani vor avea peste 90 de ani, dintre care 29.000 vor avea peste 100 de ani.

Pe de alta parte, Romania nu este singura tara in care populatia se va reduce: in urmatorii 90 de ani, populatia Bulgariei va ajunge de la 7,8 milioane la 4,5 milioane, cea a Poloniei de la 40 la 32 milioane, iar cea a Japoniei de la 134 la 105 milioane. In acelasi timp, la nivel mondial, populatia va creste de la 7 la 11 miliarde.

Luand in considerare rata actuala de fertilitate, care in multe dintre tari nu este suficient de mare pentru a asigura macar pastrarea numarului de locuitori, jurnalistii de la The Economist au dus rationamentul mai departe, calculand anul in care populatia tarilor in care numarului locuitorilor scade va ajunge la zero.

Potrivit acestor calcule, ultimul roman va muri undeva in jurul anului 3200, cu circa 300 de ani mai devreme decat ultimul neamt, dar cu peste 100 de ani mai tarziu decat ultimul austriac sau portughez. Populatia din Bosnia si Hertegovina va disparea in jurul anului 2700. In Hong-Kong, in urmatoarele 25 de generatii, numarul femeilor se va reduce de la 3,75 milioane, la doar una.

Bineinteles, acestea sunt doar calcule matematice, pentru ca atat timp cat populatia Terrei va creste, oamenii vor popula zonele ramase neocupate, insa calculele de mai sus arata cat de repede unele dintre popoare isi vor pierde identitatea daca actualul trend demografic se va pastra.

In ce priveste Romania, in anul 2010, atat numarul casatoriilor cat si numarul nasterilor a ajuns la minimul ultimilor 60 de ani, iar mai putini copii in prezent inseamna inevitabil si mai putini copii in viitor.

Cel mai probabil, numarul louitorilor de pe teritoriul Romaniei nu se va reduce sub un anumit nivel pentru ca aici vor veni cei din tarile suprapopulate, dar cresterea ponderii imigrantilor va determina schimbari demografice majore cu mult inainte ca numarul romanilor sa scada semnificativ.​

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro