Sari direct la conținut

Granitele din Schengen, din nou la control?

HotNews.ro
Stop la control, Foto: Dani Rockhoff
Stop la control, Foto: Dani Rockhoff

Cu putin inainte de granita, soferul autocarului de pe ruta Romania-Germania anunta la microfon: „In jurul orei 23.00 suntem la München. Daca nu ne opreste politia pe drum”. Si intr-adevar, gura nu i-a fost aurita. Nu departe de frontiera de la Bad Reichenhall, pe teritoriul Germaniei, autocarul e tras pe dreapta si luat la control, langa alt autocar, sarbesc, care suferea acelasi tratament. De la sarbi e data jos o persoana, pasapoartele si buletinele romanilor sunt inca „in lucru”. Doi politisti germani in civil urca in viteza, strabat culoarul autocarului nostru si apoi se opresc brusc. Unul dintre ei intinde mana si arata cu degetul spre un calator: „Tu!” spune el cu glas aspru, pe romaneste, facandu-i semn sa se ridice de pe scaun.

Omul scund si bronzat se ridica, celalalt politist pare ca il adulmeca. Probabil dupa miros de alcool, care tradeaza potentialul de agresivitate. Colegul sau mai confrunta o data poza din buletin cu persoana din fata lui, mormaie ceva si, pana cand romanasul nostru sa se dezmeticeasca, mainile ii erau in catuse. Nici pana in ziua de azi n-am aflat cu ce calcase omul pe bec, colegul lui de scaun zicea ca venea la lucru, avea si contract. N-am aflat nici daca soferul primise vreun pont de la alti colegi, referitor la controlul din ajunul „Inaltarii Domnului”, sau astfel de verificari tind sa devina regula.

Acordul de principiu dintre ministrii de interne ai UE asupra caruia s-a convenit joi, 7 mai, la Luxemburg, pare sa confirme cea de-a doua varianta. Este vorba de o propunere de reforma a spatiului Schengen, conform careia tarile din acest spatiu sa-si poata largi paleta de motive si durata de reintroducere a controalelor sau chiar a interdictiilor temporare de trecere a frontierelor nationale. Aceasta durata se poate extinde pana la doi ani. Pana acum, controalele erau autorizate doar pentru 30 de zile in preajma unor evenimente cu mare aflux de oameni, cum sunt campionatele de fotbal, sau pentru zece zile, in cazul unor situatii de urgenta de genul amenintarilor teroriste.

Ministrii de interne ai tarilor Schengen ar vrea si introducerea unei „clauze de necesitate” care sa legitimeze reintroducerea controalelor la frontierele nationale, de exemplu cand imigrantii ilegali iau cu asalt una din granitele exterioare ale UE. In relatarea sa la subiect, publicatia germana Focus online aduce o completare interesanta, referitoare la conditiile activarii acestei clauze. „De exemplu, cand un stat, cum ar fi Grecia – in ciuda ajutoarelor UE -, nu-si mai poate pazi frontierele si securitatea interna a altor state ar fi masiv amenintata”.

Tratatul Schengen garanteaza libertatea de miscare in UE, la granitele celor 26 de state semnatare practic nu se mai face controlul pasapoartelor. Parlamentul European a reactionat „cu stupefactie” la propunerea ministrilor de interne, iar unii europarlamentari au amenintat cu plangeri la Curtea Europeana de Justitie. Nici comisarul pentru afaceri interne al UE, Cecilia Malmström, n-a exclus un astfel de demers.

Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich (CSU) s-a declarat insa foarte multumit cu rezultatul discutiilor de la Luxemburg: „Ca semnal politic e, desigur, extrem de important, pentru ca le putem spune cetatenilor nostri: Putem actiona, la o adica, acolo unde siguranta voastra e amenintata”. Colegul de partid al lui Friedrichs, europarlamentarul Manfred Weber, considera insa acordul drept „o sansa ratata si o reintoarcere la timpuri trecute”. Tot pe aceasta tema, reprezentanta Verzilor in Parlamentul European, Rebecca Harms, reproseaza ca ministrii UE de interne „au ridicat toporul asupra libertatii de miscare, una dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro