Sari direct la conținut

Grecia și-a desemnat comisarul european. Atena ignoră o solicitare a Ursulei von der Leyen

HotNews.ro
Grecia și-a desemnat comisarul european. Atena ignoră o solicitare a Ursulei von der Leyen
Apostolos Tzitzikostas Foto: Laurent Coust / Zuma Press / Profimedia

Executivul conservator al Greciei a anunţat joi că îl propune pe guvernatorul regiunii Macedonia Centrală, Apostolos Tzitzikostas, pentru un post de comisar în noul executiv european condus de Ursula von der Leyen, informează EFE, preluată de Agerpres.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o deja pe preşedinta Comisiei Europene despre această decizie, scrie ziarul Kathimerini. Astfel, vicepreşedintele Comisiei Europene în legislatura precedentă (2019-2024), Margaritis Schinas, nu va mai continua în funcţie.

Alegerea lui Tzitzikostas serveşte la „sublinierea importanţei Macedoniei şi a nordului Greciei pentru Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis.

În pofida solicitării lui von der Leyen ca statele membre să nominalizeze un bărbat şi o femeie pentru a menţine paritatea de gen în Comisie, Grecia l-a propus doar pe Tzitzikostas.

Apostolos Tzitzikostas, în vârstă de 45 de ani, a fost preşedinte al Uniunii Regiunilor din Grecia şi al Comitetului European al Regiunilor.

Numirea guvernatorului pentru ocuparea unui post de comisar vine după ciocnirea diplomatică dintre Grecia şi Macedonia de Nord, a cărei preşedinte, naţionalista Gordana Siljanovska-Davkova, a spus că va folosi doar denumirea Macedonia în legătură cu ţara sa.

„Macedonia de Nord” este denumirea convenită în 2018 între Skopie şi Atena pentru a debloca dreptul de veto al Greciei cu ocazia aderării la NATO a ţării vecine şi pentru a relansa procesul său de aderare la UE.

Grecia şi Macedonia de Nord sunt în contradicţie cu privire la denumire de zeci de ani, Atena denunţând însuşirea culturală a trecutului său şi ambiguitatea pe care numele a creat-o cu regiunea din Grecia denumită Macedonia.

INTERVIURILE HotNews.ro