Sari direct la conținut

Grecia interzice telefoanele mobile în școli: elevii care își filmează colegii și profesorii riscă exmatricularea

HotNews.ro
Elev folosind telefonul mobil în clasă. Foto: Yuliia Kaveshnikova | Dreamstime.com
Elev folosind telefonul mobil în clasă. Foto: Yuliia Kaveshnikova | Dreamstime.com

Elevii din Grecia vor fi obligați să-și țină telefoanele mobile în ghiozdan în tot timpul pe care îl petrec la școală, începând cu noul an școlar, care începe aici pe 11 septembrie, scrie Euronews

Noile reguli au fost anunțate după o întâlnire a premierului Kyriakos Mitsotakis cu ministrul Educației, Kyriakos Pierrakaki. 

„Elevii își pot aduce telefonul mobil la școală, însă va trebui să-l țină în ghiozdan cât sunt la școală”, a declarat, zilele trecute, premierul într-o declarație de presă în care a anunțat startul campaniei „Telefonul în ghiozdan”. 

„Cercetările științifice privind modul în care utilizarea telefoanelor mobile la școală afectează procesul de învățare sunt copleșitoare. De la distragerea atenției, la alte probleme importante, este clar că telefoanele mobile nu au ce căuta în școală”, a mai spus el. 

Elevii care nu respectă noile reglementări riscă exmatricularea pentru o zi. Dacă repetă încălcarea, profesorii pot să-i excludă din școală timp de mai multe zile. De asemenea, cine își filmează colegii sau profesorii fără permisiune riscă exmatricularea din școală. 

„Nu ne așteptăm ca noul regulament să se respecte 100% din prima zi, dar vrem ca elevii, părinții și cadrele didactice să înțeleagă importanța concentrării exclusive pe procesul de învățare la școală”, a mai declarat Mitsotakis. 

Noile reguli vin în completarea reglementărilor anunțate de Ministerul elen al Educației în martie, prin care elevii riscă exmatricularea dacă își filmează colegii și îi ridiculizează online, în încercarea de a combate hărțuirea informatică.

Aceasta este prima oară când Grecia introduce măsuri pentru a combate folosirea telefoanelor mobile în școli, pe care autoritățile din educație le numesc „o mare distragere a atenției”. 

Anterior exista o prevedere generală care interzicea telefoanele mobile în școli, in vigoare din 2002, însă profesorii s-au plâns că este greu să o pună în aplicare. 

Un purtător de cuvânt al sindicatului profesorilor de liceu a criticat noile măsuri, la un post de radio grec, susținând că e important ca autoritățile să-i convingă pe elevi să-și închidă telefoanele, nu doar să îi amenințe cu pedepse. 

Reglementările din Grecia vin la cateva zile după ce în toate cele 370 de școli din regiunea Valonia din Belgia au fost interzise complet telefoanele mobile. 

Decizia a fost luată de autorități după ce un profesor a fost filmat certând un elev. Filmarea a devenit virală, iar profesorul a fost ostracizat in mediul online.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro